avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nulitatea C.I.M
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nulitatea C.I.M

Buna ziua,

Deschid un nou topic in speranta de a-mi clarifica inca un aspect neclar al Codului Muncii.

Art. 27. - (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat m edical, care
constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.

(3) În situaţia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentu l încheierii contractului
individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă că cel în cauză este apt de muncă, contractul
astfel încheiat rămâne valabil.

Neavand studii juridice imi este putin dificil sa interpretez aceasta prima parte din articol.
Intrebare:

Facand referire la articolul citat mai sus, nulitatea CIM in lipsa adeverintei de la medicul de familie si a avizului medicului de medicina muncii se poate constata doar in timpul derularii contractului individual de munca (cu acordul partilor sau in instanta) sau si ulterior incheierii acestuia?
Concret, poate fi considerat nul CIM-ul unui angajat care pe toata perioada derularii contractului de munca nu a adus adeverinta de la medicul de familie si nici nu a fost trimis la un medic de medicina muncii de catre angajator, apoi si-a incetat raporturile de munca (prin demisie)?
In conditiile unui raspuns afirmativ voi mai avea si alte intrebari cu siguranta.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 12:39, 4 Iulie 2008
Dovada de a fi apt de munca unui viitor salariat se realizeaza prin constatare medicala si o adeverinta medicala.
In lipsa adeverintei medicale care atesta faptul ca viitorul angajat este apt de munca, incheierea contractului de munca este lovita de nulitate absoluta si, in plus, legea stabileste si sanctiuni:
Art. 28 , L 98/1994 :
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei:
a) angajarea de catre operatorii economici a personalului fara examen medical prealabil si fara confirmarea scrisa a medicului ca locul de munca sau meseria propriu-zisa nu este contraindicata din punct de vedere medical pentru salariat;
In situatia de fata este dificil de gasit un medic sa elibereze o adeverinta medicala antedatata.

Daca nu mai lucrati la acel angajator nu mai aveti de ce sa va faceti probleme. Vina este a angajatorului deoarece nu v-a solicitat, la angajare, toate actele necesare.
Problema se punea daca in timpul derularii CIM intervenea o incapacitate temporala de munca iar diagnosticul era incompatibil cu functia dv.
Multumesc pentru raspunsuri.

Cand am spus ca pot face dovada anterior ma refer la faptul ca in urma cu 2 luni datei angajarii la firma respectiva am facut analizele la un cabinet de medicina muncii (fiind angajata la o institutie a statului). Cum o adeverinta de la medicala este valabila minim 3 luni de zile banuiesc ca rezultatele unui cabinet de medicina muncii (apt de munca) se intind pe o perioada mai lunga (un an , din moment ce analizele periodice se fac anual).
Din fericire, pe toata durata CIM-ului la angajatorul respectiv nu am avut nici o zi de concediu medical (in ultimii doi an nu am avut concediu medical). Prefer sa fiu sanatoasa si la munca decat bolnava acasa!

Motivul pentru care am ridicat initial problema este faptul ca o fosta colega de la angajatorul respectiv(cu care am ramas in relatii foarte bune) este insarcinata si urmeaza sa informeze angajatorul in scris asupra acestui aspect. Daca va respecta legea si va anunta la randul sau Medicina Muncii si ITM-ul eram interesata in ce masura, in eventualitatea unui control, as putea fi eu afectata de aceasta situatie, ca si fost angajat (in cazul in care se constata), ca nu am avut aceste analize efectuate (nici adeverinta de la medicul de familie). Nu ma intereseaza amenzile care ar putea sa le primeasca angajatorul, ma intereseaza ce consecinte directe (negative) pot exista pentru mine in prezent.
crimson a scris:
Nu ma intereseaza amenzile care ar putea sa le primeasca angajatorul, ma intereseaza ce consecinte directe (negative) pot exista pentru mine in prezent.

Mortii nu se dezgroapa decat cand exista suspiciuni asupra condiitiilor in care avut loc decesul.

Asa si un contract de munca odata ce a fost desfiintat prin demisie sau acordul partilor ca forma de relatie juridica intre angajator si angajat ramane undeva in arhiva. Se recurge la "dezgroparea" arhivei daca in perioada contractului apar ulterior probleme care trebuiesc lamurite. Nimeni nu umbla la arhive doar ca sa se afle in treaba. Arhivele sunt deschise doar in cazul in care documente din arhiva pot elucida anumite situatii conflictuale sau anumite drepturi.

Sunt de parere ca va faceti griji inutil sau urmariti ceva ce nu ati declarat deschis.

Cu toata stima si consideratia Nicolaie Ciobotaru

Aveti perfecta dreptate, hotul neprins este negustor cinstit pana la urma.
Nu exista nici o intentie de-a dezgropa vreun mort, va asigur. Actiunile malitioase nu-mi stau in caracter. Sa spunem mai degraba o temere usor ridicata de-a nu mai repeta aceleasi greseli pe viitor si de-a ma asigura ca toate lucrurile sunt in ordine.

Se pare totusi ca-mi fac prea multe griji iar raspunsul dvs este unul care ma linisteste.

Inca o data multumesc pentru raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Cim nul? eujad eujad daca la angajare , nu mi-a fost prezentat certificat medical si nici ulterior, dar toti salariatii sunt \"Verificati \" de catre medicul de medicina muncii, ... (vezi toată discuția)
Intrebare preaviz DrThrax2010 DrThrax2010 recent am gasit un loc de munca in strainatate , unde lucrez acum nu ma lasa sa plec fara preaviz pana la sfarsitul lunii , eu lucrez intrun depozit unde e ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii la angajare crmnradu crmnradu Buna ziua! Avem o noua angajata pe durata determ (PLV) care, la dosarul de angajare a prezentat adev. medicala de la medicul de familie. Dupa angajare, i-am ... (vezi toată discuția)