avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitie intracomunitara
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitie intracomunitara

As avea nevoie de ajutor pentru clarificarea catorva puncte referitoare la achizitii intracomunitare. Sa presupunem ca firma X, din Ro, vrea sa cumpere produse de la firma A din Germania. Ambele trebuie sa fie inregistrate in scopuri de TVA, fiecare in tara de origine, corect? In plus, X trebuie inscrisa in Reg. Op. Intracomunitari (ROI), daca vrea ca achizitiile/livrarile sa fie scutite de TVA? Acum, va rog, ma puteti ajuta sa schitez ipotetic o tranzactie? Adica, sa spunem ca X cumpara de la A produse de 5000€. Cum se va realiza facturarea, unde se vor plati taxe, care va fi valoarea acestora? Va multumesc pentru amabilitate si astept cu nerabdare raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters156394 , utilizator 21:20, 9 Mai 2011
cum adica sa se schimbe firma?

firmele neplatitoare de tva care depasesc plafonul pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro nu devin automat platitoare de tva in romania, ele ramanand in continuare neplatitoare, dar au obligatia sa se inregistreze in scopuri de tva intracomunitar si sa se inscrie in roi (inainte de depasirea plafonului) - codul de tva intracomunitar poate fi folosit doar pentru acest tip de operatiuni intracomunitare, nu si pentru operatiuni interne.
firmele neplatitoare devin platitoare de tva doar atunci cand cifra lor de afaceri (total vanzari) depaseste 35.000 euro
Referitor la schimbarea firmei: in momentul in care sunt aproape de atingerea C.A. de 35.000 euro, la care firma trebuie sa devina platitoare de TVA, o desfiintez si infiintez o alta, care va putea rula in continuare ca neplatitoare. Sau divid afacerea in firme mai mici, fiecare sub plafonul de 35.000 euro. Nu merge chestia asta, ca sa evit a deveni platitor de TVA si deci sa pierd un oarecare avantaj competitiv, despre care vorbeam si mai sus (diferenta de TVA Germania - Romania)?
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
ContSters156394, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere de la societate neplatitoare tva la societate platitoare de tva Tdorneanu Tdorneanu Buna ziua, Am o firma care e neplatitoare de TVA cu activitati comerciale de consultanta. Vreau sa dezvolt aceasta firma astfel incat sa cumpar din spatiul ... (vezi toată discuția)
Tva ramo1305 ramo1305 Buna ziua! In cazul comertului intracomunitar e nevoie ca firma sa fie platitoare de TVA? Care sunt procedurile de trecere la platitor de TVA, daca in ... (vezi toată discuția)
Srl-d neplatitor de tva doresc sa vand marfa produsa in ue - trebuie sa devin platitor de tva? andreea_livia andreea_livia Buna ziua, Am un SRL-d neplatitor de TVA, productie confectii textile. Doresc sa vand produsele mele in Italia si as dori sa stiu daca pot face facturile tot ... (vezi toată discuția)