buna ziua,
sunt administrator la asociatii de proprietari in ploiesti. sunt administrator de 5 ani si este prima oara cand ma confrunt cu urmatoarea situatie:
1.un proprietar considera ca s-au facut erori la calculul intretinerii si solicita sa ii pun la dispozitie toate facturile, chitantierele, registru de casa si restul de acte , sa le fac copii, urmand sa le duca la o persoana cunoscuta de el sa le verifice.
eu am incercat, pe cale amiabila, sa ii explic ca nu se pot da aceste acte oricarui proprietar le cerere, am doar obligatie sa-i arat si sa-i explic orice nelamurire are. mi-a replicat ca am ceva de ascuns si a cerut comitetului sa ii dea actele.
mentionez ca din 2007, septembrie, la cererea proprietarilor, se fac verificari, lunar, cu chitanta, la uniunea asociatiilor de proprietari,de catre contabili autorizati, si ocazional pe perioade de 6 luni.
la cererea comitetului am predat pentru verificare financiar-contabila, la uniunea asoc.de propr. actele contestate pentru verificare.
cum se procedeaza legal in aceasta situatie?
2.acelasi proprietar a contestat ca ad.gen.2011 nu a fost statura.
lamuriri din partea comitetului:
-din 40 apartamente au fost preprezenti 17 proprietari si 2 imputerniciri.
-4 apartamente nelocuite-poprietari decedati;
-2 apartamente-proprietari plecati de 2 ani in strainatate, (nu au alte rude care au ramas in apt.);
-respectivul proprietar a participat la ad.gen., a luat cuvantul, a semnat de participare cu 2 semnaturi(e proprietar a doua apartamente).
a fost statutara?
Si eu sustin ca un proprietar are dreptul la mai multe voturi daca detine mai multe proprietati.
Un apartament este o proprietate, mai multe apartamente sunt mai multe proprietati. Pentru fiecare proprietate un vot.
In cazul votului obsnuit nu conteaza cota-parte indiviza.
In cazul hotararilor luate pentru lucrari de mare importanta, de reabilitare termica, de exemplu, votul are valoarea cotei-parti indivize, deci cu cat mai multe apartamente in detinere, cu atat are un vot mai puternic.
Parerea mea este ca trebuie sa judecam valoarea votului unui proprietar in ambele exemple similar, proportional cu marimea numarului de proprietati sau cu marimea cotei-parti indivize.
In blocul meu am doi proprietari care, fiecare, au cate doua apartamente. La momentul infiintarii asociatiei, votul celor 2 a fost egal cu 4 voturi. A contat la numar pentru ca eu m-am dus la judecatorie cu votul a putin peste 50%.
Deci, da, sunt de parere ca un proprietar care are doua apartamente (doua proprietati) are dreptul la 2 voturi.
Ce sa mai sustin eu, cand observ ca @elga50 a explicat destul de bine cum este cu votul multiplu, nemaivorbind ca se mai practica si votul prin mandat. Aceste chestiuni le-am discutat si cu alte ocazii.
Pai trebuie sa te gandesti ca la tine in asociatie ai un proprietar cu 10 proprietati din 20 (am exagerat, asa de exemplu). Bun, trebuie sa reparati terasa, cum procedezi in conditiile in care cheltuielile se repartizeaza pe cota-parte indiviza de proprietate?
Aha, banuiesc ca ai inteles, deci daca am obligatii de 50%, inseamna ca am si drepturi in acelasi cuantum. Acelasi lucru se intampla si in AG ale actionarilor intr-o firma si logic si in cazul nostru in AG a proprietarilor. Am spus proprietari si da, in exemplu dat omul nostru are in proprietate jumatate de imobil. Daca ar mai avea o proprietate, atunci nu se mai poate face mare lucru daca ar fi sa o faca pe gica contra. Noroc ca inca nu avem asemenea situatii!
Presedintele as. noastre a lucrat in Italia vre-o 10 ani - constructii, renovari ap. etc. Ei, in discutiile purtate ne spunea ca acolo nr. proprietarilor este extrem de mic, majoritatea oamenilor au apartamentele inchiriate. Patronul (prop. imobilului) angajeaza un administrator care face si desface tot in zona, nu misca nimeni in front - bine, omul a recunoscut ca toate acestea intr-un climat de civilizatie de nota 10, nemaivorbind ca legislatia locativa este beton si nu se schimba toata ziua - buna ziua ca la noi. Ai o cat de mica problema - nu conteaza natura acesteia, il chemi si in cel mai scurt timp s-a rezolvat...
Noi ne-am trezit la un moment dat proprietari si nu prea stim ce drepturi si mai ales obligatii avem - dar aceasta este, poate, o alta tema de discutie.
Aha, @Adam Grecu, mi se plimba prin minte argumentul cu posesia a 50% din cladire, dar nu se aseza, ca s-o pot exprima...;) Chiar asta e argumentul beton.=D>
:offtopic:
Apropos de mania romanilor, a noastra, de a fi proprietari. Pai ganditi-va cat amar de industrie a materialelor de constructii si productie de tot felul de amenajari interioare a prosperat dupa '89 si mai cu seama dupa 2000.
Pai daca oamenii nu erau proprietari, mai aveau ei chemare sa investeasca in amenajarea apartamentelor si sa-si faca adeseori insule "palate" intr-o mare de proprietate comuna cu greu pastrata la limita civilizatiei?
Va ganditi ca atatia oameni si-ar fi instalat CT-uri, ca atatia si-ar fi pus termopane, usi metalice, gresii, faiante, parcheturi etc.?
Noooo, oameni ar fi locuit si acum in spatii destul de modest amenajate ca si inainte de '89...si ar fi calatorit mai mult, printre altele, luand seama mai mult la mersul lumii si mai putin la meschina lor "importanta planetara" pe care si-o arata in fata vecinului de pres.... :)
Calcul voturi ag
zice
Se dau 144 voturi prezente, AG este statutara deja de la 140 voturi.
Se supune la vot o decizie: 53 voteaza pentru, 91 se abtin, 0 contra.
Se considera ... (vezi toată discuția)
Contestare pv
doinagherasim
Dupa sedinta de Adunare Generala a Asociatiei de Proprietari, in procesul verbal, s-a consemnat ca toti cei prezenti au fost de acord cu ceea ce scrie in acest ... (vezi toată discuția)