avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA facturare catre SUA-Cu TVA sau fara?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

facturare catre SUA-Cu TVA sau fara?

Am efectuat un transport de marfa pe ruta Ungaria - Romania, firma noastra fiind din Romania si platitoare de TVA. Clientul care ne-a emis aceasta comanda este o firma din SUA. Cum emitem factura de servicii catre aceasta firma?
c_barta

de ce spui ca transportul este impozabil in Ungaria? E o chestiune de feeling sau ai dedus asta din prevederile art. 133 din Codul Fiscal? Daca da, unde mai exact?
Problema este ca eu nu stiu daca bunurile transportate de noi sunt ale firmei din USA. Dar comanda pentru transport a venit de la ei. Factura, de asemeni a fost achitata de catre ei.Eu mai stiu si ca au un cont deschis la o banca in Ungaria, dar nu stiu daca sunt inregistrati in scopuri de TVA acolo. Actele le-au fost trimise electronic. Comanda lor catre noi, a fost facuta electronic si cu semnatura electronica.:O Pe CMR expeditorul este o firma din Olanda, iar destinatarul, ofirma din Romania #-o. Transportul, asa cum am mai spus, a fost efectuat pe ruta Ungaria-Romania.
In cazul in care beneficiarul este o persoana neimpozabila (dpdv TVA) locul prestarii unui transport intracomunitar este locul de plecare conform CF art.133 alin 5) lit c.

Firma din SUA nu este inregistrat in scopuri de TVA in UE, deci, dupa parerea mea, se considera persoana neimpozabila in UE .... stiu, stiu... teoria este un pic fortata B-)
In cazul prezentat de oanalumi, locul de plecare este HU, ca urmare, este impozabila in HU.

Eu personal am avut un caz similar cu un client din Turcia, insa inainte de 2010. (atunci locul de prestare era clar definit ca locul de plecare a transportului, exceptie era daca beneficiarul ti-a furnizat cod de TVA) Imi aduc aminte, ca dupa multe discutii cu diversi experti contabili si auditori, am ajuns la concluzia ca, in cazul in care dorim sa colaboram cu ei, trebuie sa ne inregistram in scop de TVA in tara de plecare a marfurilor. Bineinteles, cand am sunat la asistenta contribuabili, au raspuns repede ca se impoziteaza in RO. :D
Deci, mare atentie, din cauza lipsei de legislatie pe acest subiect, cei de la ANAF vor interpreta legea in favoarea lor. :hammer:
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
Cs B, Contabil
@oanalumi: este posibil ca marfa a venit din SUA, s-a facut importul in Olanda, dupa care s-a transportat in Romania.
In acest caz, daca puteti face rost de acte care sa dovedeasca ca acest transport este legat direct de un import de bunuri, operatiunea este scutita cf. art 143 alin1) lit.d). Actele doveditoare pot fi declaratia de export din SUA sau declaratia de import din NL pe care destinatia finala a marfii este RO (preferabil firma la care ati descarcat).
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
Cs B, Contabil
Potrivit art. 127 alin. 1 din Codul Fiscal, "Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.
(2) În sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor comercianţilor sau prestatorilor de servicii, ..."

In consecinta, persoana impozabila nu inseamna neaparat persoana inregistrata in scopuri de TVA, ci inseamna o persoana care desfasoara activitate economica. Prin urmare, firma din SUA este persoana impozabila!

Potrivit alin. 12 din Normelor de aplicare a art. 133 din Codul Fiscal, "Pentru alte servicii ...prestate de o persoană impozabilă stabilită în România către o persoană impozabilă stabilită în afara Comunității și care intră sub incidența art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, locul prestării nu este considerat a fi în România, dacă prestatorul poate face dovada că beneficiarul este o persoană impozabilă și că este stabilit în afara Comunității. În acest scop prestatorul trebuie să obțină suficiente dovezi de la clientul său care să demonstreze că este o persoană impozabilă. Aceste dovezi pot consta în codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului care este stabilit în țări terțe care aplică TVA sau un alt cod de înregistrare similar care identifică persoana impozabilă, atribuit beneficiarului de țara în care este stabilit, însoțite de alte informații relevante, cum sunt materiale printate de pe un website care confirmă statutul de persoană impozabilă al beneficiarului, informații obținute de la autoritatea fiscală din țara beneficiarului care confirmă că acesta este o persoană impozabilă, formularul de comandă al beneficiarului care conține adresa sediului activității economice și codul de înregistrare comercială sau informații printate de pe website-ul beneficiarului din care să rezulte că acesta efectuează o activitate economică."

Prin urmare, daca puteti face dovada faptului de mai sus (ca firma din SUA este persoana impozabila) atunci facturati fara TVA.

Alte discuții în legătură

Facturare servicii intracomunitare STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua Societate neplatitoare de tva, neinscrisa in Registrul Operatorilor intracomunitari factureaza servicii la o societate din UE (societatea ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar bobotan bobotan Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii in afara comunitatii Unga Maria Unga Maria Societatea noastra a incheiat un contract de prestari servicii cu o firma din Israel, ( obiectul contractului constand in trimiterea de personal in Israel, ... (vezi toată discuția)