avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Publicare fotografii fara drept
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Publicare fotografii fara drept

Buna ziua,

Spuneti-mi, va rog ce se poate face in urmatoarea situatie:

Prietenei mele i-au fost facute niste poze profesionale de catre o persoana, cu scopul de a-i fi date ei.

Persoana respectiva a publicat pozele pe blogul sau si pe alte site-uri fara acordul prietenei mele.

Este vorba despre dreptul la proprietate intelectuala?

La rugamintile ei, respectivul a refuzat sa stearga pozele, sustinand ca "este arta lui"

Se poate depune o plangere sustinuta de o actiune in pretentii in instanta?

Din cate am inteles, respectivul se invarte intr-un cerc dubios de persoane narcomane, fapt care determina oarece retineri din partea noastra, generate pe fondul unei frici intemeiate.

Spuneti-mi, va rog cum se poate rezolva aceasta situatie si care sunt sansele de reusita?

Multumesc anticipat,

Cu stima,

Emanuel Dumitru
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 02:14, 11 Iunie 2011
Din Legea 8/1996 privind dreptul de autor [ link extern ]

Art. 88. (1) Utilizarea unei opere care contine un portret necesita consimtamantul persoanei reprezentate in acest portret. Autorul, proprietarul sau posesorul acesteia nu are dreptul sa o reproduca sau sa o utilizeze fara consimtamantul persoanei reprezentate sau al succesorilor acesteia, timp de 20 de ani dupa moartea sa.
(2) In lipsa unei clauze contrare, consimtamantul nu este necesar daca persoana reprezentata in portret este de profesie model sau a primit o remuneratie pentru a poza.

Daca nu se incadreaza la alin 2, prietena dumneavoastra este pe deplin indreptatita. Incalcarea art. 88 constituie contraventie sanctionata cu amenda intre 3.000 si 30.000 de lei, cf. art. 139^2 din lege, constatata de Politie cf. art. 139^5 alin.2. In temeiul art. 139 din lege va puteti si adresa justitiei pentru indepartarea pozelor si acordarea de despagubiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fotografia care ma reprezinta poate fi postata pe facebook doar pentru ca a fost facuta cand eram in public? doloresz doloresz Nu am cont pe facebook si am fost surprinsa cand de la un prieten am primit un link unde am aparut pe o poza (tip portret). Am cautat fotograful prin email si ... (vezi toată discuția)
Fotografiile mele sunt folosite pe un website fara acordul meu scris corinadi corinadi fotografiile mele sunt folosite pe un website fara acordul meu scris cel care a facut siteul respectiv refuza sa le stearga ba mai mult facand referire la ... (vezi toată discuția)
Drepturile de autor asupra fotografiilor Ralu0108 Ralu0108 Am facut 3 sedinte foto la acelasi fotograf, la diferite intervale de timp, ultima sedinta continand si poze nud. Nu am senmat nici un contract cu ... (vezi toată discuția)