Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Va rog, raspuns.

Buna seara.
Parintii mei au vandut casa parinteasca fratelui meu prin contract de vanzare- cumparare, in care ei au uzufruct viager. Numai mama mai este in viata.
Poate fi vanduta casa fara acceptul ei ???
Multumesc pentru raspunsuri.
Precizez ca fratele vrea sa vrea ori sa introduca in contract ca coproprietar pe sotia sa, ori sa vanda casa.
s-o faca coproprietar pe sotia sa #-o, ar trebui sa-i doneze o cota si nu poate fara acordul mamei sau fara ca aceasta sa renunte la dreptul de uzufruct.
la fel, pt a vinde casa sau o cota din aceasta
Inca o intrebare, va rog frumos :
in conditiile descrise mai sus casa paote fi ipotecata, deasemenea,
fara acordul mamei?
Nuda proprietate se poate instraina fara acodul uzufructuarului, doar ca uzufructul nu va inceta, ci noii proprietari sunt obligati sa il respecte. Vor cumpara o casa cu suflet, cum se spune.
Deci e foarte posibil fara nici un acord al mamei, doar cumparatorul sa fie de acord.

Despre ipoteca in schimb, ma indoiesc ca va fi de acord banca. Daca e, aceleasi conditii ca mai sus ( fara acordul uzufructuarului).

In ambele situatii, daca este si uzufructuarul de acord, cu atat mai bine, el poate renunta la uzufruct, prin declaratie notariala sau daca banca/cumparatorul este de acord sa ipotecheze/cumpere fara ca el sa renunte, iarasi bine, dar ma indoiesc.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Sunt ingrijorata de soarta mamei, sunt departe de ea si stiu situatia doar din spusele ei.
Imbunatatirile aduse casei parintesti de fratele meu impreuna cu sotia sa, pot modifica termenii contractului de vanzare -cumparare initial?
Impieteaza uzufructul viager al mamei?

Alte discuții în legătură

Contract v-c pe nume copil major MoP MoP Buna ziua. Dorim sa achizitionam o casa direct pe numele copilului major. Putem face acest lucru stipuland in contract uzufruct\\/ habitat viager (nu ... (vezi toată discuția)
Sarcini pe cf hanibal hanibal Daca pe un CF al unui apartament este notat la sarcini un uzufruct viager, iar nudul proprietar doreste sa ipotecheze acest aparatament este obligatoriu ... (vezi toată discuția)
Mosteniri. ce inseamna dreptul de uzufruct viager? lacryg lacryg Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei?? Se ... (vezi toată discuția)