avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Rambursare TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Rambursare TVA

Buna ziua !
Conduc o SC si in urma cu aproape un an am depus o cerere de rambursare a TVA-ului .De atunci am tot fost verificat si amanat de nenumarate ori . Cred ca la urmatorul control vor sa faca control incrucisat si pentru bonurile de combustibil .
Am nevoie de un avocat specializat deoarece doresc sa ii actionez in instanta - poate face cineva o recomandare ?

Multumesc,
Octavian
Cel mai recent răspuns: malenadiva , utilizator 00:37, 5 Noiembrie 2008
ghola a scris:

malenadiva a scris:

Buna ziua,

Mi se pare de-a dreptul inacceptabil. Am tot cautat pe net sa gasesc o lege care sa specifice acest termen, insa nu am gasit nimic, iar firma care ne tine contabilitatea imi spune la fel, ca nu exista niciun termen legal, ca depinde doar de cei de la Adm Fin cand vor sa vina in control !!!



Termenul este prevazut in Codul de procedura fiscala de 45 de zile.

(...)

IMPORTANT:

In situatia in care suma negativa a T.V.A. din perioada fiscala de raportare este mai mare de 50 milioane lei, aceasta poate fi solicitata la rambursare prin decontul de T.V.A. prin bifarea casetei corespunzatoare. Suma solicitata la rambursare nu mai poate fi reportata prin decont in perioada fiscala urmatoare. Decontul astfel bifat este considerat cerere de rambursare T.V.A.
(...)
Solicitarile de rambursare se solutioneaza in termen de 45 de zile de la data depunerii decontului de T.V.A. cu sume negative cu optiune de rambursare.
(...)


Mai am o singura intrebare: am inteles ca, atunci cand se depun lunar solicitari de rambursare prin decontul de TVA (suma peste 50 mil lei vechi), termenul de 45 de zile se ia in considerare de la data ultimului decont depus, astfel nemailuandu-se in seama data deconturilor lunilor anterioare - este adevarat?

Multumesc,
Magda
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2008
malenadiva, utilizator
De la data decontului depus la AFP, unde ati bifat cu X in casuta de rambursare.
Mda..... Dupa lungi insistente si stat pe capul lor zilnic, cei de la Adm Fin S1 s-au "sinchisit" sa-si trimita inspectorii si la noi in control ... Asta se intampla la sfarsitul lunii august ... Oamenii au venit, au verificat toate actele, s-a incheiat raportul si pana aici, toate bune si frumoase. Mi s-a comunicat ca nefiind nicio problema constatata in urma controlului, vom primi banii in 3, cel mult 4 saptamani. Si au trecut cele 3 saptamani si cum nu am primit nimic, m-am gandit ca nu ar strica sa-i mai deranjez cu un telefon pe domnii inspectori sa-mi spuna pe cand sa astept banii. Ei bine, de aici incepe show-ul: mi s-a comunicat ca dosarul meu este la dept. preplati, la dna X. M-am prezentat acolo, dna X a tinut mortis sa nu "strice" cumva imaginea pe care toata lumea o are despre functionarii nostri publici si, dupa ce m-a plimbat pe la vreo alte 5 birouri pentru ca, in final, tot ea sa-mi printeze!! (nimic mai mult, decat o simpla apasare de buton!!) lista cu situatia firmei mele pentru a vedea motivul pentru care dosarul meu ramasese "blocat", am constatat ca "lipseau" doua Declaratii aferente lunii Martie ac (100 si 101). L-am vavut pe cel cu cornitze in fata ochilor in acel moment. Cum adica "lipseau"?? Inspectorii care venisera in control nu ar fi observat asta?? Si doi: atata vreme cat eu le am la birou cu stampila si nr de inregistrare al lor, al Adm Fin S1, cum pot sa-mi spuna ca "lipsesc"? Se face corectia: din "diverse" motive declaratiile respective nu au fost inregistrate in sistem.

Intrebarea mea este:
1. Cui pot semnala aceste erori ale functionarilor de la Adm Fin S1? Si prin semnala, am in vedere o organizatie / persoana / functie care are autoritatea de a vafe verificari la aceasta institutie a statului si care sa traga la raspundere pe cei vinovati. Nu este prima data cand din acele "diverse" motive, nu ni se inregistreaza in sistemul lor ba o declaratie, ba un decont, ba un bilant!! X-(
2. Atata vreme cat eu, ca si societate, nu sunt inregistrata ca mi-am achitat toate datoriile / am prezentat toate actele care sunt necesare a fi depuse lunar, aceasta Adm Financiara nu are obligativitatea de a ma instiinta / soma / penaliza ca nu depun actele / nu platesc darile la timp??? Sta dupa mine asa, pana cand voi avea eu chef sa vin sa-mi platesc taxele??? X-( Intreb pt ca la nivel personal, am un contract de chirie, iar la impozitul unei luni, facand plata online, banii intrasera intrun alt cont. Si pt ca trecuse termenul cu numai 2 saptamani de la data maxima de plata, am primit acasa Somatie insotita si de o Executare, daca nu aveam sa achit / dovedesc achitarea impozitului din chirie in termen de 15 zile !!
3. Daca se depaseste termenul prevazut in Codul Fiscal de 45 de zile de la data depunerii Decontului de TVA (acum m-am invatat minte si nu mai solicit lunar, sa nu mai aiba ei ce sa tot decaleze!!) si nu vin in control, cum pot fi trasi la raspundere si unde trebuie sa ma adresez?
4. Iar ceea ce a pus capac la toate, este: azi mi se comunica, dupa mai bine de o luna de la ultima mea vizita la ei, cand le-am adus Declaratiile acelea "ratacite" de vreo colega si care atestau ca fusesera inregistrate corespunzator si in termen, ei bine, azi ma trezesc ca dosarul meu tot la minunata dna X salasluieste pentru ca, nu am achitat anumite contributii integral!! Am ramas uitatndu-ma ca proasta la respectiva stimabila dna. Si o intreb cum e posibil sa-mi spuna asa ceva, cand noi de 2,5 ani de cand am pornit activitatea firmei, am achitat in fiecare luna contributiile integral cu o luna inainte de termenul limita????!!!!??? Pt ca noi la sfarsitul lui Oct., de ex, am achitat si platile la buget si nu am asteptat termenul de 25-Nov (al lunii urmatoare!!). Dna X verifica iritata intreaga fisa si surpriza-surpriza: sunt doua conturi: unul in care se face plata impozitului, altul in care se vireaza bugetul. Cel / cea de la Adm Fin care are ca sarcini de serviciu sa faca inregistrarea, "din comoditate", nu inchisese debitele de buget din contul de buget, ci luase din contul de impozit pe profit !!! Si pt ca nu fusesera in acest cont bani suficienti, ne-a inregistrat ca neplatind intreaga suma datorata!!! Si mi s-a mai calculat di dobanda de intarziere!!! Si banii stau frumos in celalalt cont, cel corect de altfel si, pentru a putea lua banii din el si a inchide restantele respective trebuie sa fac o cerere/ adresa catre Adm Fin, iar aprobarea ei dureaza 45 de zile !!! #-o Va rog frumos, fie-va mila de nervii mei, eu atata prostie nu am crezut ca poate exista!!! Exista o baza legala care sa stipuleze asa ceva??? Ca desi am banii virati la ei, sa trebuiasca sa fac cerere si sa astept 45 de zile sa se aprobe???

Nu mai lungesc mult (ca deja v-am plictisit probabil), insa va raman profund indatorata daca ma puteti ghida pe cale legala carui organ / autoritate competenta pot semnala aceste nereguli, organ/autoritate care sa si procedeze la aplicarea masurilor corecte si sa nu faca "pierduta / uitata" sesizarea mea!

Eu stiu foarte bine ce asteapta si dna X, si dna Y; numai ca actionarii societatii pe care o reprezint, nefiind made in RO, nu concep ilegalitati si, prin urmare, nici spaga!!!

Va multumesc anticipat tuturor celor care ma pot ajuta / ghida in aceasta problema.

Cu stima,
Magda

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen inspectie fiscala romascanu romascanu Dragi consultanti fiscali si altii, Pentru o cerere [b]din 2006[/b]/ decont cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare (cca.46.ooo lei) care ar fi ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva ? albulescu albulescu daca se cumpara un teren de o S.C. poate fi primit recuperat TVA ?care sunt conditiile recuperarii TVA-ului si in cit timp aproximativ si care este procedura ... (vezi toată discuția)
Tva de recuperat alynabica alynabica am vreo sansa sa recuperez tva-ul de la stat? si in ce conditii? multumesc. (vezi toată discuția)