luni 16 iunie mi-am dat demisia am semnat acele acte si ar trebuii k in data de 30 iunie s se termine preavizul
problema ar fii ca eu trebuie sa fiu la celalalt loc de munca de luni pentru ca se deschide pe data de 26 si trebuie sa aranjam marfa sa ne ocupam intr-un fel de magazin si vreau s stau doar saptamana asta in preaviz si de sapt viit s nu mai vin pana pe data de 30. la acea data s vin normal ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.
am vorbit si cu managera firmei si mi-a spus ca nu se poate sa nu8 vin acele 15 zile,dar cgiar nu am cum s vin ca altfel veneam deci nu era nici un fel de problema.as vrea s stiu ce s-ar putea intampla daca fac ceea ce am zis...e ca si cum ar fii o absenta nemotivata....va rog s imi raspundeti repede,daca se poate s nu imi dea cartea de munca,sau sa o blocheze cumva sau nu stiu sa se intample ceva mai grav.
va multumesc:((:((:((:((:((:((:((:((:((
Subscriu pentru concediere si aduc 2 argumente:
1. Codul muncii:
"Demisia
ART. 79
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunica angajatorului încetarea contractului individual de munca, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de munca sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de munca aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupa funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi producă toate efectele."
Daca termenul de preaviz in cazul demisiei nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru functii de executie, in nici un caz cele 20 de zile lucratoare nu se pot referi la demisie.
2. Iar exprimarea din CCM e destul de clara: "(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare." Deci unitatea este obligata potrivit legii sa acorde un preaviz, situatie ce se intalneste doar in cazul concedierii, intrucat se presupune ca salariatul are potirivit Codului muncii un drept la preaviz:
" SECŢIUNEA a 6-a
Dreptul la preaviz
ART. 73
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare."
Sper sa nu intervenit si alte modificari in textul legii iintrucat am citat o varianta a Codului muncii actualizata pana in aprilie 2007.
Preavizul prevazut de art.74 alin.3 din CCMN se refera la concediere.
Preavizul pentru demisie este calculat in zile calendaristice, iar cel pentru concediere este calculat in zile lucratoare.
Eu subscriu pentru cele postate de icsulescu :)
Cele mentionate de icsulescu sunt foarte adevarate si explicite, deci sustin si eu faptul ca pe durata termenului de preaviz, in cazul demisiei salariatul trebuie sa faca act de prezenta la programul societatii. In caz contrar acesta poate fi sanctionat pentru absente nemotivate.
in perioada preavizului salariatul trebuie sa presteze munca si implicit sa fie prezent la locul de munca.Insa, termenul de preaviz, fiin in favoarea angajatorului, acesta poate renunta la beneficiul acestui termen , deci manifestarea sa de vointa in acest sens v-ar ajuta in problema dv.
Perioada preaviz
mitrache_v
Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)