avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturi asupra copilului rezultat dintr-o relatie de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturi asupra copilului rezultat dintr-o relatie de concubinaj

buna seara
In urma unei relatii de concubinaj prietena mea a nascut un copil, ce a fost recunoscut de mine (tatal) chiar de la nastere, copilul luand numele meu. Totul a mers bine si frumos (timp de aprox 3 ani- timp in care am locuit impreuna), pana cand acum cateva zile a intervenit despartirea. Ce drepturi voi avea eu de acum incolo?
Va multumesc!
noapte frumoasa!
Cel mai recent răspuns: kege , utilizator 22:30, 20 Octombrie 2011
In situatia in care puteti ajunge la un consens cu mama, ati putea stabili de comun acord programul de vizitare; daca nu se respecta, sau mama nu este de acord, puteti initia un proces in acest sens, prin care sa solicitati dreptul la vizita, dupa un program astfel cum v-ati dori dvs; in functie de probele pe care le veti prezenta instantei, aceasta se va pronunta.
alex_76 a scris:

Referitor la prima problema si anume incredintarea copilului as dori sa va intreb care sant criteriile dupa care se stabileste perioasa, (intervalul), de vizitare in situatia in care copilu va fi incredintat mamei. Spun asta intrucat ma consider un tata cu nimic mai prejos (exceptand faptul ca nu pot fi mama ), decat este considerata mama. Comportamentul meu fata de copil este unul foarte bun, fiind o persoana calma si foarte echilibrata. In aceste conditii nu mi se pare corect sa am drept de vizita doar la doua saptamani asa cum am mai citit pe site.
Deasemeni nu pot spune ca mama nu a avut un comportament bun pentru copil.Cu alte cuvinte se poate afirma ca atat mama cat si tata au avut un comportament exemplar. In astfel de cazuri nu se poate vorbi de egalitate, sau unii sant mai presus decat altii.
va multumesc!

Daca mama si tatal au avut un comportament exemplar castiga mama incredintarea minorului.
Puteti obtine drept de vizitare prin hotarare judecatoreasca daca va obstructioneaza exercitarea drepturilor parintesti.

avocat Claudiu Lascoschi
alex_76 a scris:

Referitor la prima problema si anume incredintarea copilului as dori sa va intreb care sant criteriile dupa care se stabileste perioasa, (intervalul), de vizitare in situatia in care copilu va fi incredintat mamei.

Codul Familiei prvede dpreptul parintelui caruia nu i s-a incredintat copilul de a avea legaturi personale cu acesta si de a vechea la cresterea, educare si pregatirea lui profesionala, dar NU contine prevederi exprese in ceea ce priveste modalitatea CONCRETA de realizare a acestui drept.

Prin urmare criteriile sunt lasate la "luminile si intelepciunea judecatorului" (nu-s de ce, dar expresia asta mi-a ramas in cap din facultate, cu sens peiorativ) care se face ca apreciaza in functie de "interesul superior al copilului" prevazut in Legea 272/2004 (o notiune destul de vaga pentru a putea servi la ... orice).
Mi-a placut Nico=D>

Altfel spus, In functie de ceea ce rezulta din dezbateri si din probele administrate instanta decide care este interesul suprem al minorului corelat cu dreptul parintelui respectiv.

avocat Claudiu Lascoschi
buna seara! am 17 ani in urma unei relatii de concubinaj am nascut un copil care a fost recunoscut de tatal lui .acum 2 luni impreuna cu avocatul meu am depus un dosar penal ptr. vatamare corporala si lipsire de libertate ...si tot-odata am cerut o cerere de incredintare a minorului.astazi -20 octombrie 2011-am aflat cu stupoare ca -defapt -AZI-a fost inregistrat dosarul...VA ROG DIN SUFLET SA-MI SPUNETI daca atat de mult dureaza demersurile ptr. a inregistra un dosar ...eu sunt aproape sigura ca av. meu a fost "cumparat" de catre cealalta parte.in cazul acesta ce este de facut ? cu cine trebuie sa iau legatura CE MAI POT FACE...va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relatii personale ralu_2008 ralu_2008 una dintre modalitatile prin care se poate infaptui dreptul parintelui la relatii personale este cel al vizitei. intrebare: parintele caruia i-a fost ... (vezi toată discuția)
Autritatea tutelara pensia alimentara wio wio wio wio buna ziua as dori sa stiu si eu unde se afla autoritatea tutelara ilfov?? si cum se calculeaza pensia alimentara l aun copil de 5 luni .si ce drepturi am in ... (vezi toată discuția)
Pot obtine custodia copiilor? darius mario darius mario Buna ziua! Am 2 copiii dintr-o relatie de concubinaj unul de 7 ani si unul de 9 ani,in urma cu cateva luni concubina mea si mama acesteia au luat ... (vezi toată discuția)