avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de creanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de creanta

Buna seara. As dori si eu o informatie daca se poate.
Mama mea poate dobandi drept de creanta asupra unor bunuri achizitonate in rate de catre tatal meu care a decedat si sunt pe numele lui contractele de credit, avand in vedere ca ne aflam atat eu cat si mama mea intr-un partaj succesoral cu alti doi mostenitori dintr-o alta casatorie a tatalui meu? Mentionez ca aceste bunuri au fost dobandite in timpul concubinajului lor de 20 de ani.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 23:53, 26 Iunie 2011
Inteleg ca mama dvs. nu a fost sotia tatalui. In aceste conditii, ea nu are drept sa il mosteneasca, in schimb poate invoca in mod valabil existenta unei contributii proprii la dobandirea bunurilor pe care tatal le-a cumparat sub durata convietuirii. Aceasta contributie, daca o poate dovedi, ii confera un drept de creanta asupra mostenirii - ea devine creditor al mostenirii si se poate indrepta impotriva oricarui mostenitor proportional cu cota-parte care ii revine.
Astfel, daca dreptul ei de creanta este stabilit prin sentinta judecatoreasca la 30,000 lei si sunteti 3 copii mostenitori ai defunctului, in cote egale, va va putea urmari pe fiecare dintre voi pentru cate 1/3 din datorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre relatia de concubinaj virginia25 virginia25 Buna ziua! As dori sa stiu daca o relatie de concubinaj este recunoscuta legala,protejata in vreun fel si daca la decesul unuia dintre parteneri cel ramas in ... (vezi toată discuția)
Mostenire concubina?? raduonline raduonline Salut am o nelamurire. Daca am trait in concubinaj cu o doamna vreo zece ani am si un copil de la ea, dupa care m-am despartit de ea. Am cunoscut o alta femeie ... (vezi toată discuția)
Mostenim datoriile dobandite prin hotarare judecatoreasca,chiar daca nu s a dezbatut mostenirea? Ruxandruta Ruxandruta Daca tatal a decedat si s a pronuntat hotararea judecatoreasca dupa moartea sa,iar mostenirea nu a fost dezbatuta,copiii mostenesc datoriile rezultate din ... (vezi toată discuția)