avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinul A.N.R.S.C. 343/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinul A.N.R.S.C. 343/2010

Am descarcat ordinul 343/2010. Dupa o studiere amanuntita am ajuns la concluzia ca neavand repartitoare pe partile comune coplata se face conform graficului de pe ultima pagina. De acolo rezulta ca la o inregistrare lunara a contorului principal de caldura (singurul din bloc) de 10 Gcal partilor comune le revin doar 15% s.a.m.d.
Cota de 30% ar reveni la o inregistrare a contorului intre (6 Gcal-4 Gcal)/luna.
Asta s-ar intampla cel putin teoretic in lunile de primavara-toamna cand temperatura de afara este mai mare deci si agentul termic furnizat ar trebui sa aiba o temeratura mai mica decat in lunile de iarna. In concluzie coplata ar trebui sa fie diferita pe fiecare luna functie de cate Gcal inregistreaza contorul principal.
Va rog sa-mi spuneti daca am interpretat corect graficul?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
aditof, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:53, 2 Martie 2011
Ce grafic si de unde l-ati descarcat?
Buna ziua,
l-am descarcat de pe site-ul de mai jos

[ link extern ]

Multumesc.

Procentul de 30% - 50% se refera la niste procente fixe care se aplica in calcule numai pentru acest sezon (care e pe trecute) in blocurile cu repartitoare si care nu si-au facut inca inventarul si nu si-au montat acest repartitor pe partea comuna a tevilor (in subsol).

Graficul acela, la modul general, arata in ce mod cota comuna de caldura ramane aceeasi in conditiile unui bloc cu repartitoare. Este un exemplu care porneste de la 10 Gcal si ajunge prin economia consumului propriu al proprietarilor la 1,5 Gcal.

Legatura intre ele ar fi ca Ordinul presedintelui ANRSC nr.343/2010 plaseaza consumul unui bloc cu repartitoare in timpul sezonului rece (in mijlocul lui), 30% pentru caldura la comun, chiar la mijlocul graficului unde economia de agent termic in consumul individual s-ar plasa la 50% din maximumul posibil de consumat individual, iar in marginea sezonului la o economie de 65% din maximumul consumului individual.

O data cu inventarierea SET-ului de scara si montarea unui repartitor pe coloana de caldura din subsol se va putea face calculul corect cat revine din factura de caldura totala pentru caldura "la comun". E posibil sa se calculeze ca acest procent la comun sa fie chiar sub 15%, cat e dat in exemplul cu graficul....sau sa fie undeva la 40% (asta ar fi o gluma! :) ).



La drept vorbind, din ordinul 343/2010 nu prea gasesti explicit cam ce procent se aplica (pentru iarna 2010-2011) partilor comune la un bloc fara repartiroare montate pe aceste parti, asa ca aveti idee altii cat platesc in modul cel mai rezonabil? (fara
a-i ''jupui'' pe cei cu centrale individuale)B-)
Cum nu rezulta explicit? Eu zic ca e foarte explicit de vreme ce spune in Ordin:
Art. 2. - În cazul în care din motive bine justificate operatorii economici care exploatează repartitoare de costuri nu finalizează inventarierea suprafeţei echivalentă termic în subsolurile condominiilor în care sunt montate repartitoare de costuri, până la începutul sezonului de încălzire 2010 – 2011, se admite, numai pentru acest sezon de încălzire,utilizarea în calculele de repartizare a unei cote procentuale aferentă părţilor comune de 30 % din valoarea facturii pentru încălzire în lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi de 50% din valoarea facturii în celelalte luni în care se furnizează agent termic pentru încălzire.


**sublinierile imi apartin
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor calculul costurilor de incalzire cnf anscr 343/2010 iulie roiban roiban Conform fisei de calcul pentru luna noembrie a costurilor de incalzire, eliberata de firma ce efectueaza citirea repartitoarelor apare un consum de 12,584 ... (vezi toată discuția)
Incalzire spatii comune grigorevasile58 grigorevasile58 Buna ziua!Cum se repatizeaza incalzirea partilor comune intr-un bloc necontorizat.S-a stabilit procentul de 10% .Am calculat 10% din factura si am impartit ... (vezi toată discuția)
Repartizarea energiei termice 2010-2011 ? BEN46 BEN46 Cum se repartizeaza energia termica avind in vedere urmatoarele : 1. repartitoare de caldura in camere pe calorifere 2. baie , 2 coloane de ... (vezi toată discuția)