r.gabi a scris:
Nu exista hotarari pronuntate cu rea credinta , ci cu incalcarea legii.
Incalcarile legii in hotararile pronuntate , trebuie sa fie evidentiate prin alte hotarari de instantele superioare in grad jurisdictional , in urma exercitarii cailor legale de atac ordinare sau /si extraordinare
"Nu exista hotarari pronuntate cu rea credinta"?
Unii judecatori nu au nici macar bun simt de a intui justitia, deci legea, si nu poate fi vorba decat de vointa malitioasa, sau rea-credinta, daca nu-ti exerciti obligatia de a cunoaste legea ca judecator:
Din hotararea mea judecatoreasca:
"Cat priveste eliberarea carnetului de munca instanta constata ca aceasta cerere este nefondata, sens in care o va respoinge dar nu pe care le exceptie cum s-a invocat, ci ca pe o aparare de fond, deoarece parata a trimis prin curier reclamantului acest act personal la data de 23.12, conform dovezilor de la filele 141-142 din dosar,
reclamantul semnand personal de primire ceea ce dovedeste chiar reaua sa credinta in ceea ce priveste indepliniera acestei obligatii chiar inainte de formularea actiunii."
Presedintele instantei Litigii de Munca Bucuresti unde m-am judecat in fond, si doi asistenti judiciari
Data suspendarii contractului individual de munca a fost 11.09
Data emiterii deciziei de concediere disciplinara a fost 09.10
Data comunicarii deciziei de concediere disciplinara a fost 17.11
Data eliberarii carnetului de munca a fost 23.12!
Cu mentiunea ca am fost in persoana la sfarsitul lunii octombrie sa ridic decizia de concediere si carnetul de munca si am fost refuzat, drept care am angajat avocat si i-am dat in judecata sa-mi dea decizia s-o contest si sa-mi dea cartea de munca.
Aduc la cunostinta instantei de fond legea pe care a ignorat-o in favoarea paratei:
Decretul nr. 92 din 16 aprilie 1976 privind carnetul de munca:
Art. 6 (1) Modificarile intervenite in executarea contractului de munca, dupa intocmirea carnetului de munca, se inscriu in acesta in termen de 15 zile de la data producerii lor.
Art. 8 (2) Impotriva masurii luate potrivit alin. (1), precum si in cazul neeliberarii carnetului la incetarea activitatii, titularul carnetului de munca se poate adresa cu plingere la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea care a luat masura respectiva, in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
Art. 23 (1) ...constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1000 lei:
c) neinregistrarea in carnetul de munca, fara motive temeinice, in termenul prevazut de lege, a schimbarilor intervenite in situatia titularului carnetului, precum si neeliberarea carnetului la data incetarii raporturilor de munca.