avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ajutor cu restanta la intretinere.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ajutor cu restanta la intretinere.

In luna februarie a acestui an am semnat un angajament cum ca platesc o suma in mod constant in fiecare luna pana ce imi achit datoriile restante la asociatie. Suma totala era de 9700 ,jumatate din suma reprezentand penalizari.
Totusi la ora actuala sunt la aceeasi suma desi eu am dus in fiecare luna banii respectivi..Stiind ca duc lunar banii asteptam sa scada suma restanta cu cat de putin.. .supriza a venit mai tarziu cand am descoperit ca bat pasul pe loc la suma restanta.
Desi au fost luni de iarna, factura pe o luna nu poate atinge suma de 5 care eu o duc lunar la asociatie.
Pe chitanta din luna a 3-a scrie 500 ron achitat reprezentand restanta.si pe spatele ei suma totala restanta de 9234 ron scrisa de persoana de la asociatie.
In luna a 4-a aceiasi 500 ron si pe verso 8983 ron suma totala restanta .
In luna a 5-a datorita unor probleme am dus doar 300 ron si pe spatele chitantei nu s-a mai scris nimic si nu am observat.
in luna a 6-a am achita tot 500 ron .
Observand ca suma scade de la luna a 3 la a 4 am zis ca e oki si nu am mai dat importanta afisierului urmand sa ma tin de achitat suma promisa pana scap de datorii.

In luna a 5-a am dus doar 300(din probleme finaciare) avand de plata o suma mult mai mare datorita unei defectiuni a masinei de spalat si rezultand o suma de achitat de 322 ron.
Sumele de pe foaia de la afisier pe luna a 4-a sunt:
Luna curenta 322 ron Restanta 4646 ron Penalizare 4494 ron s Total de 9464 ron ! ?:-/
Pe spatele chitantei din luna aprilie a scris clar 8983 domnisoara de la asociatie.

In luna a 6-a am dus iar 500 ron cu specificatia reprezentand restanta ca si pe restul chitantelor.
Pe foaia de la afisier sumele sunt :
Luna curenta 117 Restanta 4969 Penalizare 4693 Total9780 X-( :O

Sumele care erau in scadere au crescut din nou in ultime 2 luni la nivelul initial din februarie cand am semnat angajamentul.Imi poate explica si mie cineva ce se intampla? Pt ca la asociatie mi se tot repeta ca au fost luni de iarna si ca pe luna a patra am avut 322 de achitat.

Din cate stiu eu atunci cand pe chitanta scrie ca e suma restanta .. restanta nu creste ,scade cu o suma rezultata din suma adusa (500 ron minus cheltuieli).La mine crescand mult si restanta desi au mai ramas restanti 20 roni ,penaliazarea care este normal sa fie + suma restanta din luna precedenta si totalul ajungand la punctul de plecare.
Nu stiu ce sa mai cred si ce sa mai fac.Apreciez orice parere, sugestie care ma poate lamuri .
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 03:06, 29 Noiembrie 2010
Incredibil raspuns ,=D> cum sa nu stie sa le faca acele calcule o persoana angajata exact pt acest lucru ?
E posibil chiar si cu Caldura fiind suventionata pe cele 3-4 luni de iarna, apometru de scara, gigacalorimetru,apometru, repartitoare toate montate si functionale?Chiar si cu citirea indecsului apa rece /calda la 3 luni in ultimul an sunt totusi 1 persoana in spatiu(consum normal) .
Oricum ar fi eu nu contest toata suma, doar ma intreb de ce mai exista acea restanta daca suma platita in transe o depaseste cu mult.iar pana anul acesta(deci 2 ani din 3) am dus lunar suma la care m-am angajat sa o achit.

O metoda de conciliere presupune o metoda in care de ambele parti se doreste a se stinge datoria de baza generatoare de penalitati apoi penalitatile ... altfel e mult mai dificil pt persoana care oricum nu a putut plati pana atunci,zic asta acum cand sunt mult mai informat fata de la momentul luarii acelui angajament. Acum am devenit o vaca de muls 500 de lei lunar si bun de judecata pt ca targetul nu mai poate fi atins fix din cauza sumei ce genereaza alte sume cumulate la cea existenta(suma de baza),situatia datoriei tot fiiind identica ca si inaintea angajamentului.

Acum cu vremurile astea grele mai pot doar sa imi pun sperantele in aplicarea legea 175,cand va fi posibil, daca va fi posibil pentru ca cei de la asociatie nu vor sa imi stearga penalitatile mai noi incepand de la acel angajament si eu sa ma descurc cu plata celor mai vechi.

P.S.
Nu sunt rau platnic intentionat, doar depasit de o situatie in care am recunoscut ca am ajuns si din vina mea si incerc sa o rezolv, sa ma achit de datorii.spre deosebire de cei de la asociatie care au zis ca fiind et.4 sunt mai usor de debransat desi incerc sa ma achit de ceea ce consum si de datorii.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Cu o evidenta corecta si o fisa pe apartament, toata situatia ar fi fost foarte clara pentru toata lumea. Trebuia sa solicitati ca in fiecare chitanta sa vi se mentioneze clar luna achitata si suma aferenta. Cel putin pe viitor cereti ca in chitanta sa se mentioneze clar ce anume achitati: luna, intretinerea datorata, penalizarea. Eventual daca efortul nu este prea mare pentru casier, va poate elibera chitanta pentru fiecare luna in parte.
Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2010
LocatarB, utilizator
constantin p a scris:

Incredibil raspuns ,=D> cum sa nu stie sa le faca acele calcule o persoana angajata exact pt acest lucru ?
........................

Mde, am vrut sa spun ca e greu de invatat si de priceput de prima oara.....!

Mie mi-e clar un lucru si acum va spun asta din punctul de vedere al unui administrator: daca as avea o persoana care de vrute-de nevrute a ramas restantier, chiar daca o buna bucata de timp m-a tratat ca fiind o persoana de nebagat in seama, acum cand vine si plateste, se straduieste sa iasa din necaz, a inteles in sfarsit cum devine chestiunea cu restanta....ma gandesc ca acea persoana merita atentie si un dram de respect concretizat prin a-i arata si explica situatia 'mnealui de cativa ani incoace.
Imi pare rau pentru administratorul dv., dar el trebuie sa se astepte in orice moment ca oricine dintre propretari sa doreasca o asemenea situatie, iar el sa fie in stare sa i-o puna la dispozitie!

@LocatarB
Unui restantier care vine sa plateasca la casierie o parte din restanta nu i se poate scrie pe chitanta ce luni plateste din acea chitanta din simplul motiv ca administratorul nu are acolo situatia restantelor lui, ci numai lista cu cotele de intretinere si poate scrie numai ce vede in acea lista. Pe de alta parte o situatie amanuntita a lunilor platite se poate face numai intr-o situatie special editata sau in fisa apartamentului, cum spuneti dv.
In cel mai bun caz poate sa-i scrie pe dosul chitantei cat i-a mai ramas de plata.
Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2010
elga50, moderator
elga50 a scris:

constantin p a scris:

........................

Mde, am vrut sa spun ca e greu de invatat si de priceput de prima oara.....!

Mie mi-e clar un lucru si acum va spun asta din punctul de vedere al unui administrator: daca as avea o persoana care de vrute-de nevrute a ramas restantier, chiar daca o buna bucata de timp m-a tratat ca fiind o persoana de nebagat in seama, acum cand vine si plateste, se straduieste sa iasa din necaz, a inteles in sfarsit cum devine chestiunea cu restanta....ma gandesc ca acea persoana merita atentie si un dram de respect concretizat prin a-i arata si explica situatia 'mnealui de cativa ani incoace.

Da asa si este normal cand esti un profesionist, insa in cazul meu aud numai BANUTII, cand aduci banutii.Ceea ce ma face sa cred ca nu este angajat de proprietari sa ii reprezinte,etc.Atat stie banutii , la el totul este simplu.

P.S.Sunt sanse ca legea 175 sa ne scape pielea la cei cu necazuri de cele genului meu?!Intreb speculativ pt ca sunteti din bransa cum s-ar zice.
Multumesc la toti ce mi-au raspuns dar tot nu ma lamuresc , asa online#-o .
Legea se aplica (sau nu) in asociatii de catre conducerea asociatiilor.
Trebuie sa indepliniti doua conditii de baza:
- sa aveti venitul sub 1000 lei / persoana / luna
- sa va achitati toata datoria de baza pana la data de 20 iulie 2011.
Dupa cum vad eu ca se petrec lucrurile la dv. in asociatie si administratorului ii trebuie 3 luni sa va faca o situatie centralizatoare...... ma tem ca nu veti avea parte de bunavointa.
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari intretinere ionescubogdan ionescubogdan VA ROG SAMA AJUTATI SI PE MINE SA MA LAMURESC CUM SE CALCULEAZA PENALITATILE LA INTRETINERE din ce am gasit eu pe net am inteles urmatoarele: suma afisata ... (vezi toată discuția)
Proces al proprietarului cu furnizorul luminutza luminutza Buna ziua tuturor! Conform unei sentinte civile, definitiva si irevocabila a furnizorului local de apa si caldura, suma X - aferenta unei perioade ... (vezi toată discuția)
Administratorul nu imi scade doar din debit, ci si din penalitati Daniel_Blondu Daniel_Blondu Situatia este in felul urmator. Eu am 3000 RON datorie curenta, cu 10000 PENALITATI. Lunar achit 500 RON, insa, suma este impartita, dupa placerea casierului ... (vezi toată discuția)