avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general TICHETE CADOU
Discuție deschisă în Contabilitate în general

TICHETE CADOU

DACA AM ANGAJATI NUMAI BARBATI, FARA COPII, POT SA LE ACORD TICHETE CADOU DE PASTE
Multumesc pentru raspuns. Dar totusi pentru tichetele cadou nu imi e clar. Deci inpozit se retine dar celelalte contrubutii?? Imi dati va rog cadru legislativ sau un raspuns mai clar?
Multumesc.
Temeiul legal il aveti mai sus, in interventia mea din 12.04.
Pentru tichetele cadou se retine numai impozit , fara contributii .
Daca vreti sa oferiti Tichte Cadou acestea vor fi incluse in venitul salarial.
Daca oferiti bunuri cadou angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, si nu se retin contributii în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.

Extras din lege pentru cele mentionate mai sus

Legea 193/2006 privind tichetele cadou

Art. 2. – (1) Tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, precum şi pentru cheltuieli sociale.

Art 12 alin 2 Sumele corespunzătoare tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă acordate de angajator nu se iau în calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determină în raport cu venitul salarial.

Si conform codului fiscal valabil in 2011
Art 55 Definirea veniturilor din salarii
Alin 2 si 3 (2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
(3) Avantajele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menţionată la alin. (1) şi (2) includ, însă nu sunt limitate la:
h) tichete-cadou acordate potrivit legii.
Alin 4 (4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.
Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.
Magda Staicu a scris:

1. Asupra tichetelor cadou acordate angajatilor se aplica numai impozitul de 16%, fara nici o alta contributie sociala .
2. Tichetele cadou acordate pentru copii minori ai angajatilor se impun cu 16% in timp ce daca se acorda o suma de bani , plafonata la 150 lei pentru fiecare copil, atunci acea suma nu este impozabila nici cu impozit nici cu contributii sociale . Acea suma totala acordata trebuie sa se compare cu 2% x fond salarii si este deductibila in acea limita .Ceea ce depaseste este nedeductibil , dar in sensul impozitului pe profit .

tichetele cadou sunt influentate de deducere sau asupra lor se calculează doar impozit ?.
de fapt , deducerea este influentata de acordarea tichetelor cadou , pentru ca intra in brut contravaloarea lor ; si da, aplicam numai impozitul daca vorbim de tichete acordate salariatilor

Alte discuții în legătură

Premii de 8 martie puicuta puicuta Daca se dau premii cu ocazia zilei de 8 martie, se includ in salarul lunii martie si se calculeaza toate contributiile ca si la salarii (impozit, sanatate, ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou elyss elyss Buna ziua Tichetele cadou oferite salariatilor pentru Paste se impoziteaza? Valoarea este de 150 lei / salariat. Limita de 150 lei neimpozabila este pentru ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou laracroft4368 laracroft4368 Se pot acorda tichete cadou angajatilor unei societati comerciale , indiferent daca au sau nu copii minori? (vezi toată discuția)