avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reintoarcerea la locul de munca dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reintoarcerea la locul de munca dupa CCC

buna ziua! as vrea sa aflu si eu raspunsul la urmatoarea intrebare:angajatorul ma poate trimite in somaj dupa terminarea concediului de ingrijire copil imediat dupa terminarea acestuia daca spune ca a angajat pe altcineva in locul meu?multumesc anticipat! alina:(
Cel mai recent răspuns: alina_lovekissu , utilizator 10:18, 28 Iunie 2011
alina_lovekissu a scris:

multumesc ptr raspunsul dvs.tin sa mentionez ca nici in contractul meu individual de munca nu se precizeaza functia pe care o detin acum respectiv receptioner.cand m-a angajat mi-au facut un contract de munca unde se specifica meseria muncitor necalificat deoarece eu nu am o pregatire profesionala care sa corespunda cu postul pe care il detin.asadar nu cred ca poate desface contractul de munca cu cu art 61 lit.d din codul muncii,cred ca ma sicaneaza doar ptr a obtine demisia mea,ceea ce nu o obtina niciodata.

1. Nu are cum sa va concedieze pentru necorespundere profesionala , avand in vedere ca pe c.i.m. aveti trecuta o functie, iar in realitate indepliniti atributiile altei functii.

2.Angajatorul poate decide concedierea dvs situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice sau a reorganizării activităţii. Situatie in care puteti beneficia de somaj numai daca indepliniti conditiile prevazute de lege.
Dvs beneficiati de vechea legislatie pentru protectia maternitatii la locul de munca, asadar este specificat faptul ca 6 luni de la intoarcerea din CIC (CCC) nu aveti voie sa fiti concediata.
mikas a scris:

Dvs beneficiati de vechea legislatie pentru protectia maternitatii la locul de munca, asadar este specificat faptul ca 6 luni de la intoarcerea din CIC (CCC) nu aveti voie sa fiti concediata.

OUG nr.96/2003 nu prevede asa ceva ... acesta se refera la concediul de de risc maternal - art.21 alin.2 din acest act normativ.
OUG 111/2010 prevede

Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Aceasta prevedere se regasea si inainte de OUG 111, doar ca pe moment nu reusesc sa gasesc textul :">
mikas a scris:

OUG 111/2010 prevede

Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Aceasta prevedere se regasea si inainte de OUG 111, doar ca pe moment nu reusesc sa gasesc textul :">

Aceasta prevedere nu exista in niciun act normativ ... era o prevedere asemantoare in CCMN dar se aplica numai in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala.

Iar OUG nr.111/2010 este aplicabila numai persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 ianuarie 2011.

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate stefan1312 stefan1312 Buna ziua am si eu nevoie de consultanta juridica pentru urmatoarea situatie: luna viitoare se implinesc cei doi ani de concediu de matenitate si ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu de crestere a copilului? molly27 molly27 Buna, Firma se afla intr-o situatie,in care este nevoit sa reduca personalul,deja a trimis cateva angajati in somaj,cu art.65(1) din C.M. Este posibil ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din cic rodicadumitru rodicadumitru Buna ziua, va rog un sfat la urmatoarea problema: Pe 17 decembrie fetita mea implineste 2 ani. 1.Care este data la care trebuyie sa depun cererea de ... (vezi toată discuția)