isis23 a scris:
Acum am vazut ...Patrick. Tu sustii ca atunci cand se constata o cauza de nepedepsire acea fapta va atrage recidiva ? Eu stiu ca nu atrage nici recidiva , nici concursul. Cauzele de nepedepsire ( generale - desistarea , impiedicarea producerii rezultatului si cele speciale - prev in partea speciala ) alaturi de cauze care inlatura raspunderea penala , inlatura retinerea acestor stari de agravare. La recidiva post condamnatorie si postexecutorie TREBUIE sa ai o condamnare CU EXECUTARE ( def redicidivei ...inainte de inceperea EXECUTARII , in timpul EXECUTARII etc....si dupa EXECUTAREA la recid postexecutorie ) Ori pentru cauza de nepedepsire se dispune INCETAREA procesului penal
Si nici la concursul de infractiunI nu se va retine pentru ca FIECARE fapta prevazuta de legea penala trebuie sa fie PEDEPSIBILA.
Citez din Streteanu (dar nu e doar opinia lui. Toti sunt de acord in aceasta privinta):
4.6. Cauzele de nepedepsire a tentativei.
Am văzut deja că tentativa nu este sancţionată ori de câte ori aceasta este posibilă, ci doar atunci când legea prevede sancţionarea ei, cu excepţia tentativei de crimă care este întotdeauna pedepsibilă. Atunci când vorbim însă de cauzele de nepedepsire a tentativei, nu avem în vedere ipotezele în care ea nu este incriminată, ci situaţiile în care, deşi posibilă şi incriminată, ea nu atrage o sancţiune penală. Cu alte cuvinte, deşi autorul a comis o tentativă care întruneşte toate condiţiile de existenţă analizate anterior, legiuitorul a decis să nu o sancţioneze. În partea generală a Codului penal, în cuprinsul art. 22, sunt astfel reglementate două cauze de nepedepsire a tentativei: desistarea şi, respectiv, împiedicarea producerii rezultatului.
Ca natură juridică, în dreptul nostru, ca de altfel în majoritatea sistemelor de drept, ele reprezintă cauze de nepedepsire, ceea ce înseamnă că nu afectează existenţa tentativei. Tentativa există şi întruneşte toate condiţiile pentru a fi sancţionată, dar legiuitorul a decis nesancţionarea ei în prezenţa cauzelor menţionate.
Eu inteleg ca in situatia in care avem cazuri de nepedepsire (nu doar din cauze generale ci si din cauze speciale), toate celelalte consecinte ale savarsirii infractiunii se produc.
Recidiva nu se va retine pt ca nu exista sentinta de condamanare (iar m-am grabit). Dar la cazier sigur exista infractiunea savarsita.
E, daca vrei, distinctia intre constrangerea celui care da mita (cauza de inlaturare a caracterului penal) si denuntarea celui care da mita (cauza de nepedepsire).
In cazul al doilea infractiunea ramane, chiar daca nu se pedepseste.
In cazul medicului care salveaza un om printr-o intrerupere de sarcina facuta in conditii de urgenta nu poate fi vorba de o infractiune.
Parerea mea.