avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Recuperare onorariu client rau-platnic
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Recuperare onorariu client rau-platnic

Stimaţi colegi,
Aţi avut vreodată un dosar în care aţi fost de acord să se achite onorariul integral sau eşalonat, ulterior încheierii contractului şi după ce aţi prestat asistenţă juridică/reprezentarea clientului în instanţă, acesta nu v-a mai achitat onorariul? Mă refer la clienţi persoane fizice.
Ce aţi făcut? Aţi executat silit acel client? Dacă nu avea venituri şi stătea în chirie?
Ce soluţii oferiţi în aceste situaţii?
Cel mai recent răspuns: enicut , utilizator 15:51, 21 Iulie 2008
Atitudinea radicala apare atunci cand stii ca acel client are bani.... e valabila pentru cei care mizeaza pe bunul tau simt.
Totul incepe prin expunerea spetei, incheierea contractului......la final, clientul iti impartaseste necazurile, iti spune cate plati are de facut, impozite, salarii, furnizori......si iti ofera un avans infect.
Apoi, te apuci de treaba, faci actiunea, o trimiti la instanta......si ajungi sa te rogi de client sa iti dea banii care ti se cuvin!
truevio a scris:

Avocatii se impart in doua categorii, cei ce au luat cel putin odata teapa de la clienti si cei care nu recunosc. Eu am luat teapa, dar spre norocul meu, cu sume foarte mici asa ca nu mi-am batut capul sa incerc sa le recuperez prin executare. Si eu sunt de parere ca nu poti adopta o atitudine radicala cu clientii, in sensul-banii inainte si dupa aceea ne apucam de munca....


Eu admit ca banii cei mai bine investiti au fost aceia cu care m-a inselat cineva: am cumparat cu ei intelepciune.
cateodata intelepciunea asta este prea scumpa. Intrebarea mea ar fi: De ce trebuie sa cumperi intelepciune la modul asta?
De fiecare data am ramas cu un gust amar dupa ce am luat teapa. Noroc ca sunt o fire opimista si acest optimism m-a facut sa am in continuare incredere in oameni si cei mai multi dintre cei cu care am interactionat mi-au intarit aceast sentiment.
truevio, eu am "luat teapa" numa' o data, si atunci cu o parte mica de onorariu. Eu m-am suparat ca se terminase procesul si clienta nu-mi platise, ea se suparase ca instanta i-a dat o hotarare gresita... de doua ori la rand! Si dupe ce-i facusem, deja, o cerere de indreptare eroare, mai trebuia sa fac una, desi onorariu... mai lipsea.
Ea s-a suparat ca nu are hotararea si vreau toti banii, eu m-am suparat ca nu intelege ca munceam in plus, fara sa fie obligatia mea...

In rest, poti sa spui ca fac parte din acei avocati care nu recunosc, nu ma deranjeaza. daac as avea ce, as recunoaste...
Eu merg la obrazul omului si functioneaza; eu sunt transanta nu daca are omul bani sau nu, ci daca ma duce cu presul, fie si o singura data. Atunci ma supar si le bat obrazul, functioneaza.
Cat despre termene, ii intreb pe clienti: pana cand imi platiti? Ei ma intreaba cand vreau, dar pe mine nu ma intereseaza cand, ideea e sa-mi spuna cand le convine ca sa trec in contract. Indiferent care ar fi termenul rezonabil al clientului, il accept.
De regula, se plateste integral pana la ultimul termen al dosarului, dar am mai trecut peste asta. I-am luat.
E greu sa vina un client sa-mi spuna ca nu are banii cand l-am pus sa aleaga el datele de plata... Si ai anumite argumente ce ii pot arata ca el e ala rau daca nu plateste...
cora2006 a scris:

Veronica, din când în când trebuie să mai lăsăm şi de la noi...;) să nu fim chiar atât de rigizi...;) chiar dacă, în toate bancurile auzite cu şi despre avocaţi, aceştia sunt percepuţi mai rău decât rechinii... :P
În primul rând suntem oameni, de aceea, dacă vedem pe stradă un amărât care cere de pomană, ne milostivim şi îi dăm un ban, aşa că, din când în când, putem să închidem ochii şi să mai facem câte un bine celor în nevoie....chiar şi un sfat, ca cel pe care-l dăm acum, aici pe site, gratuit, face mult pentru cei care nu au posibilităţi materiale....chiar dacă, unii dau nişte sfaturi, iar alţii, altele contradictorii... :P

Atenţie! "Pe vazute eu personal la nivel de Timisoara am vazut anul trecut 2 ( doua) executari silite in baza contractelor de asistenta avocatiala, in ambele era vorba de debitori firme, si in ambele era vorba de consultanta si asistenta juridica de tip abonament lunar."
Abonamentul lunar nu este prevăzut ca o modalitate a onorariului, o astfel de clauză "abonament" este ilegală, conform legii speciale.;)


Acest asa zis abonament lunar, daca si numai daca e acelasi lucru cu un tarif forfetar, negociat, nu poate fi ilegal.
Practic, daca ai o firma careia ii oferi consultanta ai dreptul sa stabilesti ce tipuri de onorarii vrei, chiar si combinate, legea iti da dreptul.Deci, poti stabili un tarif cu plata lunara.
De unde rezulta ilegalitatea abonamentului?
Acest abonament ilegal inseamna altceva decat ceea ce am descris eu mai sus si care este practicat si de case mari de avocatura?
Multumesc oricui pt clarificari.

Alte discuții în legătură

Onorariu de succes poate fi ,,cheltuiala de judecata''? Simona Maria Simona Maria Buna ziua! Sunt avocat de putin timp si am urmatoarea situatie: am stabilit un onorariu de succes cu clientul; ajung in faza de executare si executorul imi ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes (onorarii de succese ?!?) ContSters286016 ContSters286016 Salut! Am si eu o problema. Acum 6-7 luni am inceput un proces pentru primirea unei sume de bani (aproximativ 30000 lei) in baza raspunderii civile ... (vezi toată discuția)
Contractul de asistenta juridica merge direct la executare silita? Av. NICULESCU-GORPIN Av. NICULESCU-GORPIN Dragi colegi avocati, sa intelegem din noul C.p.c ca de la 15 februarie mergem cu contractele de asistenta juridica neonorate de client direct la executor? ... (vezi toată discuția)