avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenintare cu concedierea pt. existenta cv-ului online
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenintare cu concedierea pt. existenta cv-ului online

Buna ziua

Situatia este urmatoarea: in cadrul unei firme, toti angajatii au primit un email in care li se aduce la cunostinta faptul ca daca au cv-uri online activate (publice) pe site-urile de specialitate (cum ar fi ejobs sau bestjobs) inseamna ca nu isi doresc o colaborare pe termen lung cu compania. Iar daca in urmatoarea perioada angajatii nu isi vor dezactiva cv-urile online, compania va incepe procedura de recrutare pentru pozitiile respectivilor.
Bineinteles, mi se pare o incalcare grava a dreptului muncii,

"Art. 3. -
(1) Libertatea muncii este garantată prin Constitutie. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.
(2) Orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă si a profesiei, meseriei sau activitătii pe care urmează să o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea. "

Va rog sa-mi spuneti daca se poate pe baza acestei dovezi (e-mail-ul respectiv) sa se faca o plangere la ITM sau la oricare organism abilitat. Daca da, v-as ruga sa-mi spuneti ce sanctiuni poate primi firma in acest sens.

De asemenea, v-as ruga sa-mi spuneti ce drepturi din constitutie sau dreptul muncii incalca acest e-mail.

Va multumesc anticipat

Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2008
vorbaretu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:00, 15 Aprilie 2008
Faptul ca nu castigati nimic daca va expuneti punctul de vedere, nu inseamna ca nu trebuie sa va asumati responsabilitatea raspunsurilor date.

Stimate Domn,

Faptul ca un consultant raspunde public, in forum, nu poate fi interpretat in niciun mod ca fiind consultanta. Ideea este intarita si de faptul ca fiecare profil de consultant are un link prin care cei interesati pot cere consultanta (adica pot intra intr-o relatie normala, platita, de furnizare a sfaturilor juridice).

Mi se pare cel putin absurda ideea ca tot ce zboara se mananca si ca tot ce se afirma pe un public este de natura a asuma responsabilitatea celor care comunica in acest fel. Hai sa nu incurcam consultanta cu discutiile si sa nu incurcam forum-ul cu un loc unde se converseaza aia prosti cu aia destepti.

Intr-un forum de internet toti suntem la fel. De altfel, cand v-ati facut cont, ati luat la cunostinta de termenii si conditiile de furnizare a serviciului care este Avocatnet.ro. Cand ati scris in forum, ati acceptat regulamentul Forum-ului.

Si mi se pare cel putin ciudata pretentia ca aveti doar drepturi, nu si obligatii.
Ca sa nu mai existe probleme cel mai bine ar fi sa lasati CV-ul confidential, sa va marcati alerte care sa va anunte depsre anumite posturi si aplicati dvs unde considerati ca va avantajeaza.
a_k, multumesc pentru sugestii. Raspunsul tau ma va ajuta cu siguranta in demersul pe care il voi face.

Eu intotdeauna am ales calea pasnica. Dar din ce in ce mai mult simt cum sunt inconjurat de oameni incompetenti care cred ca pot taia si spanzura dupa bunul lor chef. Nu pot sa nu ma implic atunci cand vad asemenea tupeu. Poate unii considera naivitate, dar de fiecare data cand vad un caz asemanator si ma pot implica pentru a face aceasta societate mai buna, o fac cu mare placere. Si ma doare cand vad ca lumea nu reactioneaza la asemenea cazuri, angajatii nu-si cunosc drepturile si ii dau angajatorului o mare putere. Iar acesta chiar si-o atribuie si o foloseste.
Trebuie din cand in cand date si niste lectii pentru ca altii sa invete din ele.

Stimate domnule Admin, sunt de acord in totalitate cu cele spuse de dumneavoastra. Nu pot considera ca fiind consultanta cele spuse pe forum si cu siguranta nu mananc tot ce zboara ;). Nu cred ca am facut pe nimeni prost sau destept. Sa nu exageram. Nu cred ca am fost impertinent sau nesimtit prin vorbele mele. Am spus doar ca acel care se considera avizat trebuie sa-si asume vorbele. Daca eu apar pe aici si spun ca sunt avocat/consilier juridic si spun vreo aberatie, trebuie sa inteleg ca aceste vorbe pot fi considerate ca tampenii, iar oamenii nu imi vor mai cere consultatie, mai ales sa si plateasca pentru ea. Cu alte cuvinte, activitatea mea pe forum reflecta competenta mea ca avocat/jurist.
Personal, as fi mult mai atent cu ceea ce spun aici daca m-as declara avizat. E o opinie care poate supara pe cei care se simt cu musca pe caciula, dar nu cred ca acest forum incurajeaza discutiile despre vreme. Nu cred ca unele comentarii in contradictoriu, in nici un caz malitioase, incalca regulamentul forumului.
bioenergeta a scris:

Ca sa nu mai existe probleme cel mai bine ar fi sa lasati CV-ul confidential, sa va marcati alerte care sa va anunte depsre anumite posturi si aplicati dvs unde considerati ca va avantajeaza.

Solutia ta e buna. Cu doua precizari:
1. vointa salariatului este infranta (i se impune sa cedeze un drept care ii apartine - e o chestiune de orgoliu si de demnitate);
2. interesul angajatorului este ca salariatul sa nu candideze pentru noi oferte (or, asa ceva se poate face si daca CV-ul este ascuns... chiar, sunt curios cum ar putea un angajator, mergand pe aceeasi "gandire", sa interzica unui salariat sa se uite la rubricile cu anunturi de munca din ziare :) ).

Probabil ca un angajator normal ar trebui sa inteleaga ca exact asa cum el are cont pe un site pentru anunturi de munca (incerc din rasputeri sa evit "gioburi" din afacereza asta de care sunt mult prea satul) pentru a cauta cei mai potriviti candidati pentru activitatea sa, la fel un salariat are dreptul de a cauta in permanenta ofertele cele mai avantajoase pentru el (de angajatorul sau il leaga numai un contract profesional de prestare a muncii, nu exista "sentimente" aici, numai afaceri reci).

Salariatii se pastreaza, de regula, prin motivare corecta (bani corespunzatori muncii facute, atmosfera profesionista, omenie, onoare si respect...), nu prin restrictii.
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2008
klewos, utilizator
vorbaretu a scris:
Daca eu apar pe aici si spun ca sunt avocat/consilier juridic si spun vreo aberatie, trebuie sa inteleg ca aceste vorbe pot fi considerate ca tampenii, iar oamenii nu imi vor mai cere consultatie, mai ales sa si plateasca pentru ea. Cu alte cuvinte, activitatea mea pe forum reflecta competenta mea ca avocat/jurist.

Asa si este, iar singura "sanctiune" pe care o pot primi in acest sens consultantii este neapelarea la serviciile lor. Daca insa vreunul este deplasat in mesaje, se pot impune si sanctiuni interne, la fel ca oricarui utilizator.

E o opinie care poate supara pe cei care se simt cu musca pe caciula, dar nu cred ca acest forum incurajeaza discutiile despre vreme. Nu cred ca unele comentarii in contradictoriu, in nici un caz malitioase, incalca regulamentul forumului.

Desigur ca nu, insa ideea centrala pe care a subliniat-o Admin a fost aceea ca raspunderea pentru continutul mesajelor este mai mult morala, iar nu profesionala.

Alte discuții în legătură

Publicitatea locurilor de munca ContSters87904 ContSters87904 As dori sa stiu daca firmele private au obligativitatea publicitatii locurilor de munca sau doar statul, deoarece nu imi explic cum pe ejobs dau anunturi mii ... (vezi toată discuția)
Angajari avocati stagiari la societatile de avocatura? Iulian81 Iulian81 Buna ziua! As dori sa stiu daca se marile societati de avocatura din Bucuresti mai sunt interesate de avocati stagiari? Le-am dat niste telefoane, nu mi s-a ... (vezi toată discuția)
Redactarea unui cv D-ele-A D-ele-A Buna seara. Sunt proaspat absolvent de Drept, si imi doresc sa-mi incep o cariera in acest domeniu. Sunt in cautarea unui job, si vreau sa va adresez o ... (vezi toată discuția)