avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ajutor cu restanta la intretinere.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ajutor cu restanta la intretinere.

In luna februarie a acestui an am semnat un angajament cum ca platesc o suma in mod constant in fiecare luna pana ce imi achit datoriile restante la asociatie. Suma totala era de 9700 ,jumatate din suma reprezentand penalizari.
Totusi la ora actuala sunt la aceeasi suma desi eu am dus in fiecare luna banii respectivi..Stiind ca duc lunar banii asteptam sa scada suma restanta cu cat de putin.. .supriza a venit mai tarziu cand am descoperit ca bat pasul pe loc la suma restanta.
Desi au fost luni de iarna, factura pe o luna nu poate atinge suma de 5 care eu o duc lunar la asociatie.
Pe chitanta din luna a 3-a scrie 500 ron achitat reprezentand restanta.si pe spatele ei suma totala restanta de 9234 ron scrisa de persoana de la asociatie.
In luna a 4-a aceiasi 500 ron si pe verso 8983 ron suma totala restanta .
In luna a 5-a datorita unor probleme am dus doar 300 ron si pe spatele chitantei nu s-a mai scris nimic si nu am observat.
in luna a 6-a am achita tot 500 ron .
Observand ca suma scade de la luna a 3 la a 4 am zis ca e oki si nu am mai dat importanta afisierului urmand sa ma tin de achitat suma promisa pana scap de datorii.

In luna a 5-a am dus doar 300(din probleme finaciare) avand de plata o suma mult mai mare datorita unei defectiuni a masinei de spalat si rezultand o suma de achitat de 322 ron.
Sumele de pe foaia de la afisier pe luna a 4-a sunt:
Luna curenta 322 ron Restanta 4646 ron Penalizare 4494 ron s Total de 9464 ron ! ?:-/
Pe spatele chitantei din luna aprilie a scris clar 8983 domnisoara de la asociatie.

In luna a 6-a am dus iar 500 ron cu specificatia reprezentand restanta ca si pe restul chitantelor.
Pe foaia de la afisier sumele sunt :
Luna curenta 117 Restanta 4969 Penalizare 4693 Total9780 X-( :O

Sumele care erau in scadere au crescut din nou in ultime 2 luni la nivelul initial din februarie cand am semnat angajamentul.Imi poate explica si mie cineva ce se intampla? Pt ca la asociatie mi se tot repeta ca au fost luni de iarna si ca pe luna a patra am avut 322 de achitat.

Din cate stiu eu atunci cand pe chitanta scrie ca e suma restanta .. restanta nu creste ,scade cu o suma rezultata din suma adusa (500 ron minus cheltuieli).La mine crescand mult si restanta desi au mai ramas restanti 20 roni ,penaliazarea care este normal sa fie + suma restanta din luna precedenta si totalul ajungand la punctul de plecare.
Nu stiu ce sa mai cred si ce sa mai fac.Apreciez orice parere, sugestie care ma poate lamuri .
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 03:06, 29 Noiembrie 2010
si cu ce ma ajuta? deja la cererea verificarii calculelor pe ultimii ani au sarit in sus ca trebui sa munceasca 3 luni ca sa imi calculeze din 2005 pana acum.
Se pare ca fra bunavointa si de o parte si de alta nu sunt sorti de izbanda.
Cenzorul nu verifica calculele?sa fie si el potrivnic, desi nici nu il cunosc?!
Totusi daca la asociatia dumneavoastra se afiseaza lunar listele de plata, asa cum ne-ati scris aici de sumele achitate, incercati si ne spuneti si de sumele datorate lunar. Pe lista de plata afisata este o coloana pe care scrie care este suma de plata pentru luna afisata. Apoi, pe celelalte coloane scrie restanta, penalizarile, fond rulment etc.
Dv ati achitat o perioada cate 500 lei pe luna. Apoi la 3-4 luni cate o suma mai mare. Dar daca ati consumat apa, caldura, gaz..., in valoare mai mare de 500 lei pe luna, sau mai mare de 2000 lei in 3-4 luni, este firesc sa va creasca datoria si nu sa va scada. Si peste aceasta datorie ce creste se mai adauga si penalizarile ce se calculeaza continuu.
Spuneti-ne cat este cota dv pe o luna, doua...
si cu ce ma ajuta? deja la cererea verificarii calculelor pe ultimii ani au sarit in sus ca trebui sa munceasca 3 luni ca sa imi calculeze din 2005 pana acum.


Daca ar fi avut o evidenta tinuta corect, ar fi fost foarte simplu sa va arate fisa apartamentului dvs. unde s-ar fi vazut clar intretinerea datorata, penalizarile si sumele pe care sustineti ca le-ati achitat conform chitantelor. Faptul ca acum ar trebui sa munceasca 3 luni, dovedeste ca nu a muncit atunci cand ar fi trebuit. Intrucat restantele sunt din 2005 -2010, se poate ca la unele restante vechi, penalizarile sa fi depasit intretinerea si nu ar mai fi fost cazul sa calculeze penalizari.
Legea 230/2007 Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o
perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată,
fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-a aplicat.

REGISTRUL PENTRU EVIDENŢA FONDULUI DE PENALIZÃRI
1. Serveşte ca document pentru evidenţa fondului de penalizări al asociaţiei de proprietari constituit din penalizările aplicate proprietarilor restanţieri conform sistemului propriu al asociaţiei de proprietari.
2. Se întocmeşte într-un exemplar de către administratorul asociaţiei de proprietari, prin alocarea, pentru fiecare proprietar, a uneia sau mai multor pagini necesare completării pentru un an de zile.
3. Nu circulă, fiind document de înregistrare contabilă.
4. Se arhivează la administraţia asociaţiei de proprietari.

Se pare ca fra bunavointa si de o parte si de alta nu sunt sorti de izbanda.

Ati putea gasi o cale amiabila de solutionare. Crea ca si asociatia ar fi de acord, de exemplu, sa va luati angajamentul de a achita o cota din suma restanta concomitent cu achitarea intretinerii curente.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010
LocatarB, utilizator
oki, se pare ca sunt multe neclaritati de o parte si de alta. voi merge luni sa cer listele de la seful de scara pt a vedea sumele si a le consulta cu chitantle mele.
Mai mult de atat nu stiu cum as puta obtine. Legat de fisa mea de la asociatie recunosc a in urma discutiilor mi s-a arata o fisa cu niste sume dar sincer sa fiu n uam intlesc nimic.
Se bate seaua pe penalitati , pe inconsegventa platilor si a citirii apometrelor care duc la rezultatul actual . oricum ar fi nu cred ca un apartamed de 2 camere poate ajunge la mai mult de 1000 $ pe an ca si cheltuieli chiar si la paosal, desi nu este cazul avand apometru de scara si giga calorimetru .

P.S.Angajamentul de plata intocmit in ianuare 2008 reprezenta o cale amiabila .. fara succes pana in acest moment cel putin penalitatile fiind la acelasi nivel ca si dupa 3 ani.
Ba un apartament de 2 camere poate depasi foarte bine valoarea de 1000 intr-un an, cu atat mai mult cu cat dv. nu ati dat citirea indecsilor, ati facut platile cand si cand, iar penalizarile au curs cu nemiluita.

Din pacate acum, e greu de deslusit si de inteles ceva de catre dv. pentu ca niste calcule de penalitati sunt greu de inteles si de cei care ar trebui sa le stie face, daramite pentru cineva care nu are de-a face cu asemenea calcule!
Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Penalizari intretinere ionescubogdan ionescubogdan VA ROG SAMA AJUTATI SI PE MINE SA MA LAMURESC CUM SE CALCULEAZA PENALITATILE LA INTRETINERE din ce am gasit eu pe net am inteles urmatoarele: suma afisata ... (vezi toată discuția)
Proces al proprietarului cu furnizorul luminutza luminutza Buna ziua tuturor! Conform unei sentinte civile, definitiva si irevocabila a furnizorului local de apa si caldura, suma X - aferenta unei perioade ... (vezi toată discuția)
Administratorul nu imi scade doar din debit, ci si din penalitati Daniel_Blondu Daniel_Blondu Situatia este in felul urmator. Eu am 3000 RON datorie curenta, cu 10000 PENALITATI. Lunar achit 500 RON, insa, suma este impartita, dupa placerea casierului ... (vezi toată discuția)