avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nulitatea C.I.M
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nulitatea C.I.M

Buna ziua,

Deschid un nou topic in speranta de a-mi clarifica inca un aspect neclar al Codului Muncii.

Art. 27. - (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat m edical, care
constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.

(3) În situaţia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentu l încheierii contractului
individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă că cel în cauză este apt de muncă, contractul
astfel încheiat rămâne valabil.

Neavand studii juridice imi este putin dificil sa interpretez aceasta prima parte din articol.
Intrebare:

Facand referire la articolul citat mai sus, nulitatea CIM in lipsa adeverintei de la medicul de familie si a avizului medicului de medicina muncii se poate constata doar in timpul derularii contractului individual de munca (cu acordul partilor sau in instanta) sau si ulterior incheierii acestuia?
Concret, poate fi considerat nul CIM-ul unui angajat care pe toata perioada derularii contractului de munca nu a adus adeverinta de la medicul de familie si nici nu a fost trimis la un medic de medicina muncii de catre angajator, apoi si-a incetat raporturile de munca (prin demisie)?
In conditiile unui raspuns afirmativ voi mai avea si alte intrebari cu siguranta.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 12:39, 4 Iulie 2008
In urma unui control al ITM-ului, se poate constata nulitatea c.i.m. chiar daca nu mai lucrati acolo.
Tocmai ma linistisem mai devreme :))
Haideti sa revin la intrebarile din primul post, lasand la o parte diverse supozitii legate de controale la arhiva.

Ipotetic vorbind, ce se intampla intr-un astfel de caz elis? Exista din cunostintele dvs un astfel de precedent? Exista o procedura anume? Pe mine ca si fost angajat ma instiinteaza cineva daca se declara cim-ul nul? Ce pot face? Am inteles din posturile anterioare ca o dovada "apt de munca" anterior datei angajarii ar fi in regula, sau nu?


ITM-ul verifica la un control in domeniul realtiilor de munca urmatoarele:
a) carnetele de muncă;
b) contractele individuale de muncă şi actele adiţionale ale acestora;
c) statele de plată;
d) dosarele de personal ale salariaţilor, care trebuie să cuprindă: dovada realizării obligaţiei de informare prevăzută la art. 17 din Codul Muncii; cerere de angajare; actul de repartizare în muncă eliberat de agenţia de ocupare şi formare a forţei de muncă; curriculum vitae; acte stare civilă; acte de studii şi calificare; fisa de aptitudini; contractul individual de muncă care va cuprinde salariul şi elementele constitutive ale acestuia potrivit legii; actele adiţionale şi celelalte acte referitoare la executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă; copie a actelor de identitate; avizul medical; copie a actelor de studii; fişa postului; acte privind verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale şi personale (concurs, examen, probă practică); actele privind cercetarea şi aplicarea sancţiunilor disciplinare; certificatul de cazier judiciar (unde este cazul); avize prealabile obligatorii sau consultative ale unor organe de specialitate; permisul de muncă (în cazul salariaţilor cetăţeni străini).
e) registrul general de evidenţă al salariaţilor;
f) dovada achitării comisionului de 0,25/ 0,75% către inspectoratul teritorial de muncă;
g) aprobarea privind păstrarea carnetelor de muncă.

Se poate depune acea adeverinta medicala si acum la fostul dvs angajator.
Art. 57. [nulitatea contractului individual de muncă]
(1) Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulităţii contractului individual de muncă produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.
(4) În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.
(5) Persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu.
(6) Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
(7) Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.

Nu aveti motiv sa va temeti ca nu va fi vechime in munca perioada lucrata daca aceasta este teama dvs., pentru ca nu spuneti ce anume exact va intereseaza. Nulitatea produce efecte pentru viitor si cum deja nu mai lucrati acolo pentru perioada lucrata CIM este valid.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim nul? eujad eujad daca la angajare , nu mi-a fost prezentat certificat medical si nici ulterior, dar toti salariatii sunt \"Verificati \" de catre medicul de medicina muncii, ... (vezi toată discuția)
Intrebare preaviz DrThrax2010 DrThrax2010 recent am gasit un loc de munca in strainatate , unde lucrez acum nu ma lasa sa plec fara preaviz pana la sfarsitul lunii , eu lucrez intrun depozit unde e ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii la angajare crmnradu crmnradu Buna ziua! Avem o noua angajata pe durata determ (PLV) care, la dosarul de angajare a prezentat adev. medicala de la medicul de familie. Dupa angajare, i-am ... (vezi toată discuția)