Buna ziua! Am urmatoarea problema:in martie 2011 s-a reevaluat activele societatii in vederea stabilirii impozitului de 1.5% pe cladiri.A rezultat un plus de reevaluare pe care eu l-am inregistrat in martie 2011 nemaiputand face aceasta operatie in dec.2010 deoarece bilantul aferent 2010 a fost depus.Intrebare: dat fiind ca am depus la finantele locale declaratii cu noile valori iar in toate monografiile contabile am gasit reevaluari la sf. de an, cand inregirez in conta noile valori si rezerva din reevaluare, in martie 2011 urmand din aprilie sa recalculez noua amortizare sau in decembrie 2011 urmand sa recalculez amortizarea din ianuarie 2012?Va rog ajutor!
Inregistrati in martie, cu amortizare din aprilie.
Daca totusi ati fi vrut sa beneficiati de diminuarea impozitului pe cladiri, puteti duce documentatia la primarie (ca rectificare). Scoateti extras balanta conturi de 105 si 212 cu reevaluarea inregistrata la decembrie , plus reevaluarea (P.V), hotararea AGA (cu decembrie) si adresa de inaintare.
Nu are nimic faptul ca ati facut reevaluarea in martie. Asta daca nu cumva rezulta din indici.
O eroare nu are legatura cu o alta eroare. Desi o paguba, aduce dupa ea o alta paguba...Numai bine.
Am platit deja ianuarie-martie 2011 impozit cu 7%, urmand sa platesc din aprilie cu 1.5%, mie imi este teama ca nu am recalculat amortizarea din ianuarie, iar rezerva din reevaluare s-a calculat la metoda valorii nete cf. raportului de reevaluare, am scazut din val. justa bruta, amortizarea cumulata din 08.2007-03.2011, si mi-a rezultat o crestere intre noua val si valoarea neta.Nu am folosit metoda reevaluarii brute.Cred ca la acest fapt v-ati referit la indici.Iar din aprilie cum ma sfatuiti sa inregistrez lunar 105=1065 dif. dintre vechea amortizare si noua sau sa las rezerva in pace pana la o noua reevaluare sau la o eventuala casare, vanzare, etc?
Nu aveti de ce sa va atingeti de rezerve, asa cum bine ati spus.
sa las rezerva in pace pana la o noua reevaluare sau la o eventuala casare, vanzare, etc?
Am citit ordinul 3055/2009 unde prevede ca putem inregistra 105-1065 pe perioada utila de viata a activului dar nu este obligatoriu.Acum ma intreb: din mai 2009 rezervele din reevaluare nu mai sunt deductibile fiscal.Ce nota contabila folosesc in acest caz?