avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Poate fi partea vatamata obligata sa mearga la IML?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Poate fi partea vatamata obligata sa mearga la IML?

Intrebarea este valabila pentru orice vatamare corporala...dar in cazul meu este urmatoarea situatie:
Accident rutier:
4 victime:
1. vinovatul...
2. 50 de zile ingrijiri medicale de la IML, a declarat ca nu depune plangere = rezolvat
3. taieturi pe fata = cicatrici - posibila slutire - nu a mers inca la IML - 14 zile internare
4. 3 coaste rupte - nu reprezinta un pericol, picior rupt cu 2 interventii chirurgicale - posibil sa depaseasca 60 de zile de ingrijiri medicale - 17 zile internare

Ne-am inteles. O sa dea si declaratie la notar si la politie ca nu depune plangere.
Pericolul vine de la IML. Sa nu se dea slutire sau peste 60 de zile de ingriiri medicale. :(
Legislatia penala o stiu(zile de ingrijiri, pedepse etc)....dar eu doresc niste raspunsuri legate de practica privitoare la IML:

CE SE INTAMPLA DACA PARTEA VATAMATA REFUZA SA MEARGA LA IML SI DECLARA LA POLITIE CA NU DORESTE EXAMINAREA MEDICULUI LEGIST ????

POATE FI OBLIGATA PARTEA VATAMATA SA SE PREZINTE LA IML ????

Va multumesc! =D>
Cel mai recent răspuns: catalin05 , utilizator 20:29, 4 August 2008
Bun...ti-am inteles punctul de vedere...
Dar Cpp enumera clar si limitativ cazurile in care invinuitul/inculpatul poate fi obligat sa se supuna unei expertize...
In art 117 Cpp nu se vorbeste nici de vatamare corporala grava si nici de parte vatamata...
In plus aceasta incadrare se face tocmai in baza acestui certificat medico-legal...sau poate gresesc...
Oricum in practica sunt convins ca au existat cazuri in care pana si partea vatamata a fost luata de politie si dusa la IML...dar eu n-am auzit un caz concret...
Am vb cu un politist care mi-a spus ca nu se poate obliga partea vatamata sa mearga la IML...
De asemenea acelasi politist mi-a spus ca intr-un asemenea caz este posibil sa se trimita la IML doar actele medicale pe care le vor cere de la spital si in baza acestor acte se vor stabili zilele de ingrijire medicala necesare pt vindecare...
Ce parere aveti? Este posibil sa se emita un certificat medico-legal fara prezentarea persoanei in fata medicului legist? Care este puterea probatorie a unui asemenea act?
Multumesc!
un raspuns similar i -am oferit si eu.dar nu a inteles si am renuntat sa -l conving.
Probele si aprecierea lor
"Art. 63. (CPP) - Constituie proba orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei.
Probele nu au valoare mai dinainte stabilita. Aprecierea fiecarei probe se face de organul de urmarire penala si de instanta de judecata potrivit convingerii lor, formata in urma examinarii tuturor probelor administrate si conducandu-se dupa constiinta lor."
OK othellox!
Am inteles...chiar daca nu se prezinta partea vatamata la IML...pt ca nu poate fi obligata sa faca acest lucru, medicul legist poate aprecia in baza documentelor medicale de la dosar cate zile de ingirjiri medicale necesita persoana respectiva.

In cele din urma am ajuns la o concluzie...=D>
Partea vatamata nu poate fi obligata sa se prezinte la IML...dar chiar si fara a se prezenta personal la IML, medicul legist ar putea sa aprecieze numarul de zile de ingrijiri medicale necesare. Daca nu exista astfel de documente de la spital...inevitabil va fi 180 Cp... :D

P.S. am vazut ca mai sus...cineva spunea ca a incercat sa ma convinga...multumesc...dar nu ma interesa incadrarea si cine o face... ci urmarea sau ce se intampla daca partea vatamata nu se prezinta la IML. in urma "disputei" :"> cu othellox am aflat ca oricum are putere probatorie chiar si un certificat medico-legal intocmit fara consultarea medicala a persoanei vatamate, ci doar in urma interpretarii actelor medicale de la spital.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla daca partea vatamata refuza sa mearga la iml? catalin05 catalin05 Accident rutier: 4 victime: 1. vinovatul... 2. 50 de zile ingrijiri medicale de la IML, a declarat ca nu depune plangere = rezolvat :) 3. taieturi pe ... (vezi toată discuția)
Probe concludente? adrian gorganeanu adrian gorganeanu 2 persoane fac pana si derapeaza in sant. in apropiere se afla un cioban cu oile,caruia i se cere ajutorul ptr. a scoate masina din sant.dupa ce acesta ajuta ... (vezi toată discuția)
Tentative de omor! sxplukasboy sxplukasboy Se considera tentativa de omor,daca persoana vatamata are capul spart in 2 locuri,arcada sparta,2 coaste rupta si splina rupta?Mai mentionez ca victima a fost ... (vezi toată discuția)