avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Somație de platã fãrã temei – cum se ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Somație de platã fãrã temei – cum se procedeazã?

Bună ziua,

Am un prieten care e PFA, și care-a încheiat un contract de prestări servicii pe care l-a dus la capăt pe jumătate (și a fost și remunerat corespunzător), după care a încetat colaborarea pentru că inițial nu s-a înțeles cu clientul și ulterior n-a mai primit niciun semn. La un an după, clientul îl dă în judecată pentru suma plătită, plus penalizările stipulate în contract pentru ultimul an, pentru nefinalizarea restului contractului, deși prima parte a fost terminată și livrată la timp.

Mai pe larg: clientul a plătit în avans 33% din valoarea contractului, și apoi încă 15% pentru servicii finalizare și complete care reprezentau jumătate din munca necesară (de design și dezvoltare pentru un website). Prima factură a fost dată în persoană, în timp ce a doua a fost trimisă pe mail.

După finalizarea primei jumătăți din lucrul la proiect (etapă delimitată în contract ca fiind design-ul grafic al site-ului, care a fost terminat și livrat integral de prestator la acel moment), prestatorul și clientul nu s-au mai înțeles cum să finalizeze proiectul, apoi prestatorul nu a mai primit niciun răspuns din partea clientului în legătură cu continuarea sau încetarea contractului. Prestatorul a considerat afacerea închisă tacit și și-a văzut de viață. Acum, la un an după ce s-au petrecut toate astea, clientul a intentat proces de recuperare a sumelor plătite prestatorului, plus penalizări de 1% pe zi pentru întârzierile de un an aferente celei de-a doua părți a proiectului.

Ce ar putea să facă prestatorul serviciilor care a fost dat în judecată, pentru a evita plățile absurde? Ce legi l-ar putea proteja și ajuta? Nu de-alta, dar e chiar aberant să dai bani unor oameni care nu știu să-i câștige decât așa.

Probabil că prietenul (prestatorul) își va angaja și un avocat în sensul ăsta, fiind sumă destul de mare la mijloc. Știți pe cineva disponibil să-l reprezinte, care are experiență în litigii comerciale de acest fel?

Mulțumesc mult pentru răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 22:12, 20 Aprilie 2011
Buna seara !
Contractul incheiat constituie legea partilor , cu conditia ca prevederile cuprinse in acesta sa fie legale ... Ar trebui citit foarte bine contractul incheiat , in principiu insa afacerea nu poate fi "inchisa tacit" si aici e o mare problema ... consider de bun augur ideea de a se angaja aparator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Returnare avans contract prestari servicii alexdnc alexdnc Buna ziua, Am incheiat acum cateva luni un contract de prestari servicii cu o alta societate. Contractul a fost incheiat pentru o perioada de 3 luni si am ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract si cerere restituire avans prestari servicii ralwel ralwel Buna ziua, Situatia mea sta in felul urmator: Am semnat un contract prestari servicii (realizare website) cu o firma din Alba, eu fiind persoana fizica. ... (vezi toată discuția)
Definire termen de "finalizare" in cazul unui proiect web cosmina1 cosmina1 Buna ziua, Care este momentul \"finalizarii\" unui proiect web in conditiile in care in contract nu este specificat acest moment ? Respectivul proiect ... (vezi toată discuția)