avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Banca STAT in STAT
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Banca STAT in STAT

Citesc si ramin uimit de cat de multi oameni sunt in situatia de a avea probleme cu o anumita banca, o voi numi in text "Banca lu' peste prajit". Cit de multe situatii in care au cesionat fara sa notifice pe amaritii care le platesc salariile si dau inapoi bancii de 3 - 4 ori suma imprumutata. Cit de amarnici sunt recuperatorii desprinsi tot din Banca lu peste prajit, cum de nimeni, nici o instanta nu i-a sanctionat sau nu intrerupe sirul nelegiurilor.
Vin si va intreb: de ce toate astea? Cum spunea o doamna aici, de ce pe noi ne executa instantaneu o instanta si pe ei ii lasa sa continue cu toate ca incalca multe prevederi legale?
Degeaba s-au facut atitea grupuri de lupta impotriva practicilor bancare, nu se vede nici un rezultat. A apelat cineva si la OPC, ce raspunsuri ati primit? La BNR a incercat cineva sa-i reclame? A ajuns cineva cu ei in instanta si ce s-a intamplat mai departe?
Stau si ma crucesc! Fara discutie ca domnul Gigelin scrie bine, nu neparat ca sunt intr-o asemenea situatie, ci dintr-un punct de vedere si il detaliez pe scurt: 50 000 euro luati, primul an dobanda de 6%, apoi la cotatia interna a WCR. Banii sunt luati in 2008, iar la jumatatea lui 2009 mi s-a dublat dobanda cu toate ca euribor coborase sub 1%. Teoriile expuse "asumarea contractului" (da ce eu nu mi-l asum? Dar nu pe dobanda de 12% cand piata a cazut in cap!) si alte teorii vin sa ofere o nota explicativa din partea bancilor DE CE SUNTEM JUMULITI.
Doamnelor, domnilor, aici e vorba de limitele bunului simt elementar, depasit de mult de banci, si nereglemantat de stat!
Permiteti-mi sa conchid cu intrebarea retorica: Pana la urma ce a vrut sa fie cu OUG 50/2010? Costuri si mai mari? Tribunale? M-am lecuit nu numai de banci ci si de clasa politica de orice culoare ar fi ea!
@justitie "DE CE SUNTEM JUMULITI"?

raspunsul il gasim, oficial, in alta parte (a trebuit sa ni-l spuna altii:stunned: )...


Final report of the Study on interest rate restrictions in the EU:

pagina 6 din raport:

" Termenul IRR- RESTRICTII LA RATA DOBANZII se refera la toate normele legale care limitează pretul contractelor de credit. Cu alte cuvinte, studiul este preocupat cu legile existente si norme juridice şi aplicarea lor în limitarea tarifelor impuse de către creditori, în mod direct sau indirect, pentru utilizarea capitalului de către debitori.
...
Cu exceptia a doua state membre (Irlanda si Romania), TOATE au IRR (pretul contractului de credit) in relatie cu o rata implicita
(rata implicita: "plafonare a ratei absolut sau relativ prin act administrativ, statut, sau hotarari judecatoresti; legi concepute pentru a preveni exploatarea ("exploitation" :stunned: ) si competitia neloiala cu efecte asupra costului creditului"- pagina 32).
...


pagina 82:

"1.2.1.6 State membre fara rata speciala de plafonare

România, în urma unui decret lege din 05 mai 1938 stabileşte nivelul ratei dobânzii la maxim 4% peste rata de actualizare (taxa scont, actuala rata referinta, n.n.) a Bancii Naţionale (cu posibilitatea de stabilire a plafoanelor pentru diferite diferite perioade şi regiuni).
Prin decretul din 9 august 1954 acesta a fost abrogat şi conceptul de "rata legală a dobânzii", care a fost stabilită la 6%, a fost introdus în locul sau.
Această lege a fost ulterior modificată în 1998 şi 2000, atunci când guvernul român a decis ca rata legală a dobânzii nu ar fi aplicabila la dobânda datorată cu privire la obligaţiile financiare percepute sau plătite de Banca Naţională din România, alte bănci...

Această decizie de a exclude băncile de la un plafon juridic a fost criticata pe baza faptului că creditele excesiv de scumpe pot fi folosite pentru a exploata ("to exploit" :stunned: ) debitoriii şi ar putea afecta relansarea economiei naţionale."


ce s-a intamplat/se intampla se stie...
rezultatele se vad...
B-)









Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2011
ContSters123067, utilizator
Oare bancile nu cumva isi fac de cap cu clientii pentru ca, identic ca in cazul unui copil alintat, are in spate pe taticul cu muschi care poate pedepsi pe cei care se iau de bebelusul sau iubit, bebe de unde mai stoarce una alta?
Ar fi posibile toate astea daca nu si taticul ar fi din aceeasi familie?
Sau poate ca suntem noi romanii prea inerti, prea fraieri sa nu facem nimic decit sa ne vaitam?
Idei ar exista dar cine sa le puna in practica? Ca incepe unul din noi ceva, toti se dau interesati si doritori si, la o adica, e ala unul care a inceput lasat singur cind incepe un razboi adevarat.... asa a fost mereu si asa va fi pentru ca asta e materialul... Din stamba nu poti face rochie eleganta de seara, degeaba ii pui eticheta Gucci la vedere....:))
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2011
Costica33, utilizator
aveti la pagina 89 un tabel (17) sinteza privind nivelul de plafonare a ratei dobanzii si exemple de calcul a ratei dobanzii pentru credite non-ipotecare avand ca referinta martie 2010 in statele membre europene.

pentru romania... pauza!!! ("none":rolleyes: ) ...desigur, exceptie... pai se putea atlfel?!:stunned:

... cu comentariu: "Plafoane legale ale ratei dobanzii nu sunt aplicabile bancilor conform art. 10 din ordonanta 9/21.01.2000 a guvernului romaniei":rolleyes:

... si legat de og 9/2000, revedem raportul la pagina 82, 1.2.1.6 "State membre fara rata speciala de plafonare":

"... Această decizie de a exclude băncile de la un plafon juridic a fost criticata pe baza faptului că creditele excesiv de scumpe pot fi folosite pentru a exploata ("to exploit" ) debitoriii şi ar putea afecta relansarea economiei naţionale."


[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
ContSters123067, utilizator
pai problema se pune asa. Statul e indatorat pana la gat. A luat bani multi din bancile noastre. A luat si de la FMI care e un fel de D-zeu al bancilor. FMI protejeaza bancile, dupa cum ati vazut anul trecut.
Si statul nu le poate da in cap....
La mine era simplu. Nu reduceti dobanzile? Marim impozitul la inst. bancare. Si marim pana va saturati..........

Alte discuții în legătură

Inca o sentinata care atesta abuzurile bancilor fata de proprii clienti ! Roland Mindrila Roland Mindrila Citez parte din dispozitivul unei sentinte pronuntate in 2012 de Tribunal pentru a reflecta clauzele abuzive impuse de banci in contractele de creditare: ... (vezi toată discuția)
Dobanzi bancare mihaela-ioana mihaela-ioana am un credit ipotecar din 2004 cu dobanda de 9.5.% Incepand cu luna 02.2011 s-a modificat de 2 ori in crestere , dobanda ajungand acum la 10.12%. Am mers la ... (vezi toată discuția)
Legalitatea firmelor de recuperare creante branischi37 branischi37 :confused:Salut tuturor, itrebarea mea este : Chiar e legal ce fac aceste firme? (vezi toată discuția)