avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul de mostenire al copilului desfiat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul de mostenire al copilului desfiat

Ce drept la mostenire are un copil infiat caruia ii moare unul dintre parinti, iar la circa un an de zile parintele supravietuitor il desfiaza?
Precizez ca nu s-a facut deschiderea succesiunii.
Daca este asa cum se scrie ca "Desfacerea adoptiei a fost facuta fata de ambii parinti, iar copilul a renuntat la mostenire printr-o declaratie in fata notarului." Desfacerea adoptiei nu se putea face valabil fata de ambii parinti decat doar daca acestia erau in viata amandoi si aveau capacitate deplina la data desfacerii . Renuntarea la succesiunea unui persoane in viata este fara valoare (art 702 ) si cu atat mai mult nu se pot instraina drepturile eventuale ce s-ar putea dobandi asupra succesiunii. Daca desfacerea adoptiei s-a pronuntat inaintea decesului atunci infiatul a pierdut calitatea de fiu cu aceea data deci nu poate veni la succesiune .
Daca s-a constat nulitatea absoluta a infierii si incetarea adoptiei .........:hm:
Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2008
ContSters7627, utilizator
elis a scris:

O fi vorba despre încetarea adoptiei prin desfacere sau ca urmare a declarării nulităţii acesteia ? :-/



Buna seara.
Va solicit sprijinul pt detalii de procedura cu privire la desfacerea sau declararea nulitatii unei adoptii.
Mentionez ca adoptia a fost finalizata in 1999.
mish67 a scris:

Buna seara.
Va solicit sprijinul pt detalii de procedura cu privire la desfacerea sau declararea nulitatii unei adoptii.
Mentionez ca adoptia a fost finalizata in 1999.


Pai, in tratatul de drept pe care-l am sub ochi... sa tot fie vreo 15 pagini de detalii... basca cele din procedura civila.
Cam ce anume v-ar pasiona? Ca mie una nu-mi place sa scriu compuneri cu copy-paste si nu stiu daca e cazul aici.
mish67 a scris:

Buna seara.
Va solicit sprijinul pt detalii de procedura cu privire la desfacerea sau declararea nulitatii unei adoptii.
Mentionez ca adoptia a fost finalizata in 1999.


Adoptia se desface daca adoptatorul sau soţii adoptatori au decedat; în acest caz, adopţia anterioară se consideră desfăcută pe data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a noii adopţii.
Adopţia este nulă, dacă a fost încheiată în alt scop decât cel al ocrotirii interesului superior al copilului sau cu încălcarea oricăror condiţii de fond sau de formă prevăzute de lege.
Procedura este reglementata Legea nr.273/2004:

Încetarea adopţiei

Art. 54. - Adopţia încetează prin desfacere sau ca urmare a declarării nulităţii acesteia.

Art. 55. - Adopţia se desface în cazul prevăzut la art. 7 alin. (3) lit. a).

Art. 56. - (1) Adopţia este nulă, dacă a fost încheiată în alt scop decât cel al ocrotirii interesului superior al copilului sau cu încălcarea oricăror condiţii de fond sau de formă prevăzute de lege.

(2) Cu toate acestea, instanţa va putea respinge cererea de declarare a nulităţii adopţiei, dacă va constata că menţinerea adopţiei este în interesul celui adoptat.

Art. 57. - Acţiunea în declararea nulităţii adopţiei aparţine oricărei persoane interesate. După dobândirea de către adoptat a capacităţii depline de exerciţiu, acţiunea aparţine numai acestuia.

Art. 58. - (1) Cauzele privind declararea nulităţii adopţiei se judecă cu citarea:
a) adoptatorului sau, după caz, a familiei adoptatoare;
b) adoptatului care a dobândit capacitate deplină de exerciţiu;
c) direcţiei în a cărei rază teritorială se află domiciliul copilului sau, în cazul adopţiilor internaţionale, a Oficiului.

(2) Copilul care a împlinit vârsta de 10 ani va fi întotdeauna ascultat.

Art. 59. - (1) În situaţia încetării adopţiei ca urmare a declarării nulităţii acesteia, adoptatul redobândeşte numele de familie avut înainte de încuviinţarea adopţiei.

(2) Părinţii fireşti ai copilului redobândesc drepturile şi îndatoririle părinteşti dacă instanţa nu decide instituirea tutelei sau a altor măsuri de protecţie specială a copilului, în condiţiile legii.

Art. 60. - Hotărârile judecătoreşti privitoare la nulitatea adopţiei, rămase irevocabile, se comunică Oficiului de către direcţie, în vederea efectuării menţiunilor necesare în Registrul naţional pentru adopţii.


Art. 7. - (1) Copilul, respectiv majorul avut în vedere la art. 5 alin. (3), nu poate fi adoptat de mai mulţi adoptatori nici simultan, nici succesiv.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), poate fi încuviinţată, după caz, adopţia simultană sau adopţii succesive, atunci când adoptatorii sunt soţi şi soţie.

(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), poate fi încuviinţată o nouă adopţie atunci când:
a) adoptatorul sau soţii adoptatori au decedat; în acest caz, adopţia anterioară se consideră desfăcută pe data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a noii adopţii;
b) adopţia anterioară a încetat din orice alt motiv.

Alte discuții în legătură

Desfiere Sava Mihail Sava Mihail Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:tatal meu are 4 surori si una dintre ele nu a putut avea copii. Astfel, impreuna cu sotul ei, au ... (vezi toată discuția)
Cine e de vina? notarul sau mostenitorul??? olteanu.adriana olteanu.adriana Subiectul este mai delicat; hai sa incep cu inceputul ...eu sunt infiata cu drepturi depline in Bucuresti; tatal meu natural a trait undeva la tara si a avut ... (vezi toată discuția)