avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru imobile noi construite
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru imobile noi construite

Buna ziua,
As dori sa stiu daca este adevarat faptul ca pentru vanzarea de im obile noi construite va fi perceput TVA.

Mentionez ca vreau sa achizitionez o locuinta ( mai precis o casa) prin programul 'prima casa', de la o persoana fizica, iar azi am aflat ca vanzatorului s-ar putea sa i se perceapa TVA la suma achizitionata prin vanzarea imobilului.

Casa este in curs de construire. La terminarea acesteia se va face contractul de vanzare-cumparare.

Ma puteti ajuta ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: poe.aly , utilizator 11:12, 25 Ianuarie 2011
Popu a scris:

@jester, pentru locuinte nu se vorbeste de un TVA de 5% pina in valoarea 100.000 €?

sunt mai multe conditii care trebuiesc indeplinite, iar d-na nu a specificat nimic in acest sens.
Ba da,am specificat , valoarea locuintei este de 60000 de euro. Este vorba de o casa nou construita.
art. 140 cod fiscal
(2^1) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:

a) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari;

b) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;

c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:

1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;

2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;

d) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.
Multumesc mult. Acum am inteles.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva redus de 5 % pentru imobile adis76 adis76 Daca o persoana fizica achizitioneza o a doua locuinta(imobil) ,poate achita TVA redus de 5% ? Daca DA , in ce conditii ? (vezi toată discuția)
Tva 5% rarymimi rarymimi De la o PF inregistrata platitor TVA poate un ONG sa achizitioneze un imobil cu TVA 5%? (vezi toată discuția)
Tva 5% LDMUNTEANU LDMUNTEANU Buna ziua, doresc sa achizitionez o casa cu teren , 236 mp terenul, 120 mp utili constructia, pret 130000 EUR. Dezvoltatorul imi spune ca pretul include TVA ... (vezi toată discuția)