avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Studiul de Drept
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Studiul de Drept

Buna tuturor,

Am vrut sa va intreb ceva in legatura cu studiul de Drept. Am 26 de ani, sunt absolvent al Facultatii de Stiinte Politice din Cluj , catedra Comunicare si Relatii Publice. Am ramas foarte dezamagit de facultatea respectiva din pricina asimetriei dintre partea teoretica a studiilor si partea practica, cu alte cuvinte aceasta facultatea este o iluzie in care se complac multi studenti cu o placere morbida. Am facut stagiul militar in strainatate, dar totusi simt in spatele cerebelului un oarecare impuls din partea "albastra" a vietii, adica justitia. De mic copil am avut inclinatii inspre acest domeniu, in special latura magistraturii, insa din pacate nu l-am urmat. Am vrut sa intreb asadar, pe cei deja consacrati in lumea Dreptului si pe veteranii forumului, daca mai merita la varsta mea sa incep studiul de Drept?
Cel mai recent răspuns: Ulpianus , utilizator 20:19, 8 Iunie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
E greu la Drept? Ma refer in special la volumul de munca care este impus si exigenta examenelor.

E greu la Drept? Ma refer in special la volumul de munca care este impus si exigenta examenelor


Nivelul de dificultate e o variabila influentata de mai multi factori. Studentul e cel care decide cat de "greu" sa-i fie la facultate: prin timpul alocat studiului, prin participarea sau nu la cursuri si seminarii, prin pasiunea sau distantarea fata de obiectul studiului si nu in ultimul rand prin gradul de inteligenta.
Pentru unii s-ar putea sa fie greu si interesant, pentru altii greu si doar atat. Daca esti atras de domeniul dreptului, cu siguranta ca vei trece mai usor prin facultate.
E dificil de trasat o parere obiectiva despre volumul de munca si dificultatea examenelor la Drept, dar e cert ca, dincolo de aspectul subiectiv, de raportarea fiecarui student la acest domeniu, ramane una dintre facultatile relativ dificile.
Cineva care aspira la magistratura sau avocatura trebuie sa se pregateasca serios in timpul facultatii. Studiul individual e baza, dincolo de cursuri si seminarii. In ce priveste volumul de munca, acesta e variabil, in functie de disciplina si de cat vrea studentul sa studieze. De regula, un curs de drept are de la 450-500 de pagini in sus, dar mai ales la materiile de baza (civil, penal si proceduri) trebuie lecturate lucrarile mai multor autori, pentru ca exista extrem de multe controverse in doctrina si practica judiciara. Fireste, in afara de cursuri trebuie citita si legislatia relevanta.
Deci, fiecare decide daca sa-i fie mai greu sau mai usor in timpul facultatii.
Imanent a scris, in alt topic, pe care il voi sterge:
Care este considerata cea mai buna facultate de drept din tara?

bogdan27 a raspuns:
Cei mai multi magistrati vin de la Facultatea de Drept din Bucuresti...cred ca nu gresesc. Deci, probabil ca asta e cea mai buna

Valentinian a raspuns:
Pentru a afla care este cea mai bună facultate de drept, cred că ar fi imperios necesară o analiză a câtorva aspecte, precum:
- care este cea mai bună facultate de drept pentru mine
[editat]
- ce fel de student sunt eu
- ce fel de profesori voi avea [editat]
- ce vreau să devin în viaţă
- părinţii: cu sau fără ei
- jobul: cu sau fără el
- există loc pe piaţă pentru ceea ce vreau eu să devin?
PS: Bineînţeles, acestea sunt sfaturi aiurea, dacă mă gândeam aşa înainte să aleg facultatea, probabil aş fi terminat şcoala de maiştri
:)

Imanent a scris:
@ Valentinian

- nu stiu care este cea mai buna fac de drept, tocmai de aceea am intrebat
- idem
- sunt un student capabil sa fac fata oricarui volum de munca pretins
- daca ma inscriu la fac de drept din cadrul UBB (Cluj Napoca), voi avea parte de profesori competenti, asta cel putin din cate am auzit eu
- daca dau la drept, vreau sa urmez o cariera in magistratura, procuratura ar fi preferabil
- fara ajutorul parintilor
- cu job, mai exact propria mea afacere
- din cate am auzit, exista loc pe piata pentru mai multi magistrati
Cate dileme...oare acolo sunt profesori buni, sau dincolo?
Esti motivat, ai capacitate, si chef de munca? O sa poti invata si singur, fara sa iti mai pui intrebari de genul: oare daca eram la alta facultate, nu gaseam profesori mai buni?

Alte discuții în legătură

Despre avocati maria20 maria20 Buna!Sunt studenta la drept. As dorit sa-mi spuneti care sunt pasii pentru a ajunge magistrat.Ce trebuie sa mai fac pe langa perioada de stagiatura de 2 ani , ... (vezi toată discuția)
Cum pot deveni judecator? maryandry maryandry Buna ziua Sunt absolventa a facultatii de drept si nu stiu care sunt urmatorii pasi pentru a deveni judecator. Stiu ca se da un examen de barou , dar ... (vezi toată discuția)
Ce presupune masterul in cariera judiciara? sbdcl sbdcl ce presupune masterul in cariera judiciara mai exact?mersi (vezi toată discuția)