Speta este urmatoarea: Proces ce s-a derulat pe o perioada de aproximativ 10 ani, in care se solicita despagubiri banesti Consiliului Local pentru un teren proprietate privata situat in intravilan, preluat abuziv (fara titlu de proprietate) in 1947. Initial Consiliul Local avea personalitate juridica si era detinator de conturi ce puteau fi executate in eventualitatea unei decizii judecatoresti favorabile. Ulterior legislatia in domeniul administratiei publice locale s-a modificat, Consiliile Locale nu mai erau detinatoare de conturi, a aparut contul unic al UAT, dar procesul s-a derulat in continuare tot pe Consiliul Local. La toate solicitarile inaintate instantelor de judecata, Consiliul Local a ramas parte in proces. Procesul s-a incheiat prin decizia ICCJ, hotarare definitiva si irevocabila, prin care se obliga Consiliul Local la plata despagubirilor.
Cum se poate pune in practica aceasta hotarare definitiva si irevocabila sau care sunt caile si metodele prin care CL sa respecte aceasta hotarare ?
In afara de identificarea bunurilor imobile aflate in proprietatea privata a CL si scoaterea acestora la licitatie pentru stingerea litigiului ce alte posibilitati mai exista ?
Va multumesc anticipat.
Ce fel de bunuri proprietate privata a CL? Din moment ce CL nu are personalitate juridica, nu poate fi nici titular de drepturi (nu poate avea nimic in proprietatea sa). Probabil vorbim de bunuri aflate in proprietatea privata a UAT, administrate doar de CL, care nu pot fi executate silit in cazul de fata. Sincer, nu vad cum ati putea pune in executare acea hotarare, din moment ce, prin lege, CL nu are personalitate juridica, nu poate avea bunuri in proprietate si nici nu este titular al conturilor deschise in trezorerie.
S-au identificat imobile al caror proprietar este Consiliul Local. Cel putin asa este stipulat in Cartea Funciara si s-a instituit sechestru pe acele imobile.
Foarte ciudat...din moment de Consiliul local nu are personalitate juridica, nu poate exercita nici dreptul de proprietate... Sa nu fie o eroare de inscriere in CF, adevaratul proprietar fiind UAT si administrator CL (este posibil sa fie o inscriere mai veche, cand inca CL aparea ca titular de drepturi si obligatii)... Oricum, greseala se plateste, asa ca executorul judecatoresc poate incerca sa execute aceste bunuri, din moment ce apar in proprietatea debitorului.
Asa este. Sunt inscrieri mai vechi, de cand CL era titular de drepturi si obligatii.
In acest caz, UAT mai poate face rectificari in CF, in sensul de a mentiona ca UAT este proprietarul imobilelor si nu CL?
Va multumesc anticipat.
In mod normal, trebuia s-o faca pana acum, in momentul in care s-a schimbat legislatia. Modificarea in CF poate fi facuta oricand, dar executorul judecatoresc poate incerca executarea pe aceste bunuri; totusi, UAT poate face contestatie la executare, aratand adevaratul titular al dreptului de proprietate, care este localitatea in sine, nu CL...