avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema - verificarea metrologica a contoarelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema - verificarea metrologica a contoarelor

Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, spunand ca tariful este prea mare ( 20 lei pe contoar), lipesc afise pe usile de la bloc cu fragmente din lege in care spun ca nu este obligatoriu...Este sau nu obligatoriu? Ma lamureste si pe mine cineva? Eventual cu un fragment dintr-o lege ca sa le pot arata dovezile...multumesc mult si astept ajutorul vostru.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 19:08, 20 Februarie 2011
Nu mai sunt contoare si sunt repartitoare de costuri. se verifica in instalatie.
Unii amesteca rau lucrurile pe aici. Amesteca repartitoarele cu apometrele (ba chiar s-a inventat notiunea de "apometru fiscal", probabil care emite factura si/sau bon fiscal sau separa TVA-ul pentru stat).
Repartitoarele se folosesc pentru cuantificarea agentului termic si pe baza indicatiilor acestora se calculeaza costurilor pentru incalzirea apartamentelor.
Apometrele masoara efectiv cantitatea de apa. Apometrele indica volumul de apa rece sau calda, in merti cubi si diviziuni ale acestei unitati. Acestea nu sunt repartitoare, ci apometre.
Atentie.Din Ordinul Directorului General al Biroului Roman de Metrologie Legala nr.107/2005 privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 003-05 "Contoare de apa' stabileste ca, in cazul locuintelor colective, contoarele de apa utilizate in apartamente sunt repartitoare de costuri. Deci indicatiile lor sunt adimensionale ,, indica o cifra , o unitate si nici de cum metrucub mc de apa rece
Iar amestecat lucrurile si nu cititi cu atentie textul normei.
NORMÃ DE METROLOGIE LEGALÃ NML 003-05 “Contoare de apă” specifica:
1.1 Prezenta normă de metrologie legală stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice şi modalităţile de atestare a legalităţii, specifice contoarelor de apă destinate măsurării volumului apei curate, reci sau calde, utilizate în aplicaţii rezidenţiale, comerciale şi de mică industrie.

Apoi va invit sa cititi cu mare atentie articolul urmator din aceeasi norma:
1.3 Prezenta normă nu se aplică în cazul contoarelor de apă utilizate:
- la măsurarea apelor brute sau uzate;
- la măsurarea apei de irigaţii;
- ca traductoare de debit, în compunerea contoarelor de energie termică;
- ca repartitoare de costuri pentru apa consumată în locuinţele colective.

Asa ca va rog sa cititi si negatia din norme. Constatati ca nicaieri in norme nu se spune "contoarele de apa utilizate in apartamente sunt repartitoare de costuri" asa cum sustineti.
Daca citim romaneste aflam ca NORMA se aplica sau nu se aplica pentru ceva sau pentru altceva..., si nici intr-un caz nu se intelege ca aceste contoare de apa ar fi aceleasi cu repartitoarele...
Acele 4 liniute precizeaza ca norma nu se aplica in cele 4 cazuri, printre care este si cazul repartitoarelor de costuri ...
Mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea verificarii apometrelor danuca_dana danuca_dana Buna ziua! Ma numesc Dana și locuiesc într-un apartament tip ANL dat în folosința în anul 2003. Ma ocup de citirea lunara a contoarelor de apa ... (vezi toată discuția)
Ce cantitate de apa calda si apa rece se plateste la pausal gurita1809 gurita1809 Buna ziua, Locuiesc la bloc si asociatia de proprietari a hotarat sa se faca verificarea apometrelor cu o firma, contra cost, iar cei care nu efectueaza ... (vezi toată discuția)
Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)