Buna seara Va rog daca puteti sa ma lamuriti si pe mine in privinta ordonantei 343/13.07.2010,In anul 2003 mi-am montat centrala termica si tot atunci am renuntat si la tevile de incalzire ce-mi tranzitau apartamentul eu locuind la etajul 4/4.mentionez ca singurul spatiu comun este uscatoria blocului unde se afla calorifer in rest nu mai exista nici o sursa de caldura.iar pereti comuni nu am decat cu apartamentul alaturat care deasemenea are centrala termica si nu are tevi de caldura ce tranziteaza apartamentul.La plata intretinerii mi s-a pus suma de 40 ron reprezentand caldura din spatiul comun.Prestatorul de servicii care a facut calculul a spus ca a aplicat legea si atat.Va rog dati-mi un sfat cui sa ma mai adresez.
Poate nu ''subventionare'' dar s-a ajuns ca acuma tu proprietar de apartament sa fii la mana firmelor care calculeaza caldura.Deci pe langa firma furnizoare de caldura s-au mai aciuat alte capuse care ''citesc'' calorimetrele,evident tot pe banii consumatorului.
PANA LA URMA SINGURUL DREPT AL PROPRIETARULUI E SA ..PLATEASCA !!
Desigur, "capusele" care citesc repartitoarele pe timpul lor nu va vor afecta buzunarul dv. intrucat dv. nu aveti repartitoare, deci la dv. nu au ce sa citeasca.
Am repatitoare de costuri, chiar printre primele blocuri contorizate din Bucuresti.
Ideea acestor repartitoare e buna dar inteleasa si aplicata prost.S-a ajuns la situatii aberante ca familii intregi sa se incalzeazaca cu gazele de aragaz, sa aiba condes si mucegaii din economia de caldura.Automat, in timp imobilele au de suferit, ca sa nu mai vorbim de sanatatea oamenilor din acele apartemente.
Norma ANRSC este prost facuta. Daca nu avem calorifere pe scara si celelelate parti comune(uscatorii) au repartitoare, de ce firma vrea sa aplice norma cu 50%?
A trebuit sa ducem munca de lamurire cu firma ce calculeaza repatizarea costurilor pentru a aplica corect norma.Daca ai inventariate coloanele, subsolul izolat si toti consumatorii contorizati procentul repatizat celor cu centrale este destul de mic, sau asa ar trebui sa fie.
Este aberant ca unu care are centrala sa platesca caldura mai mult decat unu care are repartitoare si le tine inchise.
Subventioarea firmelor=conditiile din contract, obligativitatea de a derula contractul pe 10 ani fara a putea fi reziliat.
Intr-adevar, repartitoarele sunt excelente, dar nu oricum. Din pacate, traim in Romania unde normalul e anormal si invers.
Din punctul meu de vedere, repartitorul era ultima za dintr-un lant, costisitor e adevarat, dar care, finalmente, proteja cu adevarat pe toata lumea, incepand de la cel cu punga larga si pana la cel care are doar doi banuti:
1. Anveloparea blocului (pentru eliminarea pierderilor de caldura si, deci, micsorarea facturilor)
2. Montarea de contor individual de gaz (pentru a preveni traiul pe carca altora)
3. Montarea de repartitoare (pentru a avea caldura in functie de necesitati).
La noi s-a inceput cu repartitoarele, iar efectele au fost:
- micsorarea consumului, prin oprirea caloriferelor
- cresterea facturii la gaz, ca e mai ieftin sa te incalzesti cu aragazul pentru ca nu platesti doar tu, ci toata lumea
- incalzirea neuniforma a peretilor din intreg blocul
- mucegaiul (in unele cazuri).
Din acest an, firmele care se ocupa cu celebrele repartitoare au introdus in oferta lor si echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire a blocului care, insa, costa.