avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL cu administrator fara salariu
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL cu administrator fara salariu

Buna ziua,

Am o nelamurire. Vreau sa deschid un SRL in care eu sunt asociat cu alta persoana si vom mai angaja un administrator si 2 tehnicieni.
Eu ma voi ocupa de intocmirea de proiecte tehnice, iar asociatul meu de vanzari.
Daca realizam aceste actiuni, trebuie sa ne trecem ca angajati? Daca este obligatoriu sa fim si angajati, putem sa fim angajati fara salariu? Adica sa ne facem fiecare treaba si sa ne luam banii doar din profit.

In plus, persoana cu care am vorbit pentru postul de administrator nu doreste salariu, cel putin la inceput, pana punem firma pe picioare. Pot sa angajez administrator fara salariu?

In concluzie, vreau sa platesc salariile doar pentru cei 2 tehnicieni (cel putin in primele luni)

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dana Oancea , Consilier juridic 07:59, 27 Iunie 2011
Raportat la prevederile Legii nr. 31/1990 eu consider ca este un abuz al ITM. Administratorul poate fii remunerat sau neremunerat. Iar din punct de vedere al cuantumului indemnizatiei la fel este discutabil, pot fii 100 lei/luna sau 10.000 lei luna.
In Constanta nu am intalnit astfel de situatii, respectiv sa impuna ITM remunerarea administratorilor.
Asadar, am inteles ca in calitate de asociat pot sa desfasor activitati in cadrul companiei fara sa ma trec si ca angajat al acesteia. Adica, pe scurt, nu vreau sa fiu un asociat care sa stea sa se uite la angajati cum muncesc, dar nici nu vreau salariu.

Insa, pana la urma tot nelamurit sunt in legatura cu partea cu administratorul. Inteleg ca nu exista o legislatie prea clara referitoare la subiectul asta?

Repet: ceea ce vreau eu sa stiu este daca pot sa am un administrator al firmei, angajat in firma, dar fara salariu. Mai exact, contract de munca dar cu salariu 0.
Mai exact, pentru a nu-l plati, administratorului nu-i faceti CIM, ci il numiti ori prin statut - la infiintare, ori prin hotarare AGA - ulterior.
Nu inteleg de ce nu doriti ca firma sa fie administrata de catre unul sau ambii asociati?
Codul civil spune clar ca acest contract de mandatare este fara plata, daca nu se precizeaza altfel.

Legea 31 90 actualizata, Art 137 (3)
Pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca . In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului.

Deci nu este contract de munca, nu se poate plati salariu,.

[ link extern ]
Link cu referire la Legea 441/2006

Din nou: nu este contract de munca este contract de administrare (mandate)
Si legea precizeaza efectele modificării regimului juridic al raporturilor între administratori/directori şi societatea comercială pe acţiuni si anume ca admistratorii urmeaza sa plateasca impozit si asigurarile sociale avand ca baza de calcul un venit de cel putin ¼ din venitul mediu brut.

Nici aceasta lege nu spune ca administratorul trebuie platit, doar impune plata unui impozit si a asigurarilor sociale minime/forfetare.
Un bir illegal intru-cat daca nu realizezi un venit nu poti fi obligat la plata de impozit sau alte taxe.

Deci pentru societatile pe actiuni nu se mai poate (partial) aplica codul civil, legea precizeaza altceva Legea!!

Daca cei de la finante sau ITM sustin altceva atunci trebuie sa arate clar in baza carei legi, hotarari, ordonante, se impune retribuirea administratorului la SRL fie ca salariat fie ca si prestator de servicii.

La fel a fost mai tarziu si cu impozitul minim obligatoriu pentru firma. Indiferent cata pierdere aveai, aveai de platit impozit.
Dar cel putin a existat o lege si pentru SA care reglementeaza situatia, la fel ca si pentru impozitul forfetar. Si unde-i lege (chiar proasta sau anticonstitutionala) nu-i tocmeala. Dar pentru SRL?

Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2011
kappauser, utilizator
Puteti sa incheiati un Contract de voluntariat.
Acesta este de fapt o conventie cu titlui gratuit.
Cititi Legea nr.195/20.04.2001 -Legea Voluntariatului.

Alte discuții în legătură

Administrator salariat deacroxana deacroxana Am urmatoarea situatie: X este asociat unic la o firma. In actul constitutiv se mentioneaza urmatoarele: \"conducerea societatii este efectuata de catre ... (vezi toată discuția)
Remuneratie si contributii administrator srl irinuka2005 irinuka2005 VA ROG SA-MI SPUNETI...MOMENTAN ADMINISTRATORUL UNUI SRL CU DOI ASOCIATI ESTE INCADRAT FARA REMUNERATIE: INTREBARE 1-DACA DORESC SA PUN SI REMUNERATIE CARE ... (vezi toată discuția)
Asociat si administrator unic elflo elflo Cu riscul de a intreba ceva ce a mai fost discutat, va rog totusi sa ma lamuriti si pe mine la urmatoarea problema: Pentru administratorul unic intr-un SRL in ... (vezi toată discuția)