avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Banca STAT in STAT
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Banca STAT in STAT

Citesc si ramin uimit de cat de multi oameni sunt in situatia de a avea probleme cu o anumita banca, o voi numi in text "Banca lu' peste prajit". Cit de multe situatii in care au cesionat fara sa notifice pe amaritii care le platesc salariile si dau inapoi bancii de 3 - 4 ori suma imprumutata. Cit de amarnici sunt recuperatorii desprinsi tot din Banca lu peste prajit, cum de nimeni, nici o instanta nu i-a sanctionat sau nu intrerupe sirul nelegiurilor.
Vin si va intreb: de ce toate astea? Cum spunea o doamna aici, de ce pe noi ne executa instantaneu o instanta si pe ei ii lasa sa continue cu toate ca incalca multe prevederi legale?
Degeaba s-au facut atitea grupuri de lupta impotriva practicilor bancare, nu se vede nici un rezultat. A apelat cineva si la OPC, ce raspunsuri ati primit? La BNR a incercat cineva sa-i reclame? A ajuns cineva cu ei in instanta si ce s-a intamplat mai departe?
exBrom a scris:

...
Libertatea comertului este garantata de legislatia europeana si inclacarea sa de catre un stat este interzisa.
...
prin urmare, nimeni si nimic nu poate limita dobanda practicata de institutiile de credit. Este limitata dobanda practicata de persoane ce nu sunt institutii de credit si asta se intampla si in Romania.
...
Se pare ca sunteti intr-o eroare. Confundati camataria cu imprumuturile bancare.



pe ce va bazati afirmatiile, numai dvs. stiti.

Legislatie contra cametei dintr-o tara europena:

"CONTRA CAMATARIEI

Legea 108, 7 ​​martie 1996 privind "Măsurile contra cametei" a introdus in sistemul nostru o limitare pentru ratele dobânzilor practicate de bănci şi intermediari financiari (şi orice altă persoană), pentru operatiunile de creditare; în cazul depăşirii limitelor, constituie infracţiunea de camata (art. 2, alin. 4).

Ulterior, Legea 24 din 28 februarie 2001 a dat soluţii la problemele relevante de interpretare reprezentate de legea contra cametei..."

[ link extern ] /

Legea contra cametei din 1996
L. 08 martie 1996 nr 108.
Dispoziţii in materie de camatarie
(Jurnalul de Legi 03/09/1996 n. 58.).

[ link extern ]

NOTA: se regasesc articole (similare) din DECRETUL-LEGE 1700/1938
pentru stabilirea dobânzilor şi înlăturarea cametei

[ link extern ]


Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
ContSters123067, utilizator
Gigele, imi permit sa iti dau un sfat, nu mai pleca ureche la tot ce scriu ziarele. Jurnalistii romani sunt slabi, lipsiti de profesionalism, cel putin cei ce dau stiri juridice. DEunazi, am auzit o stire conform careia nu se va mai prelungi programul primacasa, ptr ca statul nu isi mai permite, de aceea vrea sa imparta riscul cu bancile. Este o ineptie. Exista o lege in UE ce obliga statele sa isi imparta riscul in contractele de garantare, de aceea s-a modificat in acest sens si programul prima casa. Asta e un exemplu de cat de prost informati si prost pregatiti sunt jurnalistii.

Ti-am copiat mai jos legea de care vorbesti, poate imi arati relevanta ei.

Este ultimul mesaj pe care ti-l trimit, pentru ca nu vrei sa intelegi un lucru absolut logic. Dobanda este legala si corecta ptr ca banca nu pune cutitul la gatul imprumutatului ca sa semneze contractul. Atata vreme cat legea -inclusiv directiva europeana privind contractele de credit - exclude dintre clauzele abuzive pe cele referitoare la pretul contractului - restul discutiilor sunt inutile. In plus, libertatea comertului trebuie respectata.
Mult succes!


Lege nr. 108/1996
din 10/10/1996


pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare


Publicat in MOF nr. 251 - 17/10/1996



Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 251 din 17/10/1996


Actul a intrat in vigoare la data de 17 octombrie 1996

Tematici

Bănci. Operaţiuni bancare. Instituţii
Creanţe
Buget




Parlamentul României adoptă prezenta lege.


Articol unic. - Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 11 din 23 ianuarie 1996 privind executarea creanţelor bugetare, adoptată în temeiul art. 1 lit. b) din Legea nr. 130/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 23 din 31 ianuarie 1996, cu următoarele modificări şi completări:
1) Articolul 31 alineatul 1 va avea următorul cuprins:
"Art. 31. - La cererea organului de executare, băncile sunt obligate să-i furnizeze în scris relaţiile solicitate, necesare urmăririi debitorilor prin poprire, precum şi pentru luarea altor măsuri privind realizarea creanţelor bugetare. Organele de executare sunt obligate să asigure secretul informaţiilor primite."
2) Articolul 43 alineatul 3 va avea următorul cuprins:
"În măsura în care este necesar, pentru achitarea sumei datorate, la data sesizării băncii potrivit alin. 1, sumele în lei şi în valută existente în contul debitorului sunt indisponibilizate. Din momentul indisponibilizării şi până la achitarea integrală a creanţei, banca nu va face nici o plată care ar diminua suma supusă indisponibilizării, cu excepţia sumelor necesare plăţii drepturilor salariale."


Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 3 septembrie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


PREªEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NÃSTASE


Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 17 septembrie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


p. PREªEDINTELE SENATULUI
ION SOLCANU


Bucureşti, 10 octombrie 1996.
Nr. 108.
nu sunteti atent.

e vorba de o lege din europa.

italia, legea contra cametei, 108/1996 (Jurnalul de Legi 03/09/1996 n. 58.) B-)

inca o data:

[ link extern ]

[ link extern ]

@exbrom: "Dobanda este legala si corecta ptr ca banca nu pune cutitul la gatul imprumutatului ca sa semneze contractul."

v-am mai spus, nici ala tuciuriu nu te forteaza cu nimic... chiar tu il cauti pe el...

intelegeti ca dobanda, indiferent de imprumutator, nu poate fi fara limita!!!! (intr-o tara normala, depasirea plafonului stabilit intr-un fel sau altul, de lege, e infractiune) - vedeti romania interbelica, vedeti italia de azi!
... si sunt multe alte exemple...








Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
ContSters123067, utilizator
Sunt consternat de atitudinea unora si din pacate nu sunt putini. Majoritatea angajati ai bancilor, dar si soldati bancari care sa apere interesele lor in toate orizonturile de activitate. De pilda, pe internet, aici, pe forum, "Regulamentul", inteleg ca iti transmite sa nu denumesti institutii sau sa tensionezi/jignesti calitatile frumoase, delicate ale tututor institutiilor/membrilor, nici macar sa fi sarcastic Pe scurt? Poti vorbi cat vrei de tziganii, discriminand, prin cuvinte, putand sa ii faci cu apa si otet, dar de banca sa nu te atingi "de pomul cunostiintei binelui si a raului ca indata vei muri negresit". In banca intri cu batic ca intr-o catedrala, smerit... iar aici, stai cu ciocu mic caci cu siguranta reponsabilii forumului sunt sunati in cateva ore si amenintatati . Modul de lucru murdar al unei banci e reflectat si pe www.creditwcr.ro, unde forumul e invadat de mesaje sute, mii, de factura slava. Destepti baietii sa deturneze ofensiva... Totusi, e libertate sau cenzura? Referitor la polemica dintre cei mai sus, eu zic sa infiinteze o firma, numele celebre din Timisoara (camatari celebrii): "Radu Avocatu' ":; "Mihai Valuta" etc ca doar nicio lege nu le interzice sa ia dobanda 1000%. Ar putea sa se completeze cele doua institutii: banca si camatarii, mai ales la recuperare - - nu iti mai da telefoane zilnice cate 3-4 (in cazul meu) si trimit pe baietii aia cu cefe groase in actiune si recuperat. Ce ziceti? Facem o petitie la Senat/Camera Deputatilor/Presedentie sa le dea drumul ca sa fie si ei legali, ca doar bancile sunt! Si copiii astia necajiti ar mananca o paine alba si cinstita prin munca la vedere?
Concluzie? CAMATARII SUNT DISCRIMINATI !!!
Aveti dreptate Doamna Justitie,

Si eu sunt consternat, mai mult, chiar constipat de aceasta problema. Si eu am intrat spasit in banca,recunosc-fara batic, deh nu ma lasa religia. Dar, eram ras. M-am asezat cuminte si am asteptat. Si eu, ca si dumneavoastra nu ajunsesem cu cititul decat la litera B... M-am mirat ca omul de la intrare avea baston si nu lumanari, dar am zis ca asa o fi aici. Cand sa dau acatistul - m-am trezit eu cu niste hartii in mana. Fara sa le citesc, respectand ca un bun credincios dictonul "crede si nu cerceta" mi-am pus caligrafic semnatura. A fost ca o minune, Dumnezeu imi ascultase ruga, fara sa citeasca acatistele si m-am trezit cu o poala de bani in mana. Am crezut ca e o greseala, dar doamna de la ghiseu m-a asigurat ca ii pot cheltui fara sa ezit. Fericit am iesit afara. Si era asa o zi insorita... in jur ciripeau vesele pasarele, unele vorbeau moldoveneste, dar nu m-a deranjat. Ce zile... soare, senin, superb... ce viata.
Dar au trecut. De atunci, la fiecare 30 de zile, imi vine ceva. Nu, e vorba de menstruatie, sunt barbat, eram cel putin atunci cand am fost ultima data atent la asta. imi vine adresa de la BANCA. Tre sa platesc pentru banii aia. Auzi tu Veto, ce tupeu?! Asta e chiar camatarie, pe fata. Dar eu nu am venituri, nu am bunuri, ma jecmanesc. Cremenalii. Asta nu mai e viata de trait...
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
ContSters199098, utilizator

Alte discuții în legătură

Inca o sentinata care atesta abuzurile bancilor fata de proprii clienti ! Roland Mindrila Roland Mindrila Citez parte din dispozitivul unei sentinte pronuntate in 2012 de Tribunal pentru a reflecta clauzele abuzive impuse de banci in contractele de creditare: ... (vezi toată discuția)
Dobanzi bancare mihaela-ioana mihaela-ioana am un credit ipotecar din 2004 cu dobanda de 9.5.% Incepand cu luna 02.2011 s-a modificat de 2 ori in crestere , dobanda ajungand acum la 10.12%. Am mers la ... (vezi toată discuția)
Legalitatea firmelor de recuperare creante branischi37 branischi37 :confused:Salut tuturor, itrebarea mea este : Chiar e legal ce fac aceste firme? (vezi toată discuția)