Magda Staicu a scris:
Privitor la cele doua alineate , am urmatoarele opinii :
- alin 5 - fiind vorba de decizie scrisa a angajatorului, zic ca este vorba de unul din salariatii acestuia , care primeste sa sarcina sa completeze si sa transmita registrul .Nu este necesara pregatirea ca specialist in resurse umane a acestuia , poate fi orice salariat .In cazul asociatului unic, el insusi avand calitate de salariat , cu siguranta ca va putea sa transmita regsitrul , deci nu va avea nevoie de o alta persoana .
- alin 6 - aici avem a face cu un serviciu externalizat . Pot sa existe persoane , specializate conform legii ( adica persoane care au calitate de inspector resurse umane dobandita in urma unui curs +examen , deci cu atestat ) care lucreaza ca persoane autorizate in domeniul resurse umane .
In acest caz , angajatorii vor indeplini procedura de anuntare a ITM-ului ca au serviciu resurse umane externalizat . Aici sunt de facut doua precizari importante :una se refera la obligatia respectarii art 20 alin 5 din legea 677/2001 , adica , citez :
"(5)Efectuarea prelucrărilor prin persoane împuternicite trebuie să se desfăşoare în baza unui contract încheiat în formă scrisă, care va cuprinde în mod obligatoriu:
a)obligaţia persoanei împuternicite de a acţiona doar în baza instrucţiunilor primite de la operator;
b)faptul că îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) revine şi persoanei împuternicite."
alin 1 amintit la lit b )
(1)Prezenta lege are ca scop garantarea şi protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice, în special a dreptului la viaţa intimă, familială şi privată, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.
---- cu alte cuvinte , cred ca va fi vorba de un angajament de nedivulgare a datelor personale ale salariatilor catre terti ---
Cea de a doua precizare , se refera faptul ca registrul se pastreaza la sediul angajatorului, conform art 7 , cu alte cuvinte , in cazul externalizarii serviciului, registrul nu se va gasi la sediul prestatorului inregistrat ci acesta se va deplasa , ori de cate ori va fi necesar la sediul angajatoului , in vederea completarii si transmiterii registrului .
De fapt, aceasta din urma este contraventie , care se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 1000 lei .
Si neanuntarea itm-ului cu privire la externalizarea serviciului este contraventie , cu amenda de la 2000 la 5000 lei .
Cele de mai sus sunt interpretari personale ale hg 500. Este probabil ( asa cum experienta ne-a aratat in ultimii ani ) ca normele , atunci cand vor aparea ele , sa nuanteze prevederile din hg 500 .
cu respect stimata doamna unde face referire ca daca externelizezi esti obligat sa pastrezi reviaslul tot la angajator cand majoritatea nu au soft! daca sunteti amabila sa ne raspundeti sunt putin confunz de unde a ti dedus ori e externelizat ori e intern!!!! va rog sa va mai ganditi.
NU am inteles de ce trebuie sa se deplaseseze la sediu angajatorului cand orice serviciu externelizat conform legii lucreaza cu mijloace tehnice propri, nu inteleg rationamentul dvs. in rest e salariat-activitate dependenta sau de secretariat....