avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 163 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Zilieri pentru santier
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Zilieri pentru santier

Buna ziua

Sunt particular din Bucuresti si doresc sa-mi izolez si varuiesc casa. Am gasit patru muncitori care pot sa ma ajute. Lucrarea ar dura aproximativ trei saptamani.

Cum sa-i inregistrez ca zilieri. Ce taxe si unde trebuie sa platesc? In ce termen trebuie sa actionez?


Toate ce am citit despre noul Cod al Muncii sa refera la firme/persoane juridice. Eu sunt persoana fizica dar nu vrau sa stau cu frica.

Va multumescCel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 21:39, 4 Iulie 2011
Magda Staicu a scris:

Abia acum am descoperit topicul si cu voia dvs , imi permit o parere : persoana fizica poate fi angajator , in temeiul codului muncii si poate angaja personal cu CIM , comportandu-se dpdv fiscal ca si o persoana juridica . Adica intocmeste si declara CIM, se declara la fisc cu vector fiscal - persoana fizica platitoare de impozite si taxe pentru angajatii sai , declara lunar contributiile si evident , le achita .
Costurile vor fi , bineinteles , mari , dar nu asta era tema , ci daca exista sau nu posibilitatea angajarii de catre pf a unei(unor ) pf .
In cazul constructiilor, og cu zilierii nu este aplicabila .imi pare rau ca nu ati citit legea zilierilor inainte sa postati acest comentariu. este prevazut cat se poate de clar ca este aplicabila numai persoanelor juridice. cum poate deveni o persoana fizica persoana juridica ...............poate vorbiti de pfa care nu are voie sa aiba angajati?Totusi, ar fi de bun simt sa informam in cunostinta de cauza poporul, iar daca nu cunoastem mai bine ne abtinem.:hammer: presupunerile mai rau de incurca decat ne lamuresc!
aleirgab80 a scris:


imi pare rau ca nu ati citit legea zilierilor inainte sa postati acest comentariu. este prevazut cat se poate de clar ca este aplicabila numai persoanelor juridice. cum poate deveni o persoana fizica persoana juridica ...............poate vorbiti de pfa care nu are voie sa aiba angajati?Totusi, ar fi de bun simt sa informam in cunostinta de cauza poporul, iar daca nu cunoastem mai bine ne abtinem.:hammer: presupunerile mai rau de incurca decat ne lamuresc!


As putea sa va raspund in trei moduri :
1. ironic, asa cum ati vorbit dvs , si daca as face asa , as folosi acelasi emoticon pe care l-ati utilizat si dvs ;
2. ignorand aluziile pe care le-ati facut la adresa mea ; de ce ati ales sa faceti acele aluzii , habar nu am ;
3. incercand sa va explic ce am spus mai sus , in contextul intrebarii puse de catre initiator

Am sa aleg variantele 2 si 3 .
Asadar, reiau intrebarea initiala , pe care probabil ca nu ati citit-o , ori probabil ati citit-o dar era pe prima pagina , iar interventia mea undeva pe a patra :

citez :
Sunt particular din Bucuresti si doresc sa-mi izolez si varuiesc casa. Am gasit patru muncitori care pot sa ma ajute. Lucrarea ar dura aproximativ trei saptamani.

Cum sa-i inregistrez ca zilieri. Ce taxe si unde trebuie sa platesc? In ce termen trebuie sa actionez?


Toate ce am citit despre noul Cod al Muncii sa refera la firme/persoane juridice. Eu sunt persoana fizica dar nu vrau sa stau cu frica.

am incheiat citatul .

In intrebare avem o persoana fizica ce doreste a renova un imobil si intreaba cum sa inregistreze acele persoane, lucratoare la dansul.

La care eu vin si zic :
- in calitate de persona fizica, puteti angaja salariati .
temei legal : codul muncii ,
Art. 10
Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.

Apoi, zic ca daca va angaja salariati, se va comporta ca o persoana juridica , adica va avea obligatii de declarare de vector fiscal, obligatii de declarare si plata contributii si impozite , temeiul legal fiind codul fiscal, titlul III si cod de procedura fiscala , pentru partea de inregistrare si declarare .

Apoi , vin si atrag atentia asupra costurilor , dar doar atat, fara a intra in detalii , nefiind cazul ,in opinia mea .

Apoi, fara sa las vreun rand liber , ceea ce se poate interpreta ca face parte din cele de mai sus , dar in fapt era o idee distincta , mai adaug ca in cazul activitatilor in constructii, og 52 nu e aplicabila .
temei legal : evident, og 52.

Si daca tot am scris atat, permiteti-mi sa va spun ca pfa are voie sa aiba angajati .
OG 44 a fost modificata recent cu og 46/2011 ( vezi art 17 modificat )


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajator Leordeanu Leordeanu Am de facut lucrari de constructie la casa proprietate . Doresc sa colaborez cu meseriasi autorizati (pfa),care este forma contractuala ?. Pot angaja si ... (vezi toată discuția)
Zidar - munca la negu? Laura665 Laura665 o persoana fizica ce plateste o alta persoana sa-i zideasca peretii unei case risca sa fie amendata pentru ca a angajat persoane la negru? dar zidarul, risca ... (vezi toată discuția)
Muncă cu zilieri manuyel manuyel Bună ziua. Am o întrebare legata de munca cu zilieri. Lucrez în domeniul agricol ,având teren în proprietate și cu contract de comodat. Pentru ... (vezi toată discuția)