avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constituirea dreptului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constituirea dreptului de proprietate

Buna tuturor !
Ma confrunt cu urmatoarea speta legata de admiterea in garantia unui credit a unui imobil, juridica pana la urma : un client a achizitionat in anul 2005 un teren de 600 mp pe care a construit o locuinta familiala. La solicitarea unui credit garantat cu ipoteca pe teren + casa, juristii bancii au constatat ca terenul achizitionat de client provine dintr-o parcela de 5.000 mp cu care a fost improprietarit in anul 1996 prin constituirea dreptului de proprietate in baza legii 18, un fost membru cooperator. Acesta din urma a operat in anul 1997 o dezmembrare a parcelei de 5.000 mp, si in anul 1998 prima instrainare, cu toate ca era in cadrul interdictiei de instrainare de 10 ani, reglementata de legea amintita. Tranzactia s-a facut prin act de vanzare-cumparare, autentificat de notar, cadastrul a facut inregistrarile corespunzatoare, etc. Dupa aceasta a urmat un lant de alte dezmembrari si vanzari-cumparari, clientul meu fiind defapt la a treia veriga. In prezent pe parcela cu pricina sunt construite mai multe locuinte familiale, deci mai multe familii in aceeasi situatie. Sanctiunea prevazuta de legea 18 in aceasta situatie este nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare, si poate fi solicitata in instanta de catre autoritatile statului sau de catre orice persoana interesata. Intrebarea mea este ce solutie au familiile in cauza in aceasta situatie ? Practic nu sunt proprietari pe locuintele pe care le-au construit. Pot sa'si reconstituie in vre'un fel dreptul de proprietate pe parcelele lor si implicit pe constructii, sau nu au nici o sansa ? Poate sa dureze aceasta situatie o vesnicie, nu exista nici un fel de prescriptie ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ariam , utilizator 16:35, 20 Mai 2008
Merci de raspuns !
Poate fi admisa in garantie doar constructia de pe acel teren ?
Nu'mi prea dau seama cum ar arata contractul de ipoteca in acest caz, sau mai departe, cum ar executa banca acea constructie in cazul producerii vre'unui risc ?!
Va referiti la uzucapiunea de 10-20 ani ?
Din punct de vedere juridic se poate spune ca nu exista nici o problema cu privire la ipotecarea constructiei, DAR trebuie analizate si cerintele bancii respective si anume daca acea banca accepta sau nu in garantie imobil constructie fara terenul aferent.
Bancile nu au nici un interes in a accepta in garantie imobile care prezinta un risc in executare, astfel de instituitii dorind sa se asigure de o executare cat mai simpla si sa elimine pe cat posibil exceptiile ce pot fi invocate la executare.
In situatiile in care bancile accepta instituirea unei ipoteci asupra unei constructii se va cere si dovada de atribuire a terenului aferent, in functie de aceasta urmand a se aprecia riscul (ex: concesiunea prezinta un risc mai mare decat folosinta)
Intabularea imobilului in CF nu este suficienta pentru ca o institutie bancara sa accepte in garantie un imobil cu atat mai mult cu cat o astfel de inscriere nu mai are efect constitutiv de drepturi. In cazul unei inscrieri gresite intotdeauna exista actiunea in rectificarea inscrierilor.
Actul initial prin care s-a instrainat terenul este nul si constatarea nulitatii acestuia (in instanta) atrage anularea celorlalte titluri.
Cred ca o solutie este actiunea in constatare a dreptului de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
Inscrierea dreptului de proprietate in registrul de inscriptiuni si transcriptiuni? raluk_b raluk_b Buna ziua, Am o problema urgenta... Vreau sa cumpar cu credit ipotecar o casa. Aceasta casa este construita pe o bucata de teren ce provine de la un ... (vezi toată discuția)
Banca vrea sa execute si apartamentele construite peste imobilul ipotecat necsu necsu Am un teren pe care se afla o constructie compusa din 3 apartamente. Acest imobil l-am pus garantie pt un credit bancar. Ulterior am obtinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)