Pe data de 09.08.2010 am depus o plangere contraventionala impotriva procesului verbal de contraventie care mi s-a intocmit ca urmare a nerespectarii semnalelor acustice si luminoase si a barierelor la o trecere la nivel cu calea ferata. Va mentionez faptul ca nu am semnat procesul-verbal (sectiunea ca iau la cunostinta) pentru ca nu mi-a fost dat sa il citesc.
In plangere am prezentat faptul ca nu am executat trecerea fara sa respect semnalele acustice si luminoase+barierele si am mentionat ca am martor care sa demonstreze veridicitatea declaratiei mele.
La cel de-al doilea termen a venit martorul care a declarat ca am executat corect trecerea la nivel cu calea ferata.
De asemenea, am facut mentiune in plangere cu privire la faptul ca la rubrica "martor asistent" nu exista nici un nume (asa cum este specificat in art 19, alin 1 din O.G. 2/2001). Mai mult decat atat, in intampinarea trimisa de politia rutiera e mentionata (la descrierea faptei) o alta data si ora fata de cele trecute in procesul-verbal. Politia nu a depus la dosar nici o dovada (video, foto) si a cerut judecarea cauzei in lipsa, mentionand ca agentul a procedat corect, iar eu am prezentat fapta subiectiv.
La ultimul termen mi s-a dat cuvantul pe fond si am mentionat ca doresc anularea procesului-verbal si exonerarea de la plata amenzii. Totodata, am mentionat ca politia a trecut o data si ora gresite in intampinare.
Astazi, accesand portalul instantelor de judecata, am observat ca plangerea a fost respinsa ca neintemeiata : "Solutie: Respinge plangerea ca neintemeiata". Nu exista mentiuni cu privire la faptul ca poate fi atacata cu recurs in 15 zile.
Totodata, am citit ca a fost modificat art 118 cu din legea 202/2010 si am inteles ca hotararile judecatoresti pe tema plangerilor contraventionale raman definitive si irevocabile.
Va rog sa imi spuneti daca mai pot face ceva, data fiind situatia in care ma aflu?
Consider ca am fost nedreptatit si nu este normal sa imi fie respinsa plangerea fara a avea la dispozitie si alte mijloace de probare a nevinovatiei mele.
sunt patit asa ca iti spun din experienta. proces pierdut, asteptat hotarare definitiva si irevocabila sa vina acasa, asteptat degeaba, nu se comunica. asa ca am luat bonus 1 luna ca nu l-am predat in cele 15 zile de la ramanerea hot def si irev si nici nu am mai beneficiat de reducerea perioadei de suspendare chiar daca am dat testul 13/15. "nu te poti preleva de necunoasterea legii", un dicton din practica judecatoreasca, asa ca nu poti face pe prostul sa nu predai permisul cand trebuie. cel putin la data procesului cand l-am avut eu asa se proceda. din iulie 2010 am inteles ca s-a modificat nu stiu ce lege si sunt obligati sa iti trimita acasa hot def si irev. o alta tampenie pe care nu o inteleg ca si tine este de ce nu mai poti avea dreptul la recurs si prima sentinta in cazul plangerilor impotriva pv de contraventie sunt si definitive! asta este justitia in Romania. probabil au prea multe cazuri de coruptie pe care trebuie sa le judece. de pe urma procesului avut am ramas totusi cu o experienta, sa umbli cu aparatul foto si camera video dupa tine sa poti dovedi imprejurarile in care a avut loc un eveniment. cu hot. aia (daca iti vine prin curier sau cu ce o trimit, altfel cred ca trebuie sa interesezi de ea pe la judecatorie ,sa nu treaca alea 15 zile de la emitere) , te duci la judecatorie si o legalizezi ca altfel nu iti primesc baietii de la politie permisul in custodie pana trece perioada de suspendare. legalizare inseamna : cerere de legalizare de la xerox, 0,5 lei, tx timbru judiciar 2 lei (la CEC), timbru jud de 0,15 lei (de la posta) . e circ si acolo. anunti dosarul la arhiva, te pui la coada la registratura si depui cererea de legal, tb jud si tx de timbru . uita-te la programul registraturii, in unele zile primesc cererile ,in altele le elibereaza. dureaza cam o sapt legalizarea. faci o copie si cu permisul le depui la politie si de atunci incepe perioada de suspendare. ptr ca ai avut probleme cu trecerea la calea ferata nu vei beneficia de reducerea perioadei de suspendare DAR esti obligat sa dai testul de verificare 13 din 15 in perioada de suspendare ,adica in cele 3 luni. daca nu il dai sau nu il iei in aceasta perioada de 3 luni se adauga bonus 1 luna pana reusesti sa il iei, adica poti sa ajungi la 4, 5, 6 ...luni de suspendare ! testul se poate da in fiecare zi din saptamana ,cel putin Bucuresti. testul este relativ simplu, are un singur raspuns din 3 variante, si este numai despre reguli de circulatie, fara mecanica, sanctiuni sau prim ajutor. cu certificatul de grefa trebuia sa iti recuperezi permisul cand ai introdus plangerea . apropo, ai avut vreun avocat sa te sustina?
Pe portalul judecatoriei am gasit acest mesaj la numarul de dosar aferent numelui meu.
Numãr unic dosar: 14601/212/2010
Înregistrat în data de: 02.02.2011
Obiect dosar: plângere contravetionala
Materia juridicã: Civil
Stadiu procesual: Fond
Părţi: BRATU IONUŢ ADRIAN : Petent
INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI IALOMIŢA : Intimat
CÃI DE ATAC:
Tip acţiune Data declarare Cine declara
Pagina 1
TERMENE DE JUDECATÃ:
Data Detalii
02/03/2011 respinge plângerea
Solutie: Respinge plângerea contravenţională ca neîntemeiată.
In acest caz nu stiu ce sa fac,pentru ca acasa nu am primit nicio notificare si sunt dependent 100% de carnet(obligatii cu munca).
In cazul in care trebuie sa il predau, unde ma duc sa verific daca trebuie cu adevarat predat?
Si vreau sa stiu daca mai pot sa scutesc din cele 3 luni,avand in vedere ca este prima abatere.
incepand cu 2010 hotararile in materie de plangeri contraventionale sunt date in prima instanta irevocabile si definitive, adica nu mai poti sa faci recurs daca te consideri nedreptatit. de asemenea, din cate am inteles, ele se comunica partile spre deosebire de anii anteriori pana la aparitiei legii asteia cand hotararea definitiva si irevocabila nu se comunica adica nu iti venea prin posta mai pe romaneste. ptr reducerea "necazului" la o luna dai testul de 13 din 15, cu exceptia cazului in care ai facut o abatere la trecerea de cale ferata, caz in care tot este obligatorie testarea dar nu reduce perioada adica ramane tot 3 luni. daca nu te duci sa dai testul sau nu il iei in perioada de suspendare te mai procopsesti cu o luna bonus pana iei testul. daca nu ai primit nicio notificare acasa au o metoda infailibila prin care sa dovedeasca ca a fost la tine acasa si ca nu te-a gasit, se numeste metoda afisarii la domiciliu, pe scurt, lipesc notificarea pe cusca cainelui, pe gard, usa, ce gasesc, si spun ca si-au facut treaba. parerea mea este sa te duci la judecatorie si sa intrebi la registratura de hotararea din dosarul tau, faci o copie, de regula dureaza in jur de 1 luna redactarea, sa nu ajungi in situatia in care hotararea sa fie deja redactata definitiva si irevocabila iar termenul de la care trebuia sa predai permisul,cele 15 zile, curge de la data ramanerii definitive si irevocabile. asa ca ,daca in 2 martie ti-a respins plingerea, in 30 de zile s-a redactat si transmis, aprox. 4 aprilie, pana in 30 arpilie sa zicem ca trebuia sa predai permisul, prin urmare, din pacate ptr tine cred ca ai luat deja bonusul de 1 luna ptr nepredarea permisului. chestia ca "nu am primit" sau "nu am stiut" nu merge. si eu am facut pe prostul vreo 3 ani si tot m-au prins, pe vremea aia sentinta irevocabila nu se trimitea acasa asa ca acuma sunt in a3a luna de suspendare. asta-i viata de sofer, cu bune si rele. in concluzie, te duci la judecatorie si intrebi daca a fost redactata hotararea si daca ti-a fost comunicata (trebuie sa existe la dosar comunicarea). copia hotararii cu permisul le duci la politie, dai testul 13/15, si astepti trecerea periaodei de suspendare. bafta.
Multumesc mult de tot,asa o sa fac. Ori sunt eu prea suparat ori nu am inteles bine,dar daca dau testul 13/15 si il iau,ce se intampla? Cat timp am carnetul suspendat?
si se platesc chelutielile de judecata? dar amenda de 500 ron? se majoreaza daca nu o platesc? ca sincer,nu prea am banii astia acum. Carnetul mi l-au luat pt 105 km in localitate,zic ei...