avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire datorie sot decedat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire datorie sot decedat?

Va rog sa ma ajutati!Tatal meu a decedat in 2009 si de atunci o tot suna pe mama de la o frima de recuperari cum ca tata ar fi avut ceva card de credit si nu a platit....nu e vorba de o suma mare dar ei sustin ca mama ar trebui sa achite datoria respectiva....ce spune legea in acest caz?Ce ar trebui sa facem?Preoblema e ca am solicitat contractul incehiat cu banca si firma respectiva de recuperari refuza sa ni-l trimita...numai daca mergem personal acolo cu certficatul de deces al tatalui meu.Acest certificat a fost solicitat in nenumarate randuri de firma de recuperari, dar am refuzat sa il trimit...
Ce e de facut?
:((

Va multuesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 14:01, 19 Iunie 2011
dvs si mama dvs sunteti mostenitoare atat asupra activului dar si a a pasivului succesoral. datoria intra la pasivul succesoral. daca succesiunea dupa tatal dvs nu a fost dezbatuta nu sunteti obligate sa platiti acel debit.
Cu ce a garantat acoperirea creditului tatal Dvs ? Asigurare de viata , bunuri mobile sau imobile sau cu statutul de angajat ? Primele 3 acopera datoria ramasa , ultimul insa nu . Si aici intervine problema de succesiune . Daca nu-i dezbatuta , nu aveti nici o obligatie .
Observ uimit ca o singura persoana a adus in discutie acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar, desi s-au enuntat opinii de specialitate. Aceasta ar fi intr-adevar cea mai buna solutie in cazul d-voastra. Acceptarea sub beneficiu de inventar presupune ca d-voastra acceptati mostenirea tatalui, sub rezerva stingerii pasivului in limita activului succesoral. In situatia in care datoria mostenita este mai mare decat mostenirea in sine, nu puteti fi obligata sa platiti din averea personala.
Desigur aveti si "portita" prescriptiei extinctive, insa puteti sta in expectativa pana cand se implineste termenul de 3 ani. Merita efortul suma datorata?
Consultati un avocat specializat in materie succesorala. Acceptarea sub beneficiu de inventar a mai fost dezbatuta pe forum www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
Radu Lupascu, Practician in insolventa
la 2 ani de la deces..nu mai esti in termen sa optezi.. cum ai dori... ori esti strain si ramai asa fata de mostenire, ori deja e acceptata tacit
Eu n-as plati nimic , ptr ca nu vad de ce as face din oficiu dupa 2 ani . Daca o sa fiti obligati prin instanta , dupa ce veti fi dat in judecata de catre banca sau recuperatori atunci DA , altfel NU .
Rabdare sa aveti ptr ca altfel nu aveti nici o obligatie fara succesiune .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut la banca,persoana decedata rodica-cris rodica-cris BUNA ZIUA! TATAL MEU A LUAT UN IMPRUMUT DE LA BANCA IAR DUPA 4 ANI A DECEDAT CONTRACTUL L-A SEMNAT DOAR TATAL MEU.MAMA NU LUCREAZA SI VREAU SA STIU CE SE ... (vezi toată discuția)
"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Creditul , mostenire? Adina36 Adina36 Buna ziua...Mama a decedat si la acea data avea un credit...Acest credit era fara giranti si asigurat...Desi am dus la banca certificatul de deces , dupa 1 an ... (vezi toată discuția)