avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contractul de inchiriere poate inlocui declaratia de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contractul de inchiriere poate inlocui declaratia de acord?

Bunaziua,
In calitate de proprietar al unui imobil mi-am dat acordul pentru ca o firma sa isi stabileasca sediul social la adresa mea. Acum as dori sa imi retrag acel acord dar se pare ca nu se poate decat prin instanta si monentan din motive financiare nu imi permit sa fac acest lucru si in plus am inteles ca poate sa dureze foarte mult timp chiar si un an sau doi si nu pot sa astept atat de mult ca doresc sa vand acel imobil si viitorul cumparator a aflat de existenta sediului unei firme si a conditionat cumpararea imobilului de rezolvarea acestei probleme, adica mutarea sediului firmei respective.
Am discutat cu proprietarul firmei si am insistat sa isi mute sediul dar problema este ca momentan nu are unde.
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
alina240, utilizator
Cel mai recent răspuns: alina240 , utilizator 14:01, 10 Aprilie 2008
Andreea Lisievici a scris:

alina240 a scris:
Si acesta declaratie impreuna cu o copie CF a fost depusa la ORC impreuna cu celelalte acte necesare la infiintarea societatii.

Pai ceva nu e in regula... dovada sediului practic nu exista, exista acordul proprietarului si dovada titlului proprietarului, nu si titlul societatii.

Uite ce zice si ONRC:
Dovezile privind sediul social / secundar se pot face, după caz, cu:
- contract de vânzare-cumpărare, intabulat*;
- contract de schimb, intabulat*;
- contract de închiriere: - înregistrat la Administraţia Finanţelor Publice, pentru cel încheiat între persoane fizice şi persoane juridice;
- neînregistrat la Administraţia Finanţelor Publice, pentru cel încheiat între persoane juridice.
- contract de subînchiriere;
- contract de concesiune, intabulat*;
- contract de leasing imobiliar;
- contract de comodat, în original, în formă autentică sau sub semnătură privată, însoţit de actul doveditor al proprietarului, intabulat*;
- contract de donaţie, în formă autentică, intabulat*;
- contract de uz;
- contract de uzufruct;
- extras de carte funciară, în termen de valabilitate la depunere - pentru oricare din actele prevăzute ca dovadă de sediu (inclusiv în cazul aportului la capitalul social la constituirea societăţii, pe numele asociatului care aportează);
- certificat de rol fiscal/rol agricol, în termen de valabilitate;
- certificat de moştenitor;
- act notarial de ieşire din indiviziune sau de delimitare a proprietăţii, intabulat*;
- hotărâre judecătorească definitivă privind proprietatea (intabulată*) sau folosinţa/uzufructul;
- hotărâre judecătorească definitivă de ieşire din indiviziune, intabulată*
- proces verbal de recepţie a construcţiei, intabulat*;
- act de adjudecare a imobilului vândut în cadrul executării silite;
- contract de asistenţă juridică privind stabilirea sediului social la sediul profesional al avocatului conform art. 3 alin. (1) lit. h) şi i) din Legea nr. 51/1995, cu modificările şi completările ulterioare.

[ link extern ]

Totusi actiunea in regularizare se prescrie in termen de un an de la inmatricularea societatii... e mai mult de un an?


Imi cer scuze dar imi puteti explica ce inseaamna" actiunea in regularizare se prescrie in termen de un an"?
A trecut mai mult de un an de la infiintarea societatii.
Atunci cand s-a infiintat societatea nu s-a cerut si altceva de al ORC, adica contract de comodat, inchiriere, etc. Sa inteleg ca doar prin aceea declaratie de acord dupa o perioada de un an de zile firma ar fi trebuit sa nu mai aiba sediul la adresa mea? Si totusi firma a ramas in continuare.
Art. 46

(1) Cand actul constitutiv nu cuprinde mentiunile prevazute de lege ori cuprinde clauze prin care se incalca o dispozitie imperativa a legii sau cand nu s-a indeplinit o cerinta legala pentru constituirea societatii, judecatorul delegat, din oficiu sau la cererea oricaror persoane care formuleaza o cerere de interventie, va respinge, prin incheiere, motivat, cererea de inmatriculare, in afara de cazul in care asociatii inlatura asemenea neregularitati. Judecatorul delegat va lua act in incheiere de regularizarile efectuate.

(2) In cazul in care au fost formulate cereri de interventie, judecatorul va cita intervenientii si se va pronunta asupra cererilor acestora in conditiile art. 49 si urmatoarele din Codul de procedura civila, nefiind aplicabile dispozitiile art. 335 din Codul de procedura civila.

Art. 48

(1) In cazul unor neregularitati constatate dupa inmatriculare, societatea este obligata sa ia masuri pentru inlaturarea lor, in cel mult 8 zile de la data constatarii acelor neregularitati.

(2) Daca societatea nu se conformeaza, orice persoana interesata poate cere tribunalului sa oblige organele societatii, sub sanctiunea platii de daune cominatorii, sa le regularizeze.

(3) Dreptul la actiunea de regularizare se prescrie prin trecerea unui termen de un an de la data inmatricularii societatii.
Am trecut pe la ORC si am intrebat ca in cazul in care am incheia un contract de inchiriere , desi am dat o declaratie de acord, se poate inregistra si la orc? Mi-au zis ca nu este obligatoriu dar se poate doar ca trebuie sa platesc o taxa. Si tot de la ORC mi-au spus ca la expirarea contractului de inchiriere firma nu ar mai avera sediu la adresa mea.
Am insa unele retineri fiindca ulterior un domn avocat mi-a spus ca nu este asa si ca firma ar avea in continuare sediul la aceeasi adresa chiar daca expira contractul de inchiriere datorita faptului ca la infiintarea firmai am dat aceea declaratie de acord.
Acum nu stiu ce sa fac. A mai intalnit cineva o astfel de situatie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract comodat CABINET DE AVOCAT - MEDIATOR CABINET DE AVOCAT - MEDIATOR Vreau sa-mi vand actiunile firmei, sediul firmei are contract de comodat- termen nelimitat la adresa mea. Cei care cesioneaza m-au rugat sa las sediul inca o ... (vezi toată discuția)
Sediu social firma danabengy danabengy Buna, am o intrebare: eu si sotul meu dorim sa infiintam o firma, dar nu avem sediu social. Avem o casa la tara care a fost a socrilor mei, ambii decedati, ... (vezi toată discuția)
Ce documente sunt necesare ptr deschiderea pct.de lucru ? Cezar66 Cezar66 Bună ziua ! Vreau sa deschid pct de lucru odata cu infiintarea firmei. In afară de contractul de inchiriere (dovada detinerii spatiului) mai am nevoie de ... (vezi toată discuția)