avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cost ridicat la mc de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cost ridicat la mc de apa

Buna ziua. Sunt proprietar din Constanta, undeva in zona Tomis Nord. In ultimile luni de zile am vazut o crestere brusca a pretului la apa (undeva intre 8 - 8.7 lei). Am intrebat administratora si mi-a spus franc ca sunt pierderi si ca trebuie sa le acoperim. Mentionez ca nu s0a facut niciun fel de citire din partea asociaitiei in ultimul an. Este imposibil sa platim 8 lei/mc de apa in conditiile in care la 3 blocuri mai incolo 1 mc de apa se plateste cu 6.2-6.5 lei. Ce sfat imi dati?
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 20:40, 30 Mai 2011
Pretul la apa nu poate fi stabilit de administrator sau indiferent de cine din asociatia de proprietari. Ei pot stabili numai consumul de apa si pierderile, asta pot sa o faca, dar nu ei stabilesc pretul la mc apa. Poate ati dorit sa ne spuneti ca a crescut mult consumul de apa si intreband pe administrator acesta v-a spus ca sunt si pierderi mari si din aceasta cauza a rezultat acest cost mare la apa, ceea ce este cu totul altceva.
Credeam ca pe la noi este cea mai scumpa apa din tara 5,4 lei/m.c pe factura clar, fara pierderi, dar aflam ca altii sunt inaintea noastra.
Oricum mesajul este alarmant atat datorita pretului de 8-8,7 lei/m.c. (poate este apa calda#-o), dar si datorita explicatiei conform careia nu se citeste consumul in ultimul an.
Pai daca tot nu se citeste consumul, acel administrator poate sa afiseze un pret de 2 lei/m.c., asa sa faca in ciuda intregii tari. Si, ca sa acopere factura, poate trece orice cantitati de apa in lista, prin incercari de la 3 la 7 la 25 de metri cubi de fiecare om sau vietate din bloc, de fiecare camera, boxa, gura de aer.... Ceva nu e in regula cu mesajul, zic eu, adica nu ne prezinta informatii mai concrete.

Pe de alta parte, dupa cum stiti am discutat de zeci de ori acest subiect al "gestionarii consumului si pretului apei".
In functie de sistemul adoptat de Comitetul executiv., pretul unitar al apei, cel afisat pe lista de plata lunara pote sa difere de cel de pe factura furnizorului.
De exemplu, unele asociatii au decis sa imparta suma totala de plata de pe factura la cantitatea de apa rezultat din citirea apometrelor din apartamente. In anumite limite (de exemplu noi aplicam aceasta dar limitat la maxim 10%, adica de la 5,4 putem ajunge la maxim 5,94 lei/m.c), acesata metoda poate fi acceptata.
Dar atunci cand diferenta nu se acopera se poate trece la repartizarea pe numar de persoane, la repartizarea pe cota indiviza (suprafata utila), sau alte metode: esalonare, compensare cu lunile urmatoare...
Am prezentat aici pe forum un model de regulament, o metodologie de gestionare a apei intr-o asociatie ce aplica 3 metode combinate.
Dar, aceste metode separat sau aplicate toate cand este nevoie pot rezolva problema numai in situatia cand se citesc apometrele din apartamente. Sigur ca niciodata nu se pot citi toate in aceeasi zi si la aceeasi ora ..., dar daca majoritatea (noi reusim sa citim cam 80% in fiecare luna), se citesc, putem avea o situatie foarte aproape de realitate, putem sa gestionam corect, sa ne autosesizam cand apar pierderi si sa ne alarmam, sa incercam a depista cauzele...
Pretul apei in cele 5 judete RAJA (Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov si Dambovita) nu s-a modificat.
Este posibil sa fi avut pierderi in luna respectiva si acele pierderi au dus la formarea unui nou pret in cazul in care se distribuie proportional cu consumul.
Dar asa cum v-a spus dl moderator Adriantot nu cred ca cunosteti datele problemei.Cum sa nu fi citit de 1 an de zile.??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pret mc apa rece dan_alex dan_alex Buna seara. Dintre cei care sunt administratori la blocuri in Bucuresti daca imi poate spune si mie cineva care este pretul unui metru cub de apa rece pe care ... (vezi toată discuția)
Calcul cpi pierderi apa ContSters189595 ContSters189595 1) Cum se calculeaza mai exact pierderile de apa pe CPI? am 72 mc apa rece +calda pierdere. supraf utila apt = 42.82; mc apa= 5.8; consum declarat 333; ... (vezi toată discuția)