avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... inmatriculare provizorie pana la solutionarea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

inmatriculare provizorie pana la solutionarea definitiva a cauzei?

In data de 3.04.2008 am depus la Serviciul Inmatriculari dosarul pt inmatricularea unui autoturism cumparat din germania in mai 2007.Dosarul a fost primit si lucratorul de politie nu m-a intrebat nimic de chitanta de plata a taxei de prima inmatriculare ; a scris pe fisa de inmatriculare,pe talonul si brieful din Germania "inmatriculat in Romania -3.04.2008" ,seria si numarul chitantei prin care am achitat contravaloarea numerelor de inmatriculare(40 Ron).
Cand am revenit(dupa 2 ore )pentru a ridica certificatul de inmatriculare si numerele mi-a zis ca initial nu observase lipsa chitantei pt taxa de pima inmatriculare iar cand am explicat ca nu intentionez sa o platesc mi-a spus sa vin a doua zi pentru a primi inapoi dosarul depus si refuzul scris care nu suna chiar a refuz ci arata doar conditiile in care se face inmatricularea si faptul ca daca nu sunt respectate poate fi anulata.
In data de 22.04.2008 am deschis 2 procese pentru obligarea Serviciului Inmatriculari la inmatricularea autoturismului fara plata taxei de prima inm.- unul pe ordonanta pres.(respinsa ca inadmisibila deoarece adresa SPC-RPCIV nu se circumscrie definitiei actului administrativ ,fiind doar o corespondenta admin prealabila si inmatricularea definitiva este o masura definitiva ,nu vremelnica.),altul pe fond-contencios admin/"obligatia de a face "in care am avut castig de cauza-pronuntarea fiind in data de 4.06.2008 ,dar nu am primit inca hotararea pentru ca la aceasta data nici nu este inca redactata(stiu ca termenul e de 30 zile).
Am intrebat daca trebuie sa astept sa vad daca vor face recurs ,dar avocata mi-a spus ca in momentul in care am hotararea pot inmatricula masina pt ca este definitiva si executorie.Pe portal.just.ro scrie insa "cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare".Va intreb ce pot face cazul de fata:1.daca obtin hotararea luni 30.06.-pot inmatricula masina?Nu cred ca vor accepta daca au termen pt recurs.2.daca scot un certificat constatator cu solutia data-pot cere inmatriculare provizorie pana la definitivarea procesului?3.daca duc hotararea dupa 1 iulie-mai are valoare din moment ce intra in vigoare taxa de poluare?4.daca platesc taxa de inmatriculare veche luni 30.06..trebuie sa deschid alt proces pt a o recupera ?Care ar fi cea mai buna solutie?...chiar nu stiu cum sa mai procedez...
Cel mai recent răspuns: laura_and , utilizator 11:23, 3 Iulie 2008
laura_and a scris:

Art. 720 / 8 cod de procedura civila
"Hotararile date in prima instanta privind procesele si cererile in materie comerciala sunt executorii. Exercitarea apelului nu suspenda de drept executarea."
Din moment ce procesul meu a fost in pe contencios administrativ si din certificatul de grefa reiesea clar care e hotararea,cred ca trebuiau sa o puna in executare chiar daca intentioneaza sa faca recurs.
Inainte de a apela la un executor judecatoresc trebuie sa astept 30 de zile de cand li se comunica hotararea?



Nefiind jurist am o intrebare.
proceselor si cererilor in materie comerciala si celor pe contencios administrativ li se aplica acelas cod de procedura?
Legea contenciosului administrativ - actualizata la 02.08.2007
Solutiile pe care le poate da instanta
Art. 18. - (1) Instanta, solutionand cererea la care se refera art. 8 alin. (1), poate, dupa caz, sa anuleze, in tot sau in parte, actul administrativ, sa oblige autoritatea publica sa emita un act administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze o anumita operatiune administrativa.
(2) Instanta este competenta sa se pronunte, in afara situatiilor prevazute la art. 1 alin. (6), si asupra legalitatii operatiunilor administrative care au stat la baza emiterii actului supus judecatii.
(3) In cazul solutionarii cererii, instanta va hotari si asupra despagubirilor pentru daunele materiale si morale cauzate, daca reclamantul a solicitat acest lucru.
(4) Atunci cand obiectul actiunii in contencios administrativ il formeaza un contract administrativ, in functie de starea de fapt, instanta poate:
a) dispune anularea acestuia, in tot sau in parte;
b) obliga autoritatea publica sa incheie contractul la care reclamantul este indrituit;
c) impune uneia dintre parti indeplinirea unei anumite obligatii;
d) suplini consimtamantul unei parti, cand interesul public o cere;
e) obliga la plata unor despagubiri pentru daunele materiale si morale.
Judecarea cauzelor aflate pe rol
Art. 27. - Cauzele aflate pe rolul instantelor la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor continua sa se judece potrivit legii aplicabile in momentul sesizarii instantei.
Completarea cu dreptul comun
Art. 28. - (1) Dispozitiile prezentei legi se completeaza cu prevederile Codului de procedura civila, in masura in care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de putere dintre autoritatile publice, pe de o parte, si persoanele vatamate in drepturile sau interesele lor legitime, pe de alta parte. Compatibilitatea aplicarii normelor de procedura civila se stabileste de instanta, cu prilejul solutionarii cauzei.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire valabilitate nr. rosii jacquelline jacquelline Am contestat la sectia de contencios administrativ decizia emisa de DGFP cu privire la taxa de poluare. Din cate am observat pe portalul tribunalului termenele ... (vezi toată discuția)
Inscriere autoturism fara a plati taxa razaila razaila Salut.Am nevoie de ajutor pentru a inscrie un autoturism marca volkswagen passat 2001 fara a mai plati acea taxa auto.Am auzit ca este posibil prin ceva numit ... (vezi toată discuția)
Taxa de poluare eu_craciun eu_craciun buna, vreau sa-mi cumpar o masina second-hand din germania si am auzit ca este o varianta de a nu plati taxa de poluare daca dau statul roman in judecata, imi ... (vezi toată discuția)