avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire Dauna totala - RCA - Stabilirea uzurii
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire Dauna totala - RCA - Stabilirea uzurii

Acum 2 saptamani am fost implicat intr-un accident rutier pe dn1, in care nu eu am fost vinovatul.
Vinovatul mi-a dat copie dupa asigurarea RCA, care este la omniasig, iar eu incerc acum sa recuperez banii de la ei.
Masina a fost considerata dauna totala.
Am citit Monitorul Oficial, care la articolul cu stabilirea uzurii lasa loc de interpretari, si de aceea m-am gandit ca ma puteti ajuta cu o parere, despre calculul despagubirii.
Mentionez ca:
- pretul masinii este de 11.600 euro nou
- vechime: 3 ani, 6 luni si 2 zile (de la data de pe cartea masinii, pana la data accidentului)
- la momentul accidentului masina avea 71.062 km
Am inteles ca in TABELUL COEFICIENTILOR DE UZURA din MONITORUL OFICIAL, masina se incadraza la 45%, la care se mai adauga un procent, avand km mai multi decat media stabilita, de 15.000 km pe an.
Ma puteti ajuta, cum se calculeaza procentul adaugat la cei 45% in urma kilometrilor peste medie. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: flash7 , utilizator 15:28, 14 Aprilie 2011
Asa ma gandeam si eu, ca rulajul luat in calcul este 60.000 km (adica 15.000 km x 4 ani) insa ei mi-au calculat la luna, 15.000 km x 3 ani si 7 luni. Si lor le-a dat rulajul normat de 53.750, astfel incat diferenta dintre parcursul real si cel normat sa fie cat mai mare, ca ei sa dea cat mai putin.
In orice caz, sa luam cazul fericit, cum ati spus si dvs, parcursul normat sa fie 60.000.
Daca parcursul real este de 71.000, rezulta ca eu am depasit cu 11.000 km.
Intrebarea mea este, daca acesti 11.000 se inmultesc direct cu 0.5% sau mai intai se face media anuala a lor (deoarece ei reprezinta cat am depasit in toti anii de vechime) si apoi se inmulteste cu 0.5?
Modalitatea lor de calcul trebuie sa respecte regulile stabilite de ordinul CSA. Daca se considera coeficientul de uzura medie de 45% atunci sunt obligati sa ia in calcul valoarea rulajului de 60.000 Km. Diferenta de 11062 Km se inmulteste cu 0.5% pentru fiecare mie de Km ce depaseste rulajul luat in calcul la stabilirea coeficientului de uzura medie( 12x0,5%). In orice caz valoarea coeficientului de uzura nu poate depasi valoarea de 53% In cazul dumneavoastra coeficientul de uzura corect calculat conform prevederilor ordinului CSA 5/2010 este 51%
Modalitatea lor de calcul trebuie sa respecte regulile stabilite de ordinul CSA. Daca se considera coeficientul de uzura medie de 45% atunci sunt obligati sa ia in calcul valoarea rulajului de 60.000 Km.
----a zis dl Ionescu ----

Deoarece postul anterior a fost sters de dl NUCU fiind considerat "obraznic" revin cu intrebarea :

La ce articol din ordin CSA se prevede acest mod de calcul, deoarece nu se aplica asa de catre firmele de asigurari ? (experienta propie)

Si pentru a nu repeta greseala, va rog dl NUCU sa precizati cu ce " am intrecut masura"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme avizare dauna tavisor tavisor Se da urmatoarea situatie. Am fost accdidentat de catre un individ, urmand sa-mi repar masina la o companie de asigurari cu care vad ca multi au avut probleme. ... (vezi toată discuția)
Dauna totala 24.05.2012 monta monta Masina este dacia solenza,an 2004,39700km,echiparea confort. Inspectorul de la Groupama,a trecut masina la starea de intretinere buna si a intocmit un deviz ... (vezi toată discuția)
Probleme cu rca!! kala kala buna , poate ma lamureste cineva ca eu nu inteleg nimic .In urma unui accident in care am fost lovit din spate foarte puternic masina mea a fost ... (vezi toată discuția)