romascanu a scris:
Nu cred ca ai citit cu atentie ceea ce a scris u.b.i.k
lipsa (absenta totala) a consimtamantului = cauza de nulitate absoluta
lipsa discernamantului = cauza de nulitate relativa.
Din pricina titlului measajului (nulitate... pentru lipsa de discernamant si consimtamant) fiecare vorbeste despre lucruri diferite.
Dupa parerea mea nu se poate face o actiune cu un asemenea petit. Ori zici ca lipseste consimtamantul ori zici ca a fost exprimat, dar provenea de la o persoana care nu avea puterea efectiva de a discerne consecintele juridice care se produceau in baza acelui act (lipsita de discernamant). Nu se poate transmite judecatorului ceva de genul: ea vezi matale: o fi laie, o fi balaie... (cam asa suna actiunea, dupa parerea mea).
In primul rand multumesc tuturor celor care au raspuns.Doamna are dreptate. Pentru a clarifica putin lucrurile, citez din actiune: " ... prin hotararea ce o ve-ti pronunta, sa dispuneti nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare ... cu repunerea partilor in situatia anterioara . Reclamantul este o persoana in varsta inaintata, cu afectiuni psihice de foarte multi ani,fiind in tratament inca inainte de incheierea contractului ... toate aceste afectiuni au condus la lipsa discernamantului reclamantului, astfel ca, conditiile in care s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare, atrag nulitatea absoluta a acestuia. Motivele incidente in speta sunt: lipsa discernamantului, nevalabilitatea consimtamantului exprimat - determinat de starea mintala a reclamantului. Imi cer scuze pentru titlu :"> Din pacate notarul nu prea a facut mentiunile care trebuiau :((