avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cum il salvam pe Pristanda?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cum il salvam pe Pristanda?

Toata lumea il stie pe Ghita. Care Ghita? Ei ... cum "care Ghita?" Ce, va faceti ca nu-l stiti? Pristanda! Ghita Pristanda, jandarmul orasului. Vedeti ca-l stiti!
Pristanda e atat de popular incat nici n-a deschis bine gura si lumea incepe sa rada. Insa grija lui pentru "famelia"compusa din "paispce" suflete pentru care fura, minte si-si incovoaie slugarnic spinarea e atat de etern-omeneasca si impresionanta.
Pristanda nu m-a facut niciodata sa rad. Pristanda e mincinos si las pentru ca nu poate trai altfel. Daca nu s-ar purta asa ar fi aruncat pe drumuri impreuna cu cele "paispce" suflete"de care are grija.
Nu-i asa caacum nu va mai vine sa radeti de Ghita? Cuvintele acestea despre Pristanda nu sunt ale mele ci ale d-lui George Toparceanu iar dilema lui Pristanda e una la fel de etern omeneasca: "Cinstea sau Famelia". Si trebuie sa recunoasteti ca Pristanda e om atunci cand alege sa tina la "famelia" sa in detrimentul cinstei.
Tipatescu este odios, misel si profund necinstit insa de Stefan Tipatescu nimeni nu rade. La Tipatescu lustrul manierelor ii acopera fondul de necinste si este singurul personaj din Scrisoarea pierduta care-si poate da seama de situatie.
Cu toate acestea, veti auzi infinit mai des pe unii zicand depreciativ despre cineva ca "are apucaturi de Pristanda", fara sa auziti ca satrapii locali, care sunt destui si astazi, dupa cum erau si acum 140 de ani, sunt invinuti ca se poarta ca Tipatescu. Tipatescu nu e chinuit de vreo dilema.
Il vedem pe Ghita peste tot si-l condamnam fara sa facem nimic pentru a-l ajuta pe Ghita Pristanda sa-si indrepte spinarea si sa zica: "Nu, coane Fanica, nu mai ascult de porunca matale decat daca e curat legala".

Cum il salvam oare pe Ghita, cum il eliberam de dilema lui chinuitoare?

Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:51, 18 Iulie 2011
Eu unu daca as avea 14 copii as fugi de la munca fie direct acasa, fie direct in crasma, in niciun caz nu as spiona opozitia in timpul meu liber de dupa uluci:d

Si tot Pristanda zice aparte ca l-ar aprecia pe Catavencu prefect, desi nu e obligat s-o spuna. Departe de a fi un automaton, Pristanda e si el o faptura complexa care trebuie luata ca atare.

Dandu-l afara, ii permiti sa-si foloseasca talentele considerabile fara a dauna altora, prin coruptie sau violenta (e si cam bataus ca politist).
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
eumarian, utilizator
Foarte frumoasa tema, iar intrebarea dovedeste ca cine o pune....stie ce spune!!! @u.b.i.c., bineinteles, se putea altfel!?! :)

Eu l-am indragit intotdeauna pe Pristanda, poate si pentru ca inainte de a citi textul lui Caragiale l-am vazut la tv, pe vremea cand aceasta institutie iti aducea cultura in casa, macar o data pe saptamana, deci l-am vazut interpretat de ...cumsecadele actor Marcel Anghelescu. Cum sa mai scapi de sablonul adanc imprimat de acest actor in suflet, interpretandu-l pe Pristanda? I-a urmat Banica - seniorul, care i-a adus o nota de usoara smecherie de mahala in zambetu-i larg...... Cum sa scapi de aceste sabloane?
Incep micul meu comentariu prin a remarca ca regizorii l-au inteles pe Pristanda ca pe o victima eterna si nu ca pe un pezevenghi. Toti! Toti? Toti!
Ehei, sa zicem ca ne fortam, ca ma fortez, in cazul meu, si ma uit in jur. Vad zeci de Pristandei care nu au "paispsce suflete acasa", dar care totusi tre' sa faca fata vremilor si se poarta ca si Ghita, desi nu au motive temeinice - dupa judecata mea - s-o faca..
Eu nu l-as condamna deloc pe Ghita, pentru ca Ghita suntem toti, mai mult sau mai putin. E haios sa zic despre o femeie ca ar putea fi Ghita, dar eu am vazut si femei Ghita Pristanta.
Cine are paispsce suflete acasa in mod sigur ajunge sa fie Ghita.
Cum il ajutam pe Ghita? Sa ce? Sa-si creasca progeniturile? Pai stiu si eu? Sa fie statul social rezolvarea intru cresterea demografica?
Discutam de cinste? Pardon moncher! Sa fim seriosi! Haideti sa nu ne batosim chiar asa....cand ai paispsce (tii, ce-mi place sa pronunt asa, acest numeral!!!!), paispsce suflete in batatura...iti mai arde de cinste, cand esti inconjurat zi si noapte de indiferenta si fatarnicie?
Haideti, totusi, sa-l lasam pe Pristanda in pace. Nu e rost deocamdata sa-l ajutam. Acum se descurca cum poate. Poate in viitor, maestre u.b.i.c!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2011
elga50, moderator
Pristanda are nevoie de ajutorul tuturor celor care pot sa se ridice si sa strige ceea ce lui ii este frica sa zica in soapta.

Eu unu daca as avea 14 copii as fugi de la munca fie direct acasa, fie direct in crasma, in niciun caz nu as spiona opozitia in timpul meu liber de dupa uluci

Dadada, insa d-voastra, domnule eumarian, nu ati renunta niciodata la drepturile confirmate de instantele de judecata semnand un inscris potrivnic vointei d-voastra, doar pentru ca se fac presiuni voalate de catre domnul Tipatescu, cel care acum nu-l mai tutuieste pe Ghita ci ii spune finutz: "Domnu' Ghita P., daca nu renuntti la "norma de hrana" o sa avem noi grija de d-voastra :weg: ... intelegi? Ghita intelege intotdeauna ce va sa zica domnu' Stefan T. prin "noi" si prin "intelegi?".
Ghita spioneaza pe oricine pentru ca "norma de hrana" sa ajunga la "famelia" lui numeroasa si mancacioasa. El, Ghita Pristanda, asa imbecil si terchea-berchea cum pare, a inteles "mersul lumii". Stie ca daca anticipeaza dorintele d-lui Stefan T. acesta va fi generos cu el si o sa-i lase ceea ce Ghita a castigat printr-o hotarare judecatoreasca. Ghita stie ca instanta de judecata este un artificiu util pentru ochii lumii, insa mai stie foarte exact ca puterea adevarata este la cel care da banu' ... adica la domnu' Stefan T. De aceea il slugareste. Noi (asa cred eu) , pe domnu' Tipatescu trebuie sa-l detronam pentru a-i da lui Ghita libertatea de a alege.
Raman la opinia initiala: numai Pristanda il poate salva pe Pristanda.
Daca numai unul ar fi slugarnic am putea discuta despre salvarea acestuia... Dar nu e numai unul. Nu putem face omleta fara a sparge niscaiva oua.
Vrea cineva sa ma faca sa cred ca Pristanda cere de la mine numai pentru ca-i ia Tipatescu?! Scuze, asta n-o pot crede... Asa cum zece nu cer ar putea si ceilalti o mie sa n-o faca!

Mi-s mai din topor, ase de felul meu, nu le am cu subtilitatile... Cine ar trebui sa tina dreapta coloana vertebrala a lui Ghita? Sau ce ar putea sa le fac eu - si cei ca mine - Tipatestilor pentru a-i oferi lui Ghita ce el n-are curaj sa obtina? Ce-ar putea face X si Y concret pentru ca Ghita sa se bucure de roadele luptei lui X si Y? Mai nimic... Ghita trebuie sa contribuie si el... Nu-i suficient sa vina cineva si sa-i faca ordine – el ar trebui sa si pastreze aceasta ordine...

Hai sa dea mana cu mana cei cu 10 la purtare!
Cei care au indraznit sa nu se incovoaie au infruntat singuri furtuna si... au pierdut. I-a sustinut vreun alt Ghita? Nu.

Raspunsul la intrebarea: Poate cineva sa scoata castanele din foc? e simplu: da. Pot scoate castanele din foc toti aceia care inteleg ca o ”suferinta pe termen scurt” e mai buna decat lumbago pe termen nelimitat.
Cine nu risca nu castiga.

Da, sigur, sprijin orice Pristanda - am facut-o si o voi mai face - dar sa-l vad pe Pristanda ca nu mai ”inghite” nici el; sa-l vad ca face ceea ce are de facut fara a-mi cere mie ”supliment de pericol”.
Nu-mi place sa-l vad facand un pas inapoi si sa ma lase descoperit!
Sa-mi spuna Pristanda ce-si doreste de la mine si ii voi oferi – ca sprijin, nu ca mana care-i scoate castanele din foc.

Toti ceilalti au familii - mai mult sau mai putin numeroase - si, totusi, unii au ales... riscul sacrificiului suprem pentru a obtine pentru copii un viitor mai bun. Prin comparatie, pierderea unui loc de munca... nu vreau sa scriu ce este!
Am zis!
Eu cred ca in fata banilor (mai multi, din ce in ce mai multi, ala de ce sa aiba si eu nu? etc.) orice principiu cade in lipsa de aplicare. Cine nu vrea mai mult decat are, sa ridice piatra si sa arunce-n Pristanda!

Alte discuții în legătură

Avem in romania politicieni de profesie? acei politicieni instruiti in ale politicii pe la scolile de profil. ContSters125171 ContSters125171 Daca ne uitam la foarte multi concetateni implicati in politica, indeosebi la nivel inalt, vedem ca in C.V.-ul lor, la rubrica specializare, avem directori, ... (vezi toată discuția)
Sediul otv vasi49 vasi49 la noul sediu OTV are loc un concert in cinstea eliberarii lui DAN DIACONESCU.ce parere aveti? (vezi toată discuția)
Defaimare si acuzatie de furt CristinaMaia3 CristinaMaia3 Am lucrat la un supermarket din oras pana acum doua saptamani. La angajare, seful de magazin mi-a propus ca ma angajeaza daca accept sa fur bani din vanzari cu ... (vezi toată discuția)