Îmi place deseori sa calatoresc prin locuri unde "mâna omului nu prea pune piciorul". :P
În scopuri utilitare, port uzual în rucsac un cutit de supravietuire ("survival knife"), de care ma folosesc mereu.
În plus, în portbagaj mai las de obicei un kukri nepalez, pe care îl folosesc în scop de topor sau machete (defrisarea unui loc de cort, taierea lemnelor de foc, etc.)
Pentru mine sunt niste simple unelte (se pot transforma în arme poate doar în cazul contactului fizic si direct cu un urs enervat, deci s'ar putea interpreta ca o legitima aparare :)) ).
Întrebarea mea ar fi: în ce masura pot avea probleme cu politia? Si daca da, de ce...?
Practic, orice obiect suficient de dur poate fi transformat în arma alba (cheile de la casa, cartea de credit, levierul de desfacut suruburile de la roata, lantul de la bicicleta, un ciob de pe jos, etc. etc. etc.)
Asadar - unde începe si unde se sfârseste clasificarea unui obiect în categoria armelor albe...?
Oare taietorii de lemne care merg cu toporul pe umar prin padure pot fi inculpati pentru port ilegal de arma alba...?
Multumesc anticipat pt. raspunsurile Dvs. pertinente.
Din Legea nr. 295/2004 (modificata) privind regimul armelor si al munitiilor (modif art 2):
arma alba - acel obiect sau dispozitiv ce poate pune in pericol sanatatea ori integritatea corporala a persoanelor prin lovire, taiere, impungere, cum ar fi: baionete, sabii, spade, florete, pumnale, cutite, sisuri, boxuri, castete, arbalete, arcuri, bate, maciuci si bastoane telescopice;
arme albe cu lama - arma care indeplineste urmatoarele criterii: a) lama este fie solidara cu manerul, fie echipata cu un sistem ce ii permite sa faca corp comun cu manerul sau; b) are tais dublu pe toata lungimea sa; c) lungimea este mai mare de 15 cm; d) latimea este mai mare sau egala cu 0,4 cm; e) are un maner prevazut cu garda.
Extras din Legea 61/1991: Art.11 - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, urmat. fapte: portul, fara drept (legitimatia de practicant va confera "dreptul” de a o avea asupra dv – in conditiile mentionate), in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere sau lovire (...)
Se vor plati taxe vamale – si puteti avea surpriza ca aceste taxe sa depaseasca suma care e mentionata pe site-ul respectiv... Ar fi mai convenabil sa cumparati de pe site-uri autohtone, precum kastana.ro, sau din Ungaria (.hu). Alt dezavantaj al achizitionarii de pe site-uri americane: limitarea dimensiunii pachetelor (daca sabia va fi prost ambalata poate suferi daune pana sa ajunga la destinatar).
Aveti dreptul sa o comandati si sa o purtati la dv (avand si legitimatia clubului unde practicati), dar nu ostentativ. Nu aveti dreptul sa o purtati in masina atunci cand nu mergeti si/sau veniti la/de la clubul unde practicati. Cand o aveti asupra dv (numai cand va deplasati in trafic) trebuie sa fie in husa sau in cutie...
Legea sanctioneaza portul armelor albe si nu detinerea lor (un cutit de bucatarie sau sabie in cazul de fata nu iti interzice nimeni sa ai dar e interzis sa o ai la tine pe strada, in restaurante etc.)... daca circuli cu masina ar fi preferabil sa o ai in husa si in portbagaj nu la indemana...
Precizez înainte de toate ca raspunsul meu nu este cel al unui expert în domeniul legislativ (de altfel, am deschis acest thread speranta ca voi afla mai multe despre subiect - deocamdata nu as putea spune ca am o parere extrem de clara - probabil din cauza imperfectiunilor legilor actualmente în vigoare).
Asadar, în cazul ca doresti sa ai o katana realizata dupa tehnicile traditionale japoneze, adica multi-stratificata, cu hamon real si nu obtinut prin acid etching, full tang, ...si altele (nu consider necesar sa intram acum în detaliu în subiectul Nihon-To), ti-as recomanda sa te adresezi unei firme din EU, mai precis Germania, si anume Last Legend.
Daca doresti detalii, te rog sa ma cauti în private. Desigur, poti da un Google search dupa numele firmei, ai sa vezi mai multe detalii. Eu o sa iau în urmatoarele luni un set Yashima (sori mic, battle blade, 8192 folds, cryo tempering etc.), katana & wakizashi.
Teoretic nu ar trebui sa ai niciun fel de probleme în a cumpara în Romania, chiar si prin Internet, o asemenea katana sau/si wakizashi-ul aferent.
Totul e sa nu le utilizezi sau sa le porti în conditii care ar contraveni legilor în vigoare.
În Franta, de exemplu, poti sa porti cu tine o katana daca e ambalata într-o geanta si daca ai o legitimatie de club sportiv în domeniu (de ex. Iai), chiar si în metrou.
Atentie mare la modul de expediere, as recomanda evitarea Postei Române - cere o expediere prin TNT sau la limita UPS.
Multumesc pentru raspunsuri. Deci concluzia este ca nu-mi trebuie nici o "hartie" pt a putea achizitiona o arma alba din strainatate?
Unui amic i s-a cerut asa ceva la vama (la posta)......nu vreau sa deschid o discutie despre functionarul roman....vreau doar sa ma asigur ca daca exista discutii sa nu vorbesc (sustin) prostii.
adimsr,
Nu e nevoie de o hartie prin care sa vi se confere dreptul de a detine o arma alba. Si, cum o poti detine daca nu o cumperi? Ca o cumperi din magazin sau "vine" in colet de peste mari si tzari nu mai are importanta – cat timp respectati legea. Doar n-o s-o despachetati la oficiul postal si-o sa plecati fluturand-o deasupra capului!
De la cine a trebuit amicul dv sa obtina o "hartie”? Cred ca e interesant de stiut acest aspect...
Naganori,
Nu doar in Franta, ci si in RO poti purta cu tine katana "ambalata” – in metrou, in autobuz etc s.a.m.d – daca ai si o legitimatie aferenta, de la clubul unde practici (desi, nici n-ar fi nevoie, ca tare bine poate parea... undita, cand e in husa).
In plus, ce e de neinteles in privinta legislatiei? E interzis a purta o arma (fie ea chiar "alba") fara drept. Legitimatia emisa de un club autorizat confera dreptul de a purta arma alba, dar nu la discoteca, de ex, sau la un miting (vedeti ce mai zice legea).
Asa, de dragul discutiei...
Americanii nu vor trimite coletul prin Posta Romana! De ce nu ar alege FedEx, care (vorbeste lumea!) e in negocieri pt preluarea "olandezei” TNT?