avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Casa de marcat e obligatorie; ce registre sunt ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Casa de marcat e obligatorie; ce registre sunt necesare pentru o intreprindere individuala cu norma de venit si neplatitoare tva?

la 1 februarie 2011,sotul a inceput activitatea pt. ii(fabricarea de mobila) la norma de venit si neplatitoare TVA....Povestea e urmatoarea:
Pe 30 ian am depus toate actele la fisc,acolo ni s-a spus sa trecem ca data de incepere a activitatii data de 1 februarie.Apoi ni s-a spus sa asteptam ca deciziile de la ei sa ne vina prin posta,si atat.Atunci am intrebat daca avem nevoie de ceva registre,chiar daca suntem cu norma de venit, sau daca ne trebuie casa de marcat.Raspunsul a venit imediat si cu zambetul pe buze:"NU,NU MAI TREBUIE NICI UN REGISTRU SI NICI CASA DE MARCAT, VA PRIVESTE CE FACETI SAU NU FACETI,ORICUM PLATITI O SUMA DEJA STABILITA PE BAZA NORMEI" si atat#-o
.....de atunci a trecut mai bine de 1 luna si inca nu ne-a venit nimik de la ei,iar noi nu stim ce sa facem tinand cont ca deja s-au cam adunat comenzile...
-Ce sa facem?
-ce fel de autorizatii ne trebuie?de la ce institutii?
-trebuie sa luam facturier si chitantier?sau facturile le putem face pe calculator?
-Stiu ca trebuie sa incheiem contract pt sanatate si pensii,Dar nu stiu daca putem face acest lucru pana nu ne vin deciziile de la fisc..
- ce registre ne trebuie?
-ne trebuie casa de marcat???
va rog daca aveti raspunsuri la toate aceste intrebari si alte sfaturi care ne-ar putea indruma.Va suntem recunoscatori!
Pana acum , prin ceea ce am mai citit nu am gasit raspunsuri exacte si argumentate care sa nu se contrazica,asadar apreciem toate lamuririle si raspunsurile pe care le vom primi!:D
Cel mai recent răspuns: criandra , utilizator 12:30, 7 Martie 2011
Buna !
Am infiintat si eu de curand o ii, tot nepl. de tva.
Ceea ce pot sa va spun e ca va trebuie neaparat un registru inventar ,un registru intrari iesiri,receptii marfa,(optional),si casa de marcat,mai bine va luati decat sa primiti ulterior amenda de la fisc.
In ceea ce privesc autorizatiile,va trebuie de la primarie si alta pt activitatea care o desfasurati.
Chitantier si facturier va trebuie in cazul in care emiteti facturi clientilor (sume mari) dar nu neaparat,sau colaborati cu alte firme.
Succes in activitate !
multumesc pt raspuns, dar noi suntem impozitati la norma de venit.....tot atatea registre ne trebuie ca si cum am fi in sist. real?
Nu va trebuie Registru Jurnal si Registru Inventar. Acestea sunt utilizate doar de catre cei care sunt impozitati pe baza contabilitatii in partida simpla, ceea ce nu este cazul la dvs. (Codul Fiscal art. 49 alin. 8).
Va trebuie in schimb:
Jurnal de Vanzari si Jurnal de Cumparari (se cumpara de la librarie, nu trebuie inregistrate la fisc)
Registru Unic de Control (Legea 252/2003) - se cumpara de la fisc.
Casa de marcat - in cazul in care desfasurati vindeti catre populatie (OUG 28/1999 art. 1)
Facturier
Chitantier pentru incasarile in numerar de la firme si in cazul in care nu vindeti catre populatie.
Facturierul si chitantierul se pot cumpara de la librarie sau se pot "crea" pe calculator.
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Foarte corecte informatiile de la Fat-frumos, eu am un Pfa la norma neplatitor de tva si dupa multe discutii pe site, am ajuns la concluzia de mai sus spusa de Fat-frumos.
Dar cu autorizatiile, cum ramane???
Deci, dupa ce se infiinteaza Pfa-ul sau Intrepr. individuala la Registrul Comertului, se merge la finante....Apoi mai trebuie sa ne adresam vreunei institutii pt. autorizatii?....gen primarie, dsp, pompieri, etc ca nu a reusit nimeni sa ma lumineze la acest aspect pana acum
criandra a scris:

la 1 februarie 2011,sotul a inceput activitatea pt. ii(fabricarea de mobila) la norma de venit si neplatitoare TVA....Povestea e urmatoarea:
Pe 30 ian am depus toate actele la fisc,acolo ni s-a spus sa trecem ca data de incepere a activitatii data de 1 februarie.Apoi ni s-a spus sa asteptam ca deciziile de la ei sa ne vina prin posta,si atat.



Ce acte ati depus la fisc?
Nu trebuie sa asteptati deciziile (de impunere) pantru a va inregistra la Casa de Sanatate.
Mergeti la Casa de Sanatate cu declaratia 220 (un exemplar l-ati depus presupun la fisc, iar al doilea vi l-a dat inapoi cu stampila administratiei).
In baza declaratiei 220, Casa de Sanatate va stabili platile trimestriale anticipate.
Activitatea o puteti incepe pentru ca aveti actul de autorizare (cel de la Registrul Comertului).
Procurati-va in schimb (obligatoriu!!!!) documentele pe care le-am enumerat mai sus si casa de marcat (daca este cazul).
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Contabilitate in partida simpla oana_zip33 oana_zip33 Buna ziua, Am o casa de vacanta pe care o inchiriez de cateva ori pe an unor terte persoane. Am completat formularul 220 pentru un venit estimat si trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Angajat si pfa: ce taxe sunt de plata, ce tipizate etc sunt necesare? gianina5 gianina5 Sotul meu urmeaza sa fie PFA. Are o activitate permanenta si urmeaza sa incheie un contract de prestari servicii pentru o societate, alta decit angajatorul. ... (vezi toată discuția)
M-am autorizat ca pfa. ce urmeaza dpdv legal? spirache spirache Contract cu casa de pensii, contract pentru plata asigurarilor de sanatate? Alte taxe? Multumesc. (vezi toată discuția)