avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Delegarea salariatilor in strainatate - PROBLEMA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Delegarea salariatilor in strainatate - PROBLEMA

Buna tuturor,
sunt intr-o mare dilema. #-o
Din data de 2 ianuarie 2008 , firma la care lucrez (profil instalatii in constructii), si-a trimis o echipa de 4 oameni pe un santier in Franta pentru a desfasura o lucrare. Echipa trimisa este in delegare. Conf. Codul muncii:
Art. 43: "delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca ". (ne supunem intru totul legii intrucat le platim salarul, diurna, cazare, transport pe toata perioada cat angajatii se afla in delegare)
Art 44 (1): "delegarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu accordul salariatului, cu cel mult 60 de zile." - AICI E PROBLEMA MEA... Salariatii firmei ar implini azi, 30 aprilie 2008, exact 120 de zile de cand se afla in delegare (calculul include sambetele si duminicile, precum si zilele nelucratoare intrucat am considerat ca angajatii si in perioada respectiva se afla tot pe teritoriu strain). Cei 4 salariati ar trebui sa plece maine spre Franta pentru a continua lucrul pe santier dar nu mai inteleg daca legal mai au voie sau nu! Este vorba de 120 de zile pe an sau de un maxim de 120 zile lucrate fara intrerupere de concediu, intoarcere acasa etc.? daca ar fi vorba despre ultimul caz s-ar putea spune ca o data luat concediul, salariatii cand se reintorc pe teritoriul Frantei reincep un nou ciclu de 60+60?

Va rog tare mult sa ma ajutati sa pricep cum sta treaba d.p.d.v legal ptrca tare imi e frica sa nu avem probleme din cauza asta si sa ne trezim cu o amenda care sa ne taie cheful de munca. :O

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: sofia02 , utilizator 09:11, 22 Martie 2012
Perfect! =D> multumesc tare mult.
buna, am urmarit acest subiect si as avea o nelamurire:
conform art 18, pentru orice desfasurare activitatii in strainatate angajatorul trebuie sa-i ofere anumite informatii si unele dintre acestea trebuie sa se gseasca si in CIM, prin act aditional banuiesc.

atunci, pentru o lucrare mai scurta de 120zile, nu-i pot trimite doar in delegatie, chiar daca este in strainatate, atat timp cat au prevazut in CIM clauza de mobilitate?

va multumesc anticipat.
Clauza de mobilitate trebuie să cuprindă, pe lângă menţionarea unităţilor, subunităţilor, localităţilor în care se va face deplasarea salariatului, şi precizarea naturii şi cuantumului prestaţiilor suplimentare de care va beneficia salariatul ... Consider ca numai in aceste conditii etse aplicabila o astfel de clauza.

Daca salariatul isi va desfasura activitatea in strainatate, atunci sunt aplicabile prevederile art.18 din Codul Muncii ... Dispoziţiile art. 18 din Codul muncii instituie, în plus faţă de dispoziţiile Directivei nr. 91/533/CEE, obligaţia pentru angajator de a comunica salariatului care urmează să îşi desfăşoare activitatea in strainatate informaţii referitoare la:
a) durata perioadei de muncă ce urmează să fie prestată în străinătate;
b) moneda în care vor fi plătite drepturile salariale, precum şi modalităţile de plată;
c) prestaţiile în bani şi/sau în natură aferente desfăşurării activităţii în străinătate;
d) condiţiile de climă;
e) reglementările principale din legislaţia muncii din acea ţară;
f) obiceiurile locului a căror nerespectare i-ar pune în pericol viaţa, libertatea sau siguranţa personală;
g) condiţiile de repatriere a lucrătorului, după caz.
da, asta este o alta nelamurire de a mea, avand ca obiect de activitate lucrari de tamplarie si dulgerie, lucrarile se desfasoara la locul cerut de client, sediul acestuia,hala, expozitie.
daca in CIM se prevede ca locul de munca nu este unul fix iar activitatea se desfasoara in diverse locuri posibile, cum prevede art17, alin2, lit b), este suficient, trebuie si aici mentiuni ? mai am nevoie sa introduc acea clauza de mobilitate in care nu pot specifica unitati, localitati..difera in functie de contracte.

conform art 18 toate aceste info trebuie trecute si in CIM. atunci la fiecare lucrare in strainatate fac un act aditional la CIM?
va multumesc pentru raspunsuri.
Puteti mentiona daca exista clauza de mobilitate ca activitatea salariatului se va desfasura la sediul clientului sau salariatul va munci în diverse locuri.

Da, pentru fiecare lucrare trebuie sa incheiati un act aditional la c.i.m. daca aceasta se va desfasura in strainatate.

Alte discuții în legătură

Delegarea in strainatate angelica87 angelica87 buna ziua Am o nelamurire cu privire la durata actului aditional de delegare a angajatilor in strainatate pentru care se elibereaza si Formular A1. De la ... (vezi toată discuția)
Delegare si detasare angajati in strainatate roxyalexandru roxyalexandru Buna ziua! As dori sa ma lamureasca cineva care este diferenta dintre detasare si delegare? care este limita dintre cele doua cand discutam despre ... (vezi toată discuția)
Salariat pontat si platit fara sa fi efectuat o munca valsash80 valsash80 In urma unei inspectii la o firma inspectorul a precizat si insista ca nu se poate ponta si plati o persoana daca aceasta nu a efectuat o munca. Pare ... (vezi toată discuția)