avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se poate inscrie comodatarul in Asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se poate inscrie comodatarul in Asociatia de Proprietari?

Buna ziua !
Am cautat pe peste tot si nu gasesc o solutie pentru problema mea.
Ar trebui sa fac parte din Comitetul Executiv al Asociatie dar ne-am dat seama ca eu nu sunt inscris inca in aceasta Asociatie de Proprietari, apartamentul fiind cumparat de curand.
As putea face o cerere si, prin Act aditional la Contractul de Asociere, sa ader la Asociatie (cf. Lg. 230/2007). Problema este ca apartamentul a fost cumparat pe firma, iar eu nu am nicio functie in firma respectiva. Am doar un contract de comodat pe termen nelimitat pentru utilizarea si intretinerea apartamentului (mi-a fost util la contractarea serviciilor de utilitati).
Cum as putea sa ma inscriu in Asociatia de Proprietari pentru a putea face parte si din Comitetul Executiv?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:54, 19 Martie 2011
andrei1302 a scris:
Fostul proprietar era inscris in Asociatie. Dar nu vad legatura...

Pai cum sa nu fie? Daca fostul proprietar era inscris, noul proprietar ia exact aceeasi pozitie. drept urmare, societatea poprietara a apartamentului este deja membra.

Eu nu cred ca altcineva decat proprietarii membrii ai asociatiei pot fi membrii ai Comitetului Executiv. Asta rezulta din controversatul articol 21 al Legii 230/2007 ("... proprietarii vor alege, dintre cei prezenti, un comitet executiv ...") si din articolul 9 al Legii 230/2007 ("Proprietarii membrii ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a proprietarilor, sa-si inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari.").

Tot la art. 21 e vorba si de cenzorul neproprietar, numai ca trebuie sa fie "de specialitate". In fine, nu cred ca e relevant de vreme ce societatea proprietara este membra a asociatiei si va poate delega pe dvs sa o reprezentati.

Oricum, credeti ca este posibila inscrierea firmei (SRL), proprietara a apartamentului, in asociatia de proprietari?
As putea apoi, cu imputernicire de la firma, sa particip la adunarea generala cu toate celelalte drepturi specificate la art. 9 (sa fiu ales), conform prevederilor articolului 25 al legii 230/2007 ("proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza.")?

Presupunand ca nu este deja membra, categoric da la toate intrebarile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2011
ContSters20980, utilizator
Andreea Lisievici a scris:

andrei1302 a scris:
Fostul proprietar era inscris in Asociatie. Dar nu vad legatura...

Pai cum sa nu fie? Daca fostul proprietar era inscris, noul proprietar ia exact aceeasi pozitie. drept urmare, societatea poprietara a apartamentului este deja membra.


Puteti sa imi indicati un text de lege unde este specificat asa ceva? Am citit de cateva ori si Legea 230/2007 si Normele metodologice de aplicare si nu am gasit asa ceva.
In plus, daca nu ar fi situatia asta convenabila, mie mi s-ar parea neplacut sa ma trezesc membru intr-o asociatie doar pentru ca am cumparat un apartament al carui fost proprietar era membru al acelei asociatii.
Pentru a va edifica, cititi legea 230/2007. Chiar din primele articole, ca de altfel in tot continutul legii, ca si in HG 1588/2007, proprietarii apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie au aceleasi drepturi si obligatii:
Art. 1. - Prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, precum şi modul de administrare şi de exploatare a clădirilor de locuinţe aflate în proprietatea a cel puţin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv în cazul celor care au în structura lor şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.

Nu are legatura statutul fostului proprietar. Acum proprietarul, persoana fizica sau reprezentantul proprietarului (in cazul persoanei juridice) face o cerere simpla, conform legii si devine proprietar membru al asociatiei. Normal ca reprezentantul firmei poate fi asociatul, actionarul, cineva din conducerea firmei sau persoana care locuieste sau isi desfasoara activitatea in acel spatiu sau apartament. Avem in asociatie peste 10 firme private sau de stat la parterul blocului si alte persoane juridice care au sediul in apartamentele al caror proprietari sunt. Toti acestia sunt tratati egal, avand aceleasi drepturi si obligatii ca si proprietarii care locuiesc in apartamente cu familiile lor. Au dreptul sa participe la activitatea asociatiei, sa candideze si sa fie alesi in comitetul executiv sau in alte functii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu presedintete asociatiei cristianZ cristianZ Buna ziua, Sunt reprezentantul dezvoltatorului unui proiect imobiliar , am ajutat la constituirea asociatiei de poprietari si acum ne confruntam cu o problema ... (vezi toată discuția)
Membru in asociatie bektas.sahin bektas.sahin Daca nu m-am inscris ca membru in Asociatia de proprietrai cand am cumparat apartamentul, am drept de vot in Adunarea Generala a Asociatiei si pot candida la o ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie de locatari claudiustan claudiustan Buna seara In blocul unde locuiesc asociatia de locatari in cadrul sedintelor a ales un domn presedinte care locuieste in bloc dar care nu este propietarul ... (vezi toată discuția)