avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS

Buna ziua!
In luna mai a anului 2009 mama a descoperit ca are heptita C. In momentul respectiv era angajata la o intreprindere. Si-a depus dosarul pentru urmarea tratamentului in iulie 2009, care stim cu totii ca este destul de costisitor, dupa efectuarea tuturor analizelor necesare.
In urma unor restructurari la intreprindere a fost data in somaj in luna mai a anului 2010.
In luna ianuarie a anului 2011 a primit aprobarea dosarului ptr. inceperea tratamentului. Aceasta ar fi a 5- a luna de tratament si in urma analizelor efectuate recent se pare ca este posibil ca acest tratament sa dureze intre 1 si maxxim 2 ani.
In luna mai acum i se incheie somajul si din cate stim noi nu se mai fac prelungirea somajului cum era inainte...3 luni...cu toate ca isi doreste sa isi gaseasca un loc de munca este foarte greu la varsta ei (47 de ani), chiar si in domeniul curateniei...unde are si ceva experienta.
Problema ar fi asa: deoarece somajul se termina...ea practic nu va mai avea asigurare sociala...pana isi va gasi ceva de munca...si ne este teama ca pentru acest aspect sa nu i se intrerupa tratamentul (o singura fiola de injectabil costa aprox. 1.000 de lei....si face o injectie saptamanal....deci ar fi vorba de 4.000...5.000 de lei lunar...costul tratamentului...destul de mult ca sa ne putem permite)....ce avem de facut pana si-ar gasi un nou loc de munca? Din cate stim poate face un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate si ar trebui sa plateasca 10,7 % lunar....acest procent se calculeaza la salariul minim pe economie din momentul acesta sau cum? cat trebuie sa platim la Casa de Asigurari de Sanatate mai exact, lunar sau trimestrial?
Mama are varsta de 47 de ani, o vechime in munca de 28 de ani ianinte de a intra in somaj, contributia la Casa de Pensii nu ar fi atat de urgenta, avand in vedere ca are deja ceva vechime, dar contributia ca Casa de Asigurari de Sanatate cred ca este urgenta.
La pensie nu poate iesi momentan, din cate am calculat noi pe site-ul casei de pensii, doar in 2019 poate iesi la pensie anticipata partiala daca realizeaza un stagiu de cotizare de cel putin 30 de ani.
Astept sfaturile dvs.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: maggia87 , utilizator 16:57, 13 Mai 2011
1. - Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (acum = 670 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia lunara este de 37 lei pe luna.
2. Mergeti la CJAS si incheiati contractul de asigurare si in acest contract aveti trecute si modalitatile de plata.
Va multumesc pentru sfaturi!

O zi frumoasa in continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fara surse de venit valerica67 valerica67 Buna ziua, Am 48 ani si nu am nici un venit. Nu am carte de munca, nu am nimic. Doresc sa-mi spuneti/indrumati, ce sa fac? - pentru a beneficia de asigurari ... (vezi toată discuția)
Ce si unde trebuie platit? alejandra alejandra mi-am gasit ceva temporar de lucru dar persoana pentru care lucrez nu-mi poate face angajare,plus ca nici nu va fi pe o perioada de timp mai mare de trei ... (vezi toată discuția)
Contractde de asigurare in sistemul public de pensii si la somaj ninel_d ninel_d Buna ziua si imi cer scuze daca nu am adresat corect intrebarea.As dori sa stiu daca exista posibilitatea de a achita individual cotizatia pt pensie sau somaj ... (vezi toată discuția)