avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Recuperare onorariu client rau-platnic
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Recuperare onorariu client rau-platnic

Stimaţi colegi,
Aţi avut vreodată un dosar în care aţi fost de acord să se achite onorariul integral sau eşalonat, ulterior încheierii contractului şi după ce aţi prestat asistenţă juridică/reprezentarea clientului în instanţă, acesta nu v-a mai achitat onorariul? Mă refer la clienţi persoane fizice.
Ce aţi făcut? Aţi executat silit acel client? Dacă nu avea venituri şi stătea în chirie?
Ce soluţii oferiţi în aceste situaţii?
Cel mai recent răspuns: enicut , utilizator 15:51, 21 Iulie 2008
Roxana Zbarnea a scris:

#-osi eu am patit-o....si am invatat ca niciodata sa nu ma mai apuc de treaba fara sa am toti banii in cont.#-o

Corect, insa ce te faci daca ai un contract cu un client care a platit mereu si de data asta iti spune"uite, iti dau un avans si restul la sfarsit" E un client vechi, de incredere si nu iti strica niste bani, ce zici...ok, ma apuc de treaba.Intre timp clientul tau vechi si solvabil a facut niste matrapazlacuri de care tu nu stii...si uite asa...
Bineinteles, prefer si eu sa mi se spune"da ce domne' imi iei toti banii inainte la ca c...e?
Da stimate client, pt ca asa prevede legea.
Sunt situatii in care pierzi clientul, dar sunt situatii in care nu , astfel incat ramane sa apreciezi de la caz la caz cum procedezi.
avoc71 a scris:

Pana una alta investiti contractul si apoi mergeti la executor. Noroc ca acum nu mai exista procedura ulterioara a incuviintarii executarii silite, au am avut neplacuta surpriza sa mi se admita investirea si sa mi se respinga incuviintarea,Ulterior am castigat recursul dar, intre timp, nici clientul meu nu mai avea nimic in cont.
Asta a fost unul din cazuri, nefericit.Ideea este ca , daca clientul este cetatean roman mai e o treaba, dar la mine era pj romana cu asociat strain, care era dat disparut si pj nu mai avea nici un bun in patrimoniu iar conturile erau goale.
Nu am mai recuperat nimic in acest caz.
In cazul dvs, banuiesc ca persoana de care vorbiti ,daca sta cu chirie, inseamna ca are venituri de undeva.
Dupa ce investiti contractul mergeti la executor si incercati cu acesta toate variantele: adresa la Inspectoratul Teritorial, la Casa de Pensii, la OPSNAJ, la Directia de Impozite si taxe, la Registrul comertului, incercati toate variantele, bineinteles daca suma merita.Puteti avea surpriza sa constatati ca clientul dvs este asociat in vreo firma, sau e somer, sau are bunuri imobile, puteti recurge la una din formele de executare silita , dupa caz, in functie de ce raspunsuri aveti la adresele trimise de executor.Daca se constata ca nu are venituri de nici un fel, mai asteptati o vreme si reveniti.Mult succes.

Stimate colega, nu am iniţiat topicul acesta pentru că nu ştiam cum se investeşte un contract de asistenţă juridică pentru executarea silită a clientului rău-platnic :P..., ci am dorit doar să ştiu dacă au mai păţit-o şi alţii şi dacă da, să ia aminte colegii noştri care citesc aceste rânduri pentru a nu o păţi şi ei.
Aşa învăţăm, din greşelile noastre şi ale altora.#-o
Dacă învăţăm şi nu mai repetăm aceleaşi greşeli, înseamnă că suntem deştepţi!:D
in momentul completarii contractului, precizezi ca plata se face pe data de 1 a fiecarei luni pentru luna in curs....nu plateste, nu prestezi! si in prezent, am un musteriu....mi-a dat un avans si l-am pus sa citeasca cu glas tare pct 4.6 din contract, precizandu-i ca dosarul nu pleaca la instanta fara onorariu achitat integral
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2008
Roxana Zbarnea, Avocat
Roxana Zbarnea a scris:

in momentul completarii contractului, precizezi ca plata se face pe data de 1 a fiecarei luni pentru luna in curs....nu plateste, nu prestezi!

Ei, nu merge chiar aşa.... ;) Contractul totuşi se încheie prin negociere. Dacă impui nişte termene care nu au nimic în comun cu posibilităţile clientului şi nu eşti maleabil în a afla posibilităţile reale de plată ale acestuia, astfel âncât să nu-l pui în situaţia de a-şi periclita sănătatea sau viaţa, te lasă baltă şi merge la altul....şi te mai şi povesteşte....:(
avoc71 a scris:

Roxana Zbarnea a scris:

#-osi eu am patit-o....si am invatat ca niciodata sa nu ma mai apuc de treaba fara sa am toti banii in cont.#-o


Da stimate client, pt ca asa prevede legea.


Cum asta, prevede legea ca onorariul se plateste intotdeauna in avans?

Alte discuții în legătură

Onorariu de succes poate fi ,,cheltuiala de judecata''? Simona Maria Simona Maria Buna ziua! Sunt avocat de putin timp si am urmatoarea situatie: am stabilit un onorariu de succes cu clientul; ajung in faza de executare si executorul imi ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes (onorarii de succese ?!?) ContSters286016 ContSters286016 Salut! Am si eu o problema. Acum 6-7 luni am inceput un proces pentru primirea unei sume de bani (aproximativ 30000 lei) in baza raspunderii civile ... (vezi toată discuția)
Contractul de asistenta juridica merge direct la executare silita? Av. NICULESCU-GORPIN Av. NICULESCU-GORPIN Dragi colegi avocati, sa intelegem din noul C.p.c ca de la 15 februarie mergem cu contractele de asistenta juridica neonorate de client direct la executor? ... (vezi toată discuția)