avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contributie pilonul 2 de pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contributie pilonul 2 de pensie

Buna seara,
Are cineva idee daca, dupa noua lege a pensiilor, militarii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa contribuie la pilonul 2 de pensii? Intreb acest lucru pentru ca nu am avut nici curajul si nici rabdarea (din cauze lesne de inteles#-o) pana acum sa citesc noua lege a pensiilor, in ciuda faptului ca as fi direct interesat, fiind militar si angajat al MAN. In plus, zilele trecute am fost abordat de catre un agent de vanzari al unei societati ce se ocupa si de pensii private, acesta afirmand ca mai nou, si militarii pana in 35 de ani, sunt obligati sa contribuie la pilonul 2.
Multumesc anticipat
dariad a scris:

icral a scris:

BULETIN INFORMATIV


Decembrie 2010

MODIFICARI LEGISLATIVE
Legea pensiilor


In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 852/20.12.2010 a fost publicata Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care odata cu data intrarii in vigoare – 1 ianuarie 2011 – va inlocui actul normativ care a reglementat pana acum sistemul public de pensii, respectiv Legea 19/2000.

Va vom prezenta in continuare principalele modificari introduse prin noua lege a pensiilor, precum si impactul din punct de vedere fiscal al acestor modificari asupra activitatii desfasurate de dvs., in calitate de agenti de asigurari de viata si/sau agenti de marketing pentru pensiile private.

1. Contributia angajatorului la Pilonul III exceptata din baza de calcul a Contributiei de Asigurari Sociale (CAS)

Potrivit prevederilor art. 37, alin (1), lit. e) din Legea 263/2010, contributia angajatorului la fondurile de pensii facultative, efectuata pentru angajatii proprii, va fi scutita, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, de la plata CAS, in limita pragului de deductibilitate de 400 euro/an/participant:

“Art. 37. (1) Contributia de asigurari sociale nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand:
...
e) contributiile platite la fondurile de pensii facultative, in limitele de deductibilitate stabilite potrivit legii;”

DE RETINUT este ca scutirea de CAS se aplica atat in ceea ce priveste cota angajatorului (20,8% - pentru conditii normale de munca), cat si in ceea ce priveste cota individuala (10,5%), asadar un impact favorabil cumulat de 31,3%, corespunzator cotei totale de CAS, ramasa valabila si pentru anul 2011, conform art. 27 alin. (3) din Legea 263/2010.

Astfel, legiuitorul vine in sprijinul sistemului de pensii facultative, clarificand favorabil unul din cele mai “fierbinti” subiecte din ultimii 2-3 ani, iar de acum incolo aceasta prevedere expresa din lege poate fi folosita ca un solid argument de vanzare a pensiilor facultative catre segmentul angajatorilor, cu toate ca nu au aparut prevederi similare legate de exceptarea din baza de calcul si in cazul celorlalte contributii sociale obligatorii (contributia de asigurari sociale de sanatate, contributia la fondul de somaj, etc.), care deocamdata raman in discutie in ceea ce priveste retinerea lor, insa avand o cota cumulata sensibil mai mica decat CAS-ul (aproximativ 12.8%, fata de 31.3% cat reprezinta numai CAS-ul).

IMPORTANT !!! Aceasta prevedere nu poate fi luata in considerare si pentru contributiile individuale la fondurile de pensii facultative, intrucat aceste contributii sunt suportate de catre participant din propriul salariu/venit, iar procedura de impozitare este cea bine-cunoscuta si stipulata foarte clar la art. 57 din Codul fiscal – din venitul salarial brut se retin, mai intai, toate contributiile sociale obligatorii, apoi se deduce contributia individuala la Pilonul III, urmand ca in final sa fie aplicata cota de impozit pe venit.
De altfel, la art. 3 alin. (2) din Legea 263/2010 se subliniaza faptul ca, in sensul noii legi a pensiilor, sintagmele “castig salarial brut/salariu lunar brut” reprezinta de fapt veniturile din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, conform prevederilor Codului fiscal.






2. Noi categorii de persoane fizice eligibile pentru Pilonul II

Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 263/2010, in sistemul de pensii publice urmeaza sa fie asimilate si persoanele care pana acum erau asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii, printre care regasim: angajati ai Ministerului Apararii Nationale (cadre militare), ai Ministerului Administratiei si Internelor, ai Serviciului Roman de Informatii, dar si categorii de functionari publici cu statul special din cadrul acestor institutii. Ceea ce inseamna ca aceste categorii de persoane vor deveni eligibile pentru Pilonul II de pensii, incepand cu 1 ianuarie 2011.

Iata mai jos extrasul din lege, respectiv art. 6 alin (1), cu enumerarea categoriilor de persoane care sunt asigurate, in mod obligatoriu, in sistemul public de pensii (noile categorii de persoane introduse ca eligibile pentru pilonul II sunt «bolduite» in text): :

“Art. 6. – (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu,
prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se asigură din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi care se află în una din situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
V. cadrele militare trecute în rezervă, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ale căror raporturi de serviciu au încetat, din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale care beneficiază de ajutoare lunare, ce se asigură din bugetul de stat, în condiţiile legii;
VI. persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din:
a) drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu regularitate sau în mod ocazional;
b) contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil.”

De retinut este si faptul ca persoanele care obtin venituri din drepturi de autor si drepturi conexe, precum si din contracte/conventii civile incheiate conform Codului civil, au fost incadrate ca si o categorie distincta in noua lege (art. 6, alin (1), pct. VI), realizandu-se astfel o corelatie cu legislatia fiscala specifica acestor categorii de persoane (OUG 82/2010, de curand intrata in vigoare, dupa cum stiti, in septembrie 2010). Astfel, si aceste persoane fizice vor deveni eligibile pentru pilonul II de pensii, incepand cu anul 2011.









Atentie! Art.6 nu mai arata astfel. A fost modificat, printre altele, de OUG 117/2010.

OUG 117/2010 modifica si art.37 din Legea 263/2010
ceva noutati despre pilonul 2 pentru militari? daca sa amanat pentru ce perioada?X-(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat devenit pfa - ce se intampla cu pilonul 2? tattila tattila Buna ziua daca un angajat bugetar devine PFA si avea o adeziune obligatorie (avand varsta sub 35 de ani in 2007) la pilonul 2 , iar acum avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Este posibila retragerea din pilonul ii de pensii ? icealinutza icealinutza Buna seara, Intrebarea mea este: pot sa imi retrag banii depusi la pilonul II de pensii ? Situatia pentru care fac aceasta intrebare este urmatoarea: - in ... (vezi toată discuția)
Pensie privata pilon 2 georgetag georgetag as dori sa ma lamuriti in legatura cu pensiile private: -care sunt termenele limita de inscriere, - de cand a intrat in vigoare, -care este dobanda la ... (vezi toată discuția)